Grovplanering av träningen fram till Sthlm Marathon

Grovplaneringen av träningen fram till Stockholm Marathon är gjord och totala antalet veckor jag har haft att laborera med är 22 stycken. Eftersom jag fortfarande är i ett tidigt skede av min löpning så har jag valt en längre period av grundträning. Detta följt av en ungefär lika lång fartträningsperiod som specifik träningsperiod. Avslutningsvis har jag vikt två veckor åt formtoppning för att kunna prestera ett riktigt bra resultat i Stockholm den 2:a juni.

Grundträningsperioden består av mängdträning där fokus blir på att samla antal löpta kilometer för att vänja kroppen vid högre belastning. Här ingår även en hel del styrka för att stärka löpmuskulaturen. Tempot är inte viktigt utan mängden är det primära, men jag kommer fortfarande att ha något snabbare pass emellanåt för variation. I denna period blir det mest lugnare distansträning och en del tuffare backpass. Sammanfattningsvis går kvantitet före kvalitet.

Fartträningsperioden (även kallad övergångsperiod) innehåller betydligt mer fart. Här minskas löpmängden för att ge energi åt tempoträning. Intervallträning blir ett viktigt pass under denna period då kvantiteten minskar och kvaliteten istället ökar.

Specifik träning innebär träning riktad för det mål jag har, som i detta fall är marathon. Det ingår fortfarande en hel del pass med fartträning men här ska mycket kraft sparas till att höja kvalitén på långpassen, där jag ska vänja kroppen vid den fart jag behöver hålla i Stockholm. Återigen är det fokus på kvalitet fast mer balans mellan kvantitet och kvalitet.

Avslutningsvis blir det två veckor ägnade till formtoppning då jag slår av på löpmängden men försöker behålla farten. Sista dagarna före tävling sänks även farten för att ge tid till återhämtning och att förbereda kroppen maximalt för en rejäl kraftansträngning i Stockholm för att nå mitt mål!

Inom varje block kommer träningen att pulseras så att antingen mängd eller fart (beroende på period) kommer att stegra fram till sista veckan i blocket, som blir en återhämtningsvecka. I första passet i följande block stegrar träningen återigen och fortsätter så för att nå progression.

Inom varje block kommer en mer detaljerad plan att göras för vilka pass som ska ingå och vilka tider jag beräknar att hålla.

 

1 reaktion på ”Grovplanering av träningen fram till Sthlm Marathon

  1. Ser ut som ett stabilt upplägg mot målen, hoppas på mycket barmark så du slipper broddarna ; ).
    Jag kommer själv att fokusera på volymträning (cykelpendling, löppass om 12-25 km och skogspromenader 6-12 km med lilltjejen på ryggen) för att bättra mig på Lidingöloppet och Vättern. Min nya utmaning i år är BAMM50, en ny dimension av löpning för mig i fjällmiljö som jag trivs mycket bra i. Jag hoppas att kunna hålla mig frisk och skadefri då min tid för träning är begränsad.
    Lycka till med träningen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *