Alla vägar bär till Zürich

På lördag morgon springer damerna EM-maran och på söndag morgon går starten för herrarna. Det är första gången som Sverige ställer upp med ett helt lag och de tre bästa tiderna för män respektive kvinnor kommer räknas in i en lagtävling, Europacupen.

Siten Marathon.se har intervjuat samtliga deltagare och det är mycket trevlig läsning. Jag rekommenderar er att läsa dem under följande länk:

http://www.marathon.se/tema/em-i-maraton-2014

Jag har fördjupat mig i herrarnas intervjuer och det rör sig om följande löpare som är uttagna:

Herrarna EM 2014

Deltagare EM-maran 2014

Det är intressant att läsa hur stor variation det är vad gäller träning, förberedelser och uppladdning. Det är dels av naturliga skäl då vi alla är olika, men det beror givetvis också på andra faktorer som familjesituation, tid för uttagning till EM-laget, med mera.

Vad gäller just uttagningstillfället så är det bara Musse som har varit förhandsnominerad sedan tidigare, övriga löpare har fått vänta in sina startplatser. Patrik var näst på tur och fick beskedet i början av maj efter sin prestation i Valencia hösten 2013. Emil och Fredrik fick också sina klartecken i maj efter sina personbästa från Sevilla respektive Rotterdam. David fick vänta ytterligare en tid då han kvalade in via Stockholm Marathon, och sist in i gruppen blev Daniel som under sommaren blev svensk medborgare och som SM-segrare i Stockholm hade en given startplats. Slutsatsen man kan dra här är att Musse har kunnat fokusera på loppet en längre tid, men jag tror inte de realtivt sena beskeden har påverkat övriga löpare. Utifrån deras prestationer så har det nog haft på känn att det kan bli tal om en EM-plats och då vore det konstigt om de inte haft en träningsplan utifrån det. Daniel fick förvisso sitt besked sent i och med att han väntade in svenskt medborgarskap för att få möjligheten att tävla.

När det kommer till plats för träning/uppladdning så är det stor variation. Patrik har lagt sin semester inför loppet och har i och med det kunnat lägga en träningsvecka på Öland. Övrig tid har han beunnit sig på hemmaplan samt i Finland därifrån hans fru kommer.  David har också han kört på hemifrån utöver en kort precamp med förbundet. Även Emil har tränat på hemmaplan som i detta fall innebär nordnorge där han numera bor. Tre löpare har alltså befunnit sig större delen på hemmaplan. Övriga tre har förlagt sin träning på läger utomlands där Daniel har befunnit sig i Etiopien medan Musse och Fredrik har tränat i Sankt Moritz. Det är klart att ett dedikterat träningsläger (likt de tre sistnämnda) låter mest optimalt med tid till träning, mat och sömn, men här handlar det mycket om andra faktorer som måste klaffa. Patrik har till exempel tre barn och heltidsjobb vilket omöjliggör ett sådant upplägg och Emil har en höggravid hustru vilket håller honom hemma av förståeliga skäl. Jag tror samtliga har valt ett förnuftigt upplägg utifrån deras förusättningar och som ger dem en trygghet i sina förberedelser. Det är också värt att nämna att det handlar om ekonomi. Det kostar naturligtvis att befinna sig på läger och långdistanslöpning är i regel ingen kassako. Detta påverkar givetvis valet av förberedelser och utan ekonomisk insyn så tror jag de som valt att vara på läger får göra en del uppoffringar även om det så klart låter ”lyxigast”.

Innehåll och uppläggning av träningen har även det varierats och det är intressant att se att många inledningvis fokuserat på att höja tempot på 10km och det har gett resultat. Patrik ”persade” med halvminuten i Trosa stadslopp i slutet av juni. Fredrik gjorde personbästa på ett banlopp i Holland och David sprang för första gången under 30min på milen under SM. Därefter har de liksom övriga påbörjat sin maratonspecifika träning med mer mängd.

Vad gäller just träningsmängd så spelar tidigare nämnda förutsättningar så klart in. De som har varit på träningsläger har mer utrymme för träning vilket avspeglar sig i deras volym. Det bör dock poängteras att störst volym inte nödvändigtvis är det bästa alternativet. David tycker till exempel att han svarar bättre på 15 mil än 20 mil.

Träningsmängd EM-maran

Observera att mängden är tagen ifrån intervjuerna och att det i några fall inte framgår om det råkar vara plockat från ”en vecka” eller om det är ett snitt för den maratonspecifika träningsperioden. Patrik har till exempel ett stort spann där han succesivt ökat mängden under semesterperioden.

Övergår vi till innehållet i träningen och förberedelserna så har Patrik inte gjort någon mara sedan han kvalade in via Valencia från november. Därefter har han fokuserat på träning med några få instick av tävling på kortare distanser. Han har bollat träningen med sin tränare Lorenzo Nesi och det har blivit många längre snabbdistanser i uppemot 70-90 minuter i varierande tempo. Under träningsveckan på Öland fick han sparring med David men i övrigt har han sprungit på egen hand.

David har även han kört mycket på egen hand utöver veckan med Patrik. David har däremot tävlat flitigt och har redan hunnit med ett antal maraton i år. Han försökte kvala in i Boston i april men var tvungen att avbryta. Han gjorde ett nytt försök i Vancouver en kort tid efter som inte heller gick som planerat. I Stockholm Marathon lyckades han till slut ta en plats i laget. Utöver maror har han även tävlat på kortare distanser som tex 10km banlöpning i SM där han alltså slog personligt rekord. David har legat på en lägre mängd än de flesta och valt att fokusera på fart, kvalitet och variation.

Emil som går i väntans tider har under sin träningsperiod på hemmaplan haft turen att få en annan duktig långdistanslöpare inflyttad till byn. Håkon Brox som ska springa för Norge har blivit en bra sparringpartner för Emil även om deras upplägg skiljer sig. Nyckelpasset har varit att jobba sig upp i att hålla marafarten under 5 gånger 20 minuter under kontrollerad form.

Daniel har skött sin träning på hög höjd i Etiopien där det är dubbla pass förutom söndagar. Där tränar han med många andra löpare beroende på mål. De kör en del längre distanser där de inleder lugnt för att succesivt öka farten till ett riktigt högt tempo sista 10km.

Fredrik som befinner sig i Sankt Moritz har kört en del pass tillsammans med Musse. Fredrik har byggt sin träning mycket på splittade eller kontinuerliga trösklar isället för längre snabba intervaller. Utöver detta har det blivit en del backträning alternativt kortare intervaller. Sankt Moritz innebär höghöjdsträning men han har även valt att åka ned på lågland vid ett antal tillfällen för att få värmeacklimatisering och därmed efterlikna det potentiella vädret i Zürich.

Musse känner att han har snabbheten och har därför lagt stor vikt vid långpass kombinerat med backträning med bakgrund till EM-marans tuffa banprofil. Ett exempel är en timmes distanstempo i lugnt tempo följt av 2km i tävlingsfart. Sedan följer 2km uppför i backe i hyffsat tempo och därefter 2km nedför och då snabbare än marafart. Backproceduren kör han ytterligare en gång för att sedan avsluta i lugnt tempo. Även Musse har förlagt ett flertal veckor på hög höjd i Sankt Moritz kombinerat med ett par pass på lågland likt Fredrik.

EM-maran är en trevarvsbana och som sagt tuff då den är kuperad. Det kommer med andra ord inte vara optimalt för personbästan och mästerskapslöpning brukar dessutom bli lite lugnare med tanke på att det primärt är placering och inte sluttid som är det väsentliga. Deras personliga målsättningar inför loppet är enligt följande:

Patrik: En prestation på absolut max.

David: Bli en av de tre som bidrar till lagets totaltid.

Emil: Ingen uppgift.

Daniel: Sticker ut hakan och tror på topp-10 om allt stämmer!

Fredrik: Bidra till lagets bästa.

Musse: Springa klokt och göra ett maximalt lopp utifrån banan.

Det var en kort summering av herrarnas olika vägval och man kan minst sagt säga att ”Alla vägar bär till Zürich!”

Jag måste givetvis avsluta med ett tips på hur det kommer att gå för dem. Föga oväntat tror jag gängets mest meriterade löpare Musse, är den som placerar sig bäst även om han har haft en del skadebekymmer. Daniel har inte presterat på sitt absoluta max sista tiden men efter segern i SM så tror jag han är på gång. Han besitter också en riktigt hög kapacitet och säger sig vara i form, därför faller mitt val på honom som tvåa bland svenskarna. Därefter blir det svårare men jag tippar Fredrik som trea och som därmed är sista man att stänga lagtävlingen. Samtliga tre är de som varit på höghöjdsläger men det är inget jag har utgått ifrån utan mer en tillfällighet. Fjärde och femte platsen står mellan Patrik och David där jag tror David är lite av en outsider som ligger bäst till. Som sjätte och sista gubbe tror jag Emil hamnar och det är inte för att jag tror han är en sämre löpare, han har nämligen tredje bästa personbästat. Anledningen är istället att jag tror att Emil omedvetet får svårt att fokusera till 100% med tanke på att hans hustru är höggravid.

Återstår att se om det blir några rätt…. 😉

Loppet ser ni på 12:an med start 9.00 på söndag morgon, missa inte det!!

 

1 reaktion på ”Alla vägar bär till Zürich

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *