Första 10 km sedan november!

Senast jag sprang 10km sprang jag dessutom ytterligare 32,2km och det var Valencia Marathon i mitten av november förra året. Alltså drygt sju månader! Jag hade bekymmer innan det loppet och visste att det skulle bli ett planerat uppehåll, men att det skulle bli SJU MÅNADER, nej det skulle jag aldrig kunna tänka mig.

Tiden har emellertid gått väldigt fort när jag kastats mellan diverse röntgen, behandlingar och diagnoser. Det enda som varit sig likt är att det aldrig känts som att det har gått åt rätt håll. Eller jo, under vissa dagar. Dagen efter har det dock kunnat vara riktigt kasst igen!

Jag orkar inte dra hela historien i detalj och tror ingen är intresserad av att läsa. Men i korthet så har det aldrig rört sig om en muskelbristning som till en början var fallet. Jag rekommenderades vila och har verkligen gett det chansen att få återhämta sig. Men det kom egentligen aldrig några indikationer på att det hjälpte utan jag har hela tiden haft en smärta och framförallt en rejäl tryckömhet på ett område i nedre delen av ryggen. Mitt tålamod har trutit flertalet gånger och vid några tillfällen har jag blivit bemött med att jag saknat tålamod. Men så här i efterhand så är det en jävla tur att jag saknar tålamod!! Annars hade jag kunnat vila i flera år…

Efter fyra röntgen så hittade de till slut en benutväxt i ryggen. Det heter osteoid osteom och är en form av godartad tumör, fast inte tal om cancer. Den kan inte sprida sig men växer sakta sakta. Jag har förmodligen haft den under en väldigt lång tid men först nu har den börjat irritera. Den sitter och skaver/irriterar och har runtomkring sig skapat en riktigt stor inflammation, både i muskel och runtomkring. Det är med andra ord inte konstigt att det har varit grymt ömt men att det alltid blivit bättre av antiinflammatoriska läkemedel!

ÄNTLIGEN verkar jag nu ha fått min slutliga diagnos! Synd att den inte kunde fastställas tidigare för då kanske jag hade varit igång efter bara någon månad. Men samtidigt får jag vara glad att den överhuvudtaget hittades för det var tydligen av en slump på en enda röntgenbild. Nu hoppas jag kunna börja lägga detta bakom mig. Nästa steg är inte helt bekräftat då det just nu ligger en remiss till Sahlgrenska, men troligen så kommer de sticka in en nål i ryggen och bränna bort den istället för ett kirurgiskt ingrepp. Efter det så förmodar jag att det knappt är en rehabiliteringsprocess eftersom det inte borde finnas så mycket som behöver läka. Eftersom det är semestertider så lär det dessvärre dröja innan jag får tid.

Men vad som är viktigast just nu är att det finns en diagnos och som säger att det är ofarligt! Jag har dessutom fått tillåtelse att träna eftersom det inte kan förvärras. Smärtan finns kvar men den kan jag lindra med smärtstillande. Så länge det inte kan förvärras och en lösning är i sikte så känns det riktigt riktigt bra igen. Jag har till och med tålamod till att acceptera att vänta med att bränna bort den tills EFTER semestern om det så krävs. Ja ni läste rätt, jag HAR tålamod ibland… 🙂

Mina 10km idag var riktigt tunga. Nu var det förvisso någon form av svettig åskvärme men det var främst både kondition och kropp som ligger efter. Kroppen var riktigt trött efteråt, men desto lyckligare!! Så jävla gott att äntligen ha känslan av att det kan börja rulla på igen! Jag sprang på drygt 46 min så är bara typ 10 minuter från fornstora dagar. Jag pressade mig förvisso inte till max idag men jag ligger väldigt långt efter. Men jag ska skynda långsamt och till en början ska jag inte bry mig om prestation och tider överhuvudtaget. Jag ska banne mig bara ut och njuta av att kunna få springa igen!!

Om ni undrar vad som är bäst av allt?

Detta är en löparblogg och det är otrolig härligt med känslan av att jag kan börja köra igång igen. Men bäst av allt är att jag börjar få ett normalt vardagsliv! Det kommer för alltid vara viktigast!

Glad midsommar!!

Bjuder även på en selfie (eller groupie eftersom vi är två?) på hur jag känner just nu… Den är från Liseberg i onsdags men passar bra! 😉

IMG_4140

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *