14 minutes – A Running Legend’s Life and Death and Life (Alberto Salazar)

”14 minutes – a running legend’s life and death and life” är en självbiografi om Alberto Salazar. Precis som titeln antyder så är Salazar en legend inom löpning. Med tanke på att jag började löpa för ett par år sedan så hade jag inte så bra koll på de år som han var aktiv. Men när jag fick syn på boken så googlade jag på hans namn, och med hans historik så tyckte jag att det verkade vara en mycket spännande bok!

Till en början så handlar det om Salazars uppväxt och familjesituation. Hur hans far var starkt politiskt och religiöst aktiv. Alberto hade både en ansträngd och kärleksfull relation till sin far. Inledningen kan jag själv tycka var den minst intressanta delen av boken då jag främst ville läsa om löparen Alberto Salazar och hans bedrifter. Men en bakgrund behövs allt som oftast för att få ihop helheten och förståelsen i boken, och så även här.

Boken tar sedan upp inledningen av hans löparkarriär då han som väldigt tunn och lätt i kroppen hade talang för löpningen. På grund av hans talang så kom han tidigt i kontakt med duktiga tränare och fick träna med en grupp (Greater Boston track club) med väldigt duktiga löpare som till exempel Bill Rodgers (vunnit Boston och New York flera år i rad). Den fortsätter sedan med hans långsiktiga satsning på att bli bäst i världen på maraton. Han började med framgångsrika resultat på distanser upp till 10.000 meter och ville därför påbörja sin maratonlöpning tidigt, men blev avrådd av sin tränare och att istället se det långsiktigt, och istället fortsätta med att få upp farten i kroppen och bygga upp en bra grund. Detta i kombination med hans mentala styrka gjorde att han är en av få som har varit oerhört allround och som har gjort otroligt bra tider i allt från 5000 meter upp till maraton.

Boken fortsätter sedan med hans makalösa inledning när han till slut ställer sig på startlinjen i New York. Han var fortfarande väldigt ung och trots avrådan ifrån sin tränare så var han självsäker och hade stort självförtroende. I media bekräftade han att han hade stora chanser att vinna och mycket riktigt så var det ingen som rådde på honom. Därefter fortsätter hans framgångar i några år (segrar, världsrekord) fram tills att skador och sjukdomar började bromsa upp. Han hade därefter en tuff period i livet med flertalet försök att återerövra förstaplatsen men kom aldrig tillbaka i den kapacitet han en gång hade. Han drabbades återkommande av skador, sjukdomar och depressioner. Åren gick och hans dröm om att vinna en OS-medalj föll därmed.

Boken behandlar sedan många andra tidsperioder under hans liv som inte enbart är relaterat till löpningen. Han söker hela tiden svar på hans problem som gjorde att han fick sluta som elitlöpare och efter rekommendationer från sin far besöker han Medugorje där det sägs att jungfru Maria hade uppenbarat sig. Där händer ett mirakel och resan gör honom ännu mer religiöst aktiv, och till en tryggare och stabilare person.

Boken tar upp hans inställning till doping med tanke på att han flertalet gånger blev anklagad i och med hans prestationer som elitlöpare. Han berättar vidare om en tidsepok där han arbetade för Nike och fanns med i OS-teamet bakom Michael Johnson och Dream-team under 90-talet. Han var även inne en sväng i restaurangbranschen under tiden som han satsade på löpningen, men i övrigt så är det Nike som har varit hans arbetsgivare hela tiden och så även idag.

Även om skador omöjliggjorde en elitsatsning så tränade han fortfarande väldigt mycket och var fortfarande en väldigt duktig löpare. Löpningen är en så stor passion i hans liv vilket inte gick att sluta med. 1994 så tog hans löparäventyr en ny vändning då han för första gången i sitt liv skulle springa ett ultralopp. Han förberedde sig i ett antal månader och stod till slut som segrare i Comrades som är ett klassiskt ultralopp.

I takt med att USA:s framgångsrika långdistansbredd tunnades ut och afrikanerna tog över, så startade Salazar tillsammans med Nike en satsning som heter Oregon Project. Dit plockar de in talangfulla löpare som får förträffliga förutsättningar för att bli världsklasslöpare. Salazars bakgrund och erfarenhet inom löpning, tillsammans med hans enorma intresse, får honom att gå in helhjärtat i rollen som coach. De får fram flertalet talanger där samarbetet med en specifik kille lyfts fram. Det är Galen Rupp som Salazar började coacha som väldigt ung och som Salazar ansåg vara extremt talangfull. Rupp har hittills inte inlett någon satsning på maraton men det känns inte osannlikt av boken att dömma. Det är 5000 och 10000 meter som är Rupp’s huvuddistanser där han 2011 satte amerikanskt rekord på den sistnämnda. Man kan läsa att Salazar vill att hans atleter ska ta den OS-medalj han själv aldrig lyckades ta. Eftersom boken kom ut innan OS i London så är det nu i efterhand kul att Rupp lyckades plocka hem ett OS-silver på 10000 meter vilket därmed bevisar att Oregon Project bär frukt. Det bör även tilläggas att den som tog guld i detta lopp (Mo Farah) började träna med Oregon Project under 2011, så han och Rupp är således träningskompisar.

Utöver bokens avslutning med hans satsning på Oregon Project så tar den upp händelsen som boken flertaget gånger hänvisar till, den 30 juni 2007 när hans hjärta står still i 14 minuter. Helt otroligt så lyckas han överleva tack vare snabb professionell hjälp, och flertalet tillfälligheter. Och dessutom utan några efterföljande hjärnskador. Bara ett utav flera mirakel i Salazar’s liv…

Boken tar inte upp några direkta träningstips eller en insikt i hur Salazar bedrev sin träning, det är något som jag hade hoppats. Men den ger istället väldigt mycket motivation och det finns mängder med härliga citat! Jag tar upp några personliga favoriter nedan:

  • ”Health was never my motivation for running. I never worried about loosing weight, and I certainly wasn’t into the sport’s psychological benefits. I wanted to run fast. I wanted to better my PR.”
  • ”Distance-running training is really very simple: A program consists of running fast and running long. You run short distances to increase your speed, and run long distances to build endurance.”
  • ”I was quickly building an unshakable conviction that no opponent would push harder than me.”
  • ”If you don’t state your goal, there’s no chance at all that you’ll meet it.”
  • ”I took a big piece of poster paper and a felttipped marker. ”You will never be broken again”, I wrote, in stark bold lettering, and I nailed that vow on my bedroom wall.”
  • I didn’t believe I was a better runner than anybody else, just tougher.”
  • ”Running was a sport to enjoy, for me, it was a reason to live.”
  • ”Training the mind is more complex and also more important. You have to train yourself to accept more and more pain.”

Jag rekommenderar er verkligen att läsa den. En utav anledningarna till att jag känner extra starkt för boken är att jag i vissa avseenden känner igen mig själv. Jag har samma driv och behov av att söka den optimala formen. Dock kommer aldrig min form vara i närheten av den Salazar en gång hade… 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *