Efteranalys av Stockholm Marathon 2014

Saker och ting ska analyseras in i det oändliga, inte sant? Självklart gäller det även Stockholm Marathon!

Jag rankar min prestation som det bästa loppet hittills, även om det inte blev något personbästa. Anledningarna till det är främst enligt följande:

  • Bra förberedelser men ej optimala
  • Krävande banprofil
  • Trängsel

Om vi börjar med den första punkten så fick jag till sist ett par veckor med högklassig träning, men faktum kvarstår att det endast blev två långpass på 2,5 månad, varav det ena bara 23km. Jag kombinerade löpning med cykel för att få till fler längre träningspass vilket sannolikt gjorde stor nytta, men jag hävdar ändå att det skulle varit intressant att få svar på om fler renodlade långpass med enbart löpning hade gjort skillnad.

Nästa punkt är den som betyder mest och det är banprofilen som är mycket mer krävande jämfört med Göteborgs Marathon, där jag satte personbästa. I Stockholm är det inte många längre sträckor där det bara är rakt och flackt. Det är förvisso inte många extrema stigningar, men mycket upp och ner. Lägg därtill trottoarkanter, kurvor med mera som kan ha viss påverkan.

Tredje och sista punkten omfattar fram till ca 6km där trängseln påverkar flytet i löpningen. Det blir mycket sicksack och sönderryckt med många tempoväxlingar. Trängseln kan dock även ha en viss positiv påverkan då den gör så att jag per automatik håller igen något i starten och hushåller med energi, istället för att riskera att rusa.

Detta är grunden till att jag rankar Stockholm som en bättre prestation! Omvänt kan man förvisso ta upp punkter som främjar för en bättre prestation i Stockholm och det är så klart publiken/stämningen. Den betyder nog mer än vad man tror! Jag hade lägre ställda förväntningar vilket också kan ha gett positiv effekt! Vädret var också optimalt i Stockholm, men likaså i Göteborg, så det bör inte ha gjort någon skillnad.

Jag är med andra ord mycket nöjd med lördagens lopp! Men kunde det ha blivit ännu bättre? Min känsla sa det kort efter målgång. Dels med tanke på just förberedelserna och trängsel, men det är ändå svårt att sia om. Jag var nog i bättre form än jag förstod, samtidigt som jag fick till ett riktigt bra taktiskt genomförande. Möjligen hade det kunnat bli något bättre, men inte nödvändigtvis. Det är dock strunt samma, för jag är som sagt mycket nöjd!

Om vi spinner vidare på den taktiska triumfen så hade jag krafter kvar under hela loppet vilket är så otroligt viktigt inom maraton. Är man stark andra halvan, och framförallt sista fjärdedelen så kan man plocka väldigt många löpare. Eftersom jag delvis fick hålla igen i början så sprang jag andra halvan snabbare vilket pekar på att jag löpte smart, samtidigt som det skiljer aningen för mycket för att vara helt optimalt. Jag hade gärna öppnat lite tuffare! Mitt tempo under de olika avsnitten såg ut enligt följande:

Sthlm Marathon 2014 Tempo

Jag startade i första grupp efter eliten så jag hade ett mycket bra utgångsläge, jag stod dessutom långt fram i den gruppen. Men eftersom det är oerhört många som rusar i början så sprang massvis med löpare förbi mig första 1-2km och jag hamnade därför i trängsel. Efter 5km hade jag en mycket blygsam 562:e placering eftersom framkomligheten blev lidande. De som rusar tröttnar dock väldigt fort, alternativt att de inser att det inte kommer att hålla och saktar in. Utan någon markant tempohöjning efter 5km så plockar jag därför som mest löpare (214st!) redan mellan 5-10km. Det beror som sagt inte på att jag springer snabbare, utan på att andra löpare redan springer långsammare. Mellan 10-15km har jag fortsatt lägre hastighet men plockar fortfarande en del löpare. Det är först efter 15km som jag gör en tempohöjning och ute på Gärdet/Djurgården tog jag ytterligare många trötta löpare.

Sthlm Marathon 2014 Placeringsutveckling

Efter halva distansen sjunker antalet omsprungna. Jag har haft konstant tempo ett tag i kombination med att löparna i detta skede är färre och starkare. Men fastän de blir färre så är det snarlikt i antal omsprungna vid varje 5km-passage mellan 20-35 vilket visar på styrka. Antalet borde ha minskat men då jag kunnat hålla tempo har andra tappat ju längre in i loppet vi kom.

Efter 35km minskar det och anledningen är givetvis att min position börjar bli så pass bra så att det är för få att ta sig förbi. Många av dem som ligger före mig är helt enkelt bättre. Här tar jag ändå 17st löpare vilket jag tycker är starkt, men vi är då inne på den klassiska sista milen som man ska ha respekt för. Anmärkningsvärt är däremot att jag nästar tar lika många på resterande 2,2km löpning som jag tog på 5km mellan 35-40! Här lyckas jag bita ihop och hålla tempot hela vägen in mot mål! Jag nämnde i min race report om en målbild som var bortanför målgång, kanske gjorde den skillnad. Kanske var det så att en del blev nöjda när de såg stadion och omedvetet drog ner på tempot, samtidigt som det givetvis är trötta ben!

Sthlm Marathon 2014 Omsprugna

Sammanfattningsvis gjorde jag ett strålande lopp som ändå gav mersmak. Jag fick en skön boost vilket kommer bli viktigt när jag nu kommer gå in i en träningsperiod igen. Får jag träna på utan skador så är siktet inställt på nytt PB i höst!!

2 reaktioner på ”Efteranalys av Stockholm Marathon 2014

  1. Intressant det där med målbildstänket. Jag tillhör den där kämpande massan i mitten och efter en förkylning som förstörde uppladdningen, hade jag bara ambitionen att komma i mål. Det betydde att jag tappade 50platser efter 40km. Jag har följt dig sen Malmömilen ifjol. Härlig utveckling du har! Fortsatt lycka till!

    1. Hej Urban! Det mentala är viktigt och det finns mycket att lära samtidigt som det är väldigt individuellt. Det funkade bra i Stockholm men jag ska fortsätta försöka jobba med att hitta varianter som passar mig. Kul att du följer mig, hoppas vi ses på en tävling framöver!
      PS! Imponerande att springa ett 10km-lopp en vecka efter ett maraton. Tyder på fin återhämtning! Jag hade inte haft en suck att klara det! haha

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *