Inför Malmömilen

På lördag väntar Malmömilen, 10km. Träningen har gått bra på slutet så jag ser med spänning fram emot loppet. Mitt bästa resultat på 37.25 ifrån Helsingborg tidigare i år ska förhoppningsvis ryka då siktet är instället på en tid runt 37 minuter, och gärna strax där under.

I mina senaste starter så har jag sprungit mig stum väldigt tidigt in i loppen och därför tappat en del tid i mitten av loppen. Troligen beror det på en för kort uppvärmning i kombination med en för snabb öppning. I Malmö är planen en mer genomarbetad uppvärmning samtidigt som jag ska försöka hålla igen något i starten för att spara krafter till hela sträckan. I och med denna förändring hoppas jag kunna hitta ett mycket bättre flyt i löpningen och inte få några ”down perioder”.

Det är svårt att prestera maximalt på 10km loppen då man måste våga, men samtidigt hålla igen för att ha ork under hela distansen. Det är för kort sträcka för att fega och sedan hämta igen tid, så även om man inte ska överskatta sin förmåga så måste man våga öppna ganska tufft. Det är helt klart den distans som jag hittills har haft svårast att bemästra.

Jag har tidigare läst ett citat ifrån Jogg:s forum som jag publicerar nedan. Jag vet tyvärr inte ifrån vem det kommer (om du ser detta så får du gärna höra av dig), men det var riktigt kul att läsa och stämmer bra in på min känsla ifrån tidigare lopp! haha

”Att springa 10 km på toppen av sin förmåga är rätt jobbigt. Tempot ska vara jämnt (10 km är trots allt ganska kort, och såsar man i början hinner man inte komma ifatt i slutet; och tokrusar man i början blir man komatrött i slutet och tappar massor). Jämnt tempo som är lagom för 10 km känns obekvämt redan från början, hela racet består faktiskt av olika nyanser av obekvämt:

km 1-2: obekvämt men känns som det kan hålla.
km 3-5 obekvämt och känns inte som det ska hålla.
km 5-7 rysligt obekvämt och känns helt rimligt att avbryta.
km 8-9 minns man inte efteråt.
km 10 spurt.

i målfållan grämer man sig lite över att man inte tog i ordentligt.”

Som sagt, en klockren summering! 🙂

Återstår att se om detta även passar in efter lördagens lopp, eller om jag har hittat rätt faktorer för att bemästra distansen på ett bättre sätt!

3 reaktioner på ”Inför Malmömilen

  1. Lycka till imorgon! Vädret skall ju bli bra, ca 20C och soligt/halvklart. Förhoppningsvis får man eventuella vindbyar i ryggen (skall blåsa 7 m/s från syd/sydost enligt yr.no).

  2. Imponerande löpning av dig idag (med tanke på gassande sol och den ganska starka vinden)! Grattis till nytt PB!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *