Föreläsning av Kent Göransson

Idag hade vi utbildning på mitt jobb med ett antal olika föreläsningar och en extern föreläsare var Kent Göransson. Han har tidigare varit förbundskapten för landslaget i både dragkamp och innebandy och tränar för tillfället FC Helsingborg i innebandyns superliga.

Han föreläste om ledarskap och det var speciellt en sak som jag fastnade för som passar in i flera situationer i livet. På arbetet, i hemmet, och i träningen.

Det han tog upp var något han kallade 20/80 regeln. Det innebär att det är lätt att utifrån sina förutsättningar få ut ca 80% av sin kapacitet med att bara utnyttja ca 20% mentalt fokus. Tvärtom så krävs det stort mentalt fokus för att få ut sin fulla kapacitet, vilket kan likställas med att det krävs ca 80% mentalt fokus för att få ut de sista 20% av sin kapacitet.

20% mentalt fokus –> Första 80% av sin kapacitet
80% mentalt fokus –> Resterande 20% av sin kapacitet
100% mentalt fokus = 100% av sin kapacitet

Jag tycker det är väldigt slående att jämföra med till exempel ett marathonlopp. De sista 20% av loppet som mostvarar drygt 8km är ofta de mest fysiskt och psykiskt påfrestande med en trött kropp och knopp, och kräver stort mentalt fokus. Medan det i början av ett lopp normalt går ganska enkelt och man behöver inte koncentrera sig så mycket på uppgiften.

Jag kan rekommendera Kent som föreläsare för er som är intresserade! Klicka på bilden om ni vill ta er vidare till hans hemsida för mer information.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *