Analys kring Kimettos världsrekord

Det har gått en tid sedan Dennis Kimetto satte nytt världsrekord i Berlin Marathon 28/9. En helt overklig bedrift i mina ögon, men uppenbarligen fullt genomförbar. De som är insatta i vad prestationen innebär ställer sig nog frågan ”-Hur är det möjligt?”. De som inte är så insatta i vad det innebär förstår kanske inte HUR imponerande det är, men ändå att det ÄR imponerande eftersom vi talar om ett världsrekord.

Mina damer och herrar, det nya världsrekordet lyder på 2:02:57!

Jag upprepar 2:02:57!!!!!

Dennos Kimetto Berlin 2014

För många av er är detta säkert historia då det har uppmärksammats flitigt på sociala medier inom löparkretsar. Men för er som inte följer dessa medier kan nyheten ha passerat obemärkt förbi. Kvällstidningarnas intresse för långdistanslöpning är nämligen tyvärr väldigt svalt, iaf så länge det inte finns svenskintresse. Delvis förståeligt, men ändå märkligt att det inte kan få större rubriker.

Aftonbladet summerade det så här, i en väldigt kort artikel. Bristfällig information men åtminstone kul att de jämförde tiden i förhållande till andra parametrar som många har lättare att relatera till, för att försöka få folk att förstå innebörden av prestationen.

Expressen hade än mer begränsat utrymme (se här) och använde sig endast av TT:s nyhetsutskick. Det skulle stå betydligt mer om en betydelselös allsvensk fotbollsmatch med Brommapojkarna inför <1000 åskådare (ursäkta BP för jämförelsen).

Det ytterst begränsade utrymmet i kvällstidningarnas sportbilagor kom väl inte som någon större överraskning, men lite mer plats hade jag nog förväntat mig. Nåja, vi får vara nöjda för det lilla!?

Som jag tidigare skrev så tror jag det är svårt för de flesta att förstå HUR fort det verkligen innebär. Aftonbladet var inne på att relatera till annat och jag har tidigare försökt mig på detsamma (går att läsa här).

Bryter vi ner världsrekordet i en snittfart så är det hisnande 2:55min/km vilket innebär 20,57km/h. Det är många som skulle få det svettigt att cykla i den farten! Det innebär också att de snittar milen under 30 minuter (extremt få i Sverige som mäktar med EN gång). Ja ni förstår nog hur overkligt fort det är!

Världsrekordtiden per kilometer

kilometertider Kimetto Berlin

I ovan tabell kan man utläsa att Kimetto sprang sin långsammaste kilometer 3:04 och endast tre kilometer var =>3min/km. Resterande kilometer var under 3min-tempo och där de snabbaste två kilometerna landade på 2:46 (21,69km/h) och 2:47! Det är helt galet fort! Det är heller inte den första kilometern utan det var 31:a och 32:a kilometern, det vill säga en tempohöjning sent i loppet när benen redan börjar bli stumma!

Jag funderade kring hur länge jag skulle klara ett sådant tempo och jag vet i ärlighetens namn inte om jag ens skulle klara 1km i 2:46-tempo. Mina 400-meters intevaller är inte ens i den farten, möjligen när jag går ner på 200-meters intervaller så kan jag ligga i det tempot. Då får man perspektiv på hur galet fort det är!

Jag har analyserat Kimettos tid i förhållande till de tidigare två världsrekorden. 2013 sprang Wilson Kipsang på 2:03:23 och 2011 sprang Patrick Makau på 2:03:38, samtliga i Berlin.

För att kunna se hur de disponerade loppet i relation till varandra så skapade jag först ett linjediagram utifrån deras ackumulerade tider. Problemet blev dock att linjerna hamnade så tight (skiljde för lite på en stor skala) så det gick inte att urskilja hur de förhöll sig till varandra. Istället utgick jag från Kimettos nya världsrekordtid och räknade på antal sekunder som det skiljde till Kipsang och Makau vid varje angiven passering. Det innebär att Kimettos tid på 2:02:57 motsvarar den linjära gröna linjen. Därefter har jag räknat fram Kipsangs och Makaus tidsdifferens i sekunder i förhållande till Kimetto. På detta sätt kan man se om de låg över eller under Kimetto och man kan även se hur de förhöll sig till varandra.

Tidsdifferens i sekunderTidsdifferens i sekunder tabell

Jag vet inte om det blev så tydligt förklarat, men hoppas ni förstår. Det man alltså kan se i diagramet är att både Kipsang och Makau öppnade hårdare (ligger under Kimettos tid) och att det är först vid 25km som Kimetto har passerat dem. Makau har sedan en bra period mellan 25-30km där han efter 30km ligger jämnt med Kimetto för att sedan tappa rejält upp till 40km. Det är tydligt att det är Kimettos andra halva som gjorde skillnad även om både Kipsang och Makau var snabbare sista 2,2kilometerna in mot mål.

Det blir tydligare i tider genom att titta på nedan tabell med deras ackumulerade tider. Ledartiden vid varje passering är rödmarkerad och det är som sagt först vid 25km som Kimetto har den bästa tiden.

Ackumulerad tabell

Jag har gjort en likadan tabell med fristående tider vid ett antal passeringar och även här är den snabbaste rödmarkerad.

Tider per 5km

Där ser man att Kimetto gör de bästa tiderna mellan 15-25km vilket gör att han efter 25km har den bästa ackumulerade tiden. Den visar också det otroligt snabba 5km-avsnittet mellan 30-35 som Kimetto gör på 14:09! Jämför det med segrartiden på herrarnas SM på 5000m där Ababa Lama vann på 14:24. Kimetto hade alltså vunnit SM på att plocka ut sitt bästa 5km-avsnitt från maratonloppet. Jag vill reservera mig för att det var väldigt blåsigt under SM-helgen och som kan ha påverkat tiderna, men det är ändå en häftig jämförelse.

Omvandlat i ett diagram ser det ut på följande sätt:

Passertider 5km-intervall

Det som är intressant att se här är hur mycket som händer under andra halvan. Variationerna är bra mycket större under andra halvan än den första. Den klassiska tesen om att det är först efter 30km som ett maratonlopp börjar stämmer kanske inte riktigt överens på dessa herrar, för de gör i regel så jämna halvor totalt sett. Variationerna här är troligen istället att det händer som mest under andra halvan rent taktiskt. Någon/några känner sig starka och ökar och på så sätt sker en tempoökning. Likaså kan de ligga och lurpassa och därmed genereras en sänkning av tempot. I dessa fall så har så klart även siktet på världsrekord pushat dem att öka tempot i den mån det går.

Går vi vidare och tittar närmre på havlorna så passerade Kimetto halvvägs på 1:01:45 vilket skulle gett en sluttid på 2:03:30. När Wilson Kipsang satte sitt världsrekord så noterade han 1:01:34 och Makau 1:01:44. Kipsang och Makau mäktade dock inte med att öka under andra halvan. Kimetto hade däremot krafter kvar att öka under andra halvan och med ett par extremt snabba kilometer klarade han andra halvan på 1:01:12, det vill säga 33 sekunder snabbare än sin första halva. Dessa ”halvmara-tider” kan jämföras med det svenska rekordet som innehas av Mikael Ekvall på 1:02:28 så får man det tydligt hur overkligt snabbt det är!

Kimetto sprang med en negativ split (snabbare andra halva) medan Kipsang och Makau gjorde det motsatta, positiv split (snabbare första halva). En negativ split bör i de flesta avseenden vara att rekommendera då det gäller att ha krafter kvar under hela distansen, men samtidigt får man inte riskera att hålla igen i början utan man måste våga öppna hårt. I slutändan handlar det nog inte om negativ eller positiv split (för vi har ju sett att båda varianterna leder till världsrekord) utan den gemensamma nämnaren är att göra jämna lopp. Kimetto hade 33 sekunder mellan sina halvor medan Kipsang och Makau hade 15 respektive 10 sekunder!

Tidsdifferens Tre världsrekord

Det råder alltså ingen tvekan om att jämnhet i ett maratonlopp är ett framgångsrecept! Den som lyckas disponera sina krafter på det mest optimala sätt har störst förutsättningar för att lyckas.

Slutligen, vem är då denne Dennis Kimetto?

Att han är kenyan är nog ingen överraskning, men kanske att han äntrat långlöparscenen relativt sent. Det var först 2011 (vid 27års ålder) som hans namn dök upp när han gjorde två halvmaror på dryga timmen. Under 2012 följde han upp det med att springa halvmaran under timmen och sedan har framgångarna fortsatt. Maratondebuten skedde i Berlin samma år där han slutade tvåa på tiden 2:04:16. En imponerande tid för en debut… Att han skulle kunna utmana om ett världsrekord rådde det inga tvivel om. I Chicago 2013 sprang han under 2:04 och vann både där och i Tokyo samma år. Berlin Marathon 2014 var blott hans fjärde mara och resultatet vet ni redan…

Det ska bli mycket spännande att följa Kimetto kommande år för han har nog mer som han vill uträtta. Det som är ännu mer spännande är att det finns flera som kan utmana! De tycks bara pressa varandra mer och mer och vi häpnas varje gång. Nu är de för första gången under 2:03. När ska de under 2:02, när ska de under 2:01, och till den stora frågan:

Är det möjligt att springa ett maraton under två timmar?

Snittempot skulle i så fall vara 2:50min/km. Kimetto hade fem kilometerpasseringar på 2:50 eller lägre. Det är med andra ord en hyffsad utmaning att göra det i 42km. Jag är tveksam, men inget verkar ju omöjligt?

******************************

PS! Emmanuel Mutai som blev tvåa i Berlin efter Kimetto sprang på 2:03:13. Hade det inte varit för hans överman i Dennis Kimetto så skulle Mutai haft världsrekordet. Snacka om att hamna i skymundan trots att ha gjort en sådan världstid!!

4 reaktioner på ”Analys kring Kimettos världsrekord

 1. Kimetto sprang även Boston i våras, så åtminstone fem maror har han sprungit.
  Fin och ambitiös analys du har gjort.

 2. Kimetto var med i gruppen som jagade den undflyende Keflezighi, men han var uppenbarligen inte i sin bästa form. Han bröt loppet någonstans mellan 35-40 km. Jag såg att att det inte var med på Wikipedia, men om du läser lite på Boston Marathons hemsida så ser du att han var med. Dock finns inget resultat noterat.

  Trots det fantastiska världsrekordet så tror jag att Wilson Kipsang skulle vinna om de möttes (om båda är i form). Vad tror du?

  /Stefan

  1. Helt rätt Stefan. Jag hittade information där Kimetto nämndes i samband med Boston, men när jag sökte i resultatlistan så hittade jag honom inte. Jag trodde att han skulle komma upp även om han inte kom i mål, som DNF. Men eftersom det inte blev träff så trodde jag inte att han kom till start.
   Det ska bli spännande att följa framåt. Kipsang är grym men just nu så tror jag Kimetto är något vassare! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *