Hoppet står till mina inläggssulor!

Nu har man blivit 1600kr fattigare och ett par sulor rikare. Jag hoppas verkligen att dessa sulor ska få bukt på mina problem. Om det visar sig att de hjälper så är de värda varenda öre! Jag hade kunnat ge dem 10000kr just nu för att kunna få springa som vanligt igen. 🙂

Jag är inte något stort fan av extra sulor utan jag ser helst att kroppen ska klara sig på egen hand. Men i mitt fall där jag löper väldigt mycket och tydligen inte tillräckligt tekniskt korrekt så kanske det är nödvändigt. Belastningen blir så pass stor och följderna av det kommer till slut i form av skador.

Förra gången när jag hade sulor för pronationsstöd så fick det tyvärr negativ effekt. Men den gången hade jag pronationsstöd både i sulor och i skor, det blev alltså dubbel effekt och skadeläget blev bara värre. Jag tycker det är märkligt att de inte hade bättre kunskap. Denna gång och med en ny ortoped så är det återigen sulor för att minska överpronationen. Men denna gång har jag lärt mig läxa och de påtalade även det själva, att sulorna ska användas i neutrala skor.

Utifrån hur det känns att springa i dem så får jag göra en bedömning över hur mycket jag behöver använda dem. Till en början så räknar jag med att använda dem vid varje pass. Om jag tittar längre fram så planerar jag att alternera med dem och skornas vanliga sulor. Jag tror inte att man ska göra sig bunden till dem, då tror jag risken är stor att foten inte blir tillräckligt stark för att klara sig utan dem. Min planeringen kommer istället bli att använda dem tills smärtan försvinner och sedan minska användandet, och att framförallt lägga in mer övningar för att stärka fötterna. Jag lägger tyvärr för lite tid på att stärka just fötterna, och i löpning är onekligen fötterna ett väldigt viktigt redskap 🙂

När jag gick ifrån ortopeden så kändes det faktiskt ganska bra! Men det var en promenad på ett par minuter. Det är lite skillnad från att ge sig ut och löpa i bortåt 60 minuter. Men idag är det ju Marathonsällskapets födelsedag! Så jag kommer att ge mig ut senare ikväll om det känns hyffsat bra och se om man kan göra några kilometer.

Angående smärtan under foten så trodde ortopeden på att det är sulorna som på sikt ska hjälpa mig. De tror inte på hälsporre eller liknande utan de trodde att smärtan beror på överpronationen av högerfoten och den totala mängd som har skapat en överbelastning.

Nu hoppas jag på det bästa!! Foten ska hålla!! 😉

4 reaktioner på ”Hoppet står till mina inläggssulor!

  1. Hej Jonas!
    Står själv med en potentiell överpronation i vänsterfoten och letar efter råd kring inlägg.
    Hur gick det över de följande åren med dina fötter och med inläggen? Kan du rekommendera dem?

    1. Hej Teodor! Missade tyvärr att svara. Det blev bättre men jag vet inte hur stor betydelse sulorna hade. Jag slutade kort efteråt med dem och sedan dess ha jag inte haft problem. Jag tror det är viktigt att försöka undvika det monotona slitaget och istället alternera mycket med underlag och skomodeller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *