Den mörka årstiden har anlänt..

Tjohoo! Vi är inne i oktober och nu är äntligen hösten här! Idiotförklara mig inte redan nu, innan ni har läst vidare. Normalt sett är hösten en rätt trist årstid som man sällan längtar efter. Hösten känns ofta som en lång transportsträcka till den korta vinter vi har, som kan ge underbara löpupplevelser.

Men aneldningen till att jag skriver att hösten äntligen är här, är för att den skiljer agnarna från vetet. Det är en årstid då folk börjar hålla sig inne, eller tar bilen till ett varmt gym. Det är nu som vi stolta ”året-runt löpare” kan klappa oss för bröstet, slänga på oss lite extra kläder, och sedan ge oss ut i mörker, kyla, blåst och regn. Det blir allt glesare mellan löparna i de upplysta slingorna, och bilisterna som kör igång kupévärmaren funderar på hur fasen vi orkar.

Hösten kan ge avskyvärda väderförhållanden för optimal träning. Men för mig personligen så stärker hösten mig mycket mentalt. Visst finns det de som trotsar väder och vind likt mig, men de blir allt färre och ensam där ute så bygger jag upp känslan av att det är denna träningsperiod som ska göra att jag ligger steget före många andra löpare som ger sig ut när det blir varmare ute igen.

Det var likadant när man spelade fotboll förut. Sverige är ju kända för att ha världens längsta försäsong. Man gav sig ut på grusplanen mitt i strålkastarljuset, träning efter träning. Det gick inte att ha stillastående övningar då det blev för kallt. I huvudet blickade man framåt mot april och den gröna gräsplanen när serien skulle dra igång. Det tillsammans med att man ville känna sig starkare än sin motståndare skapade den motivation som krävdes.

En annan sak jag gillar med hösten är när vädret ibland blir extremt och nästintill går över gränsen för att det överhuvudtaget ska vara möjligt att löpa. Även om kvalitén i passet blir värdelöst så är det gött att ta upp kampen med vädrets makter och inte låta de stoppa oss trogna löpare. Det stärker oss!

Fortsätt ut och spring!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *