Ett långpass med stundtals tuffa förhållanden

Idag kom regnet och förstörde det fina snötäcke som vi haft senaste veckorna. Det är lite synd för nu blir det slask och sen glashalt när det fryser på. Men då får mina Icebug verkligen bekänna färg! Idag var det långpass på schemant och då tog jag inte Icebugen, utan det blev Kinvara som jag oftast använder vid längre rundor.

Jag käkade frukost vid 8 och gav mig ut strax innan 10 på förmiddagen. Snön hade kommit under natten men det var väldigt milt ute. Jackorna som jag burit under tiden som kylan har kopplat greppet fick nu stanna hemma, istället tog jag en jacka som är bra mot vind och regn.

Jag förstod ganska snabbt att det var så pass tidigt att de inte hade hunnit ploga cykel/gång-banorna. Det var inte några större mängder snö, men på sina håll låg det ett par centimeter och det gör väldigt fort att det blir betydligt trögare att springa. Jag fick ploga mig fram på egen hand där det låg som mest snö, men på det stora hela så var det ingen större fara.

Dryga milen hade jag inledningsvis det tufft med starka vindar. Upptill detta så kom det snöblandat regn som smattrade mot ansikten. Det gjorde stundtals ont, men jag fick skydda mig med vantarna när det var som värst! Vinden och bitvis underlaget gav mig därför ingen behaglig start men jag fick tänka på det positiva att medvinden så småningom väntade.. 😉

Långpasset skulle innehålla två fartavsnitt. Inledande tolv kilometrarna skulle vara lugna och det passade perfekt med tanke på ovan nämnda förutsättningar. Från 12:e kilometern var det dags för ett 8 kilometer lång fartökning i tröskelfart. Det märktes att jag inte hade de krafter jag önskat i benen och farten blev till en början lidande. Men efter 2-3 kilometer så fick jag vinden i ryggen och ett bättre flyt i löpningen, och jag hittade ett behagligt tempo som låg inom det tidsintervall som var planerat.

Efter tröskelavsnittet så blev det 4 kilometer i lugn fart igen följt av 2 kilometer snabbdistans. Tanken var att dessa 2 kilometer skulle ha legat någonstans kring 3.45-3.55 men jag hade fått kriga på alltför mycket tidigare så jag hade inte alls den energin i benen som krävdes. Det blev drygt 4-minuters tempo vilket ändå får anses som godkänt! Avslutningsvis så blev det 2 lugna kilometer och jag kunde därefter tillgodogöra mig totalt 28km.

Så här i efterhand så hade jag tur att jag gav mig ut på förmiddagen. Några timmar senare utbyttes det snöblandade regnet enbart mot regn och nu är det som jag inledningsvis nämnde mycket halt ute.

Efter dagens pass kan jag runda av veckan eftersom jag vilar söndagar. Det blev återigen en bra vecka med ett nytt mängdrekord på totalt 93,8km. Jag börjar nu närma mig gränsen för 10mil under en och samma vecka. Trots denna höga mängd så känns det väldigt bra. Det är ytterst få pass som jag har känt mig seg, och jag har kunnat svara upp bra även på intervallöpningarna trots kylan.

Senare under eftermiddagen åkte julgranen upp och nu börjar julstämningen infinna sig. Vi kör plastgran, kanske lite trist men väldigt smidigt! 🙂 Den står i sitt hörn och min sambo har börjat slå in julklapparna. Det är nog dags för mig att ansluta och hjälpa till. Först måste jag dock hämta något gott att dricka! 😉

Ha en fortsatt trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *