Ett tufft 2014!

Tävlingsresultaten under 2014 blev aldrig som jag tänkt mig. Det blev inte ens ett personbästa på min huvuddistans maraton och det är för dåligt. Prestationen i Stockholm Marathon (2:48:46) skulle jag förvisso ranka högre än mitt personbästa (2:46:21) från förra hösten eftersom Stockholm är en tuffare bana, men det ger mig fortfarande inget PB. Jag hade som målsättning att göra 2:42 i år och jag var tyvärr aldrig nära. Det finns olika skäl till detta och jag har även haft en del otur på vägen. Bland annat fick jag ju ställa in Frankfurt Marathon i sista stund som skulle ha varit den stora möjligheten.

Det är bara att konstatera att jag har haft ett tuffare år, och så blir det i takt med att mina tider förbättras och marginalerna blir mindre. Nästa år är målsättningen att göra 2:40 på maran utifrån min långsiktiga planering, och det kanske man borde revidera med tanke på att jag var långt ifrån årets målsättning på 2:42. Men jag tycker det känns fegt att sänka och jag tror jag har underpresterat i år. Jag behöver en riktig morot för 2015 så målet att klara 2:40 lever vidare (såvida inget oförutsett sker).

På de kortare distanserna 10km och halvmaraton satte jag nya personbästa men de är ändå inte i paritet med vad jag hade som målsättning. På milen ville jag under 35min men lyckades precis nå under 36min. På halvmaran ville jag under 1:18 och där var jag drygt en halvminut ifrån. Det är alltså inte bara på maran som jag haft det kämpigt utan generellt sett över samtliga distanser.

Jag skulle inte vilja påstå att jag tagit ett kliv bakåt i utvecklingen. Jag tror jag ligger minst på föregående års nivå och förhoppningsvis något över, men däremot har jag tyvärr inte lyckats höja mig i samma utsträckning som tidigare. Det har blivit ett ”mellanår” men känslan är fortsatt att det finns mycket mer att hämta. Under 2015 hoppas jag få möjlighet att bevisa det!

En två veckor lång säsongsvila begränsad med träning tog slut i söndags så nu är träningen igång igen. I och med att jag stagnerade i år så har jag tillsammans med min coach identifierat några punkter där det troligen brustit och dessa kommer vi att åtgärda. I korthet handlar det om att bli en starkare löpare så att jag kan upprätthålla en bättre löpekonomi, och det handlar om att få kontinuitet i långpassen där jag tyvärr tappade för många i år. Vi kommer även göra andra mindre tillägg/förändringar som vi tror kunna leda till en helhet som tar mig till nästa nivå.

Jag känner mig mycket motiverad och det ska bli gott att bara kunna fokusera på träning ett tag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *