Benlängdsskillnad

Jag har nu fördjupat mig lite mer i problematiken ”benlängdsskillnad” och det finns tydligen två varianter. Dessa kallas strukturell och funktionell.

Den strukturella innebär att det ena benet är kortare än det andra i skelettet vilket innebär att det kan vara medfött. Den funktionella är av kompensatorisk art och kan härstamma från funktionsstörningar i bäckenet och ländryggen.

Jag har troligtvis alltså drabbats av den funktionella varianten. Orsaken tros vara min ”överpronering” av högerfoten då jag i löpningen kompenserar detta vilket har lett till en vridning av bäckenet och således en benlängdsskillnad.

Jag har läst på en ortopedsida att funktionell benlängdsskillnad INTE ska behandlas med inlägg eftersom det är en ”falsk” benlängdsskillnad. Det ska istället behandlas på andra sätt och inlägg kan istället skapa problemet.

Själv har jag blivit rekommenderad inlägg och dubbelkollade därför med min ortoped om deras åsikt angående detta. Och svaret blev ungefär vad jag förutspådde; att jag rekommenderades sulor för att minska pronationen och därmed vridningen av bäckenet. Så dessa inlägg är inte för att jämna ut benlängdsskillnaden utan itället i pronationssyfte och att förhindra att den sker.

Informationen jag har hämtat ovan är ifrån nedan källor:

http://www.davidaston.se/bendifferens.htm

http://www.kiropraktorgoteborg.se/olikalangaben.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *