Det är aldrig för sent…

I söndags så satt jag och kollade på skidor, och första deltävlingen i långloppscupen ”Ski Classics”. Loppet vanns av en norrman vid namn Anders Aukland och som även vann förra årets totala cup. Det var en mäktig uppvisning där han enkelt drog ifrån tvåan Lukas Bauer och kunde defilera i mål.

Det är inget speciellt anmärkningsvärt med bedriften som sådan. Med tanke på hans insatser förra året så var han ingen överraskande segrare. Vad jag däremot snappade upp var att han är 40 år.

”Still going strong” med andra ord…

Det är ingen hemlighet att åldern har mindre betydelse i uthållighetsidrotter, men det är ändå mycket motiverande att se vilka prestationer som kan göras högre upp i åldern.

Själv fyller jag 30 i år. Jag känner mig inte så gammal och jag räknar inte med att få någon 30års kris. 🙂 Ibland kan jag dock drömma mig bort och tycka det är synd att jag inte började med löpningen tidigare för att verkligen ha möjlighet att prestera maximalt. Vid dessa tillfällen är det skönt att komma till insikt att åldern har mindre betydelse vid till exempel maratonlöpning. I idrotter där snabbhet/explosivitet har stor betydelse så är det svårare att hävda sig ju äldre man blir. Men i uthållighetsidrotter är det mängdträning som är oerhört viktigt och åldern har därför mindre betydelse. Vad man däremot hade haft i yngre dar är gott om tid, men tid till träning har jag ändå med en sambo som ställer upp! 🙂

Ett lysande exempel på en som har presterat oerhört bra resultat vid hög ålder är vår svenska stålkvinna Evy Palm. Hon gjorde sina bästa resultat vid 47-49 års ålder, och menar själv att ens topp som elitlöpare har mer att göra med när man börjar än den ålder man har, eftersom tiden som elitlöpare är begränsad.

Jag hittade även en del resultat av äldre löpare på följande länk. Den är inte uppdaterad på ett tag men enligt listan så är det 70-74åringar som sprang maraton under tre timmar. Det är inte fy skam! 😉

Med andra ord, det är aldrig för sent…

1 reaktion på ”Det är aldrig för sent…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *