Information och förtydligande angående SM-kvalgränsen i maraton

Min vision är att klara SM-kvalgränsen på 2.40 i maraton. Denna vision kommer jag fortsatt att sträva efter, men det kan vara påpassligt med ett förtydligande, då jag redan nu har möjlighet att ställa upp på SM i maraton.

Jag har fått ett par förfrågningar ifrån nyfikna läsare om vad som gäller, och detta har fått mig att gräva djupare i frågan. Det är nämligen så att jag till en början läste någonstans att det krävdes en tid under 2.40 för kvala in till SM i maraton, men med lite mer kött på benen så är det alltså inte hela sanningen.

Jag började med att ta kontakt med Svenska Friidrottsförbundet och fick där beskedet att alla som anmäler sig med en tillhörande förening (ansluten till svenska friidrottsförbundet) blir per automatik anmälda även till SM.

Jag kontaktade därefter Stockholm Marathon som årligen är värd för SM. De bekräftade att alla med tillhörighet till en ansluten förening är med i kampen om SM-medaljerna. Däremot så finns det en kvalgräns för att bli placerad som seedad löpare. Denna kvalgräns bestäms utav Svenska Friidrottsförbundet och sätts inför varje år, vanligtvis i slutet på året och gäller därmed kommande år. Under 2013 var denna gräns mycket riktigt 2.40 för herrar. Det går dock även att kvala in på tider satta på halvmaraton eller 10000 meter. Gränserna för 2013 såg ut enligt följande för män respektive kvinnor:

HERRAR: Maraton 2.40.00, halvmaraton 1.12.00, 10000 m 32.00,00.

DAMER: Maraton 3.15.00, halvmaraton 1.24.30, 10000 m 37.30,00.

Maraton/halvmaraton-resultaten skall vara uppnådda på kontrollmätt landsvägsbana medan 10000 m skall vara gjorda på arena.

Man har drygt 16 månader på sig att klara den uppsatta kvaltiden då den ska ha uppnåtts någon gång under fjolåret fram tills ca tre veckor innan loppets innevarande år. Om man exempelvis ska kvala in till loppet som avgörs 2014 så går det att kvala in på tider utförda från och med 1:a januari 2013 fram till ca 10:e maj 2014 (det vill säga tre veckor innan Stockholm Marathon 2014, som avgörs 31:a maj).

Fördelen med att ha klarat att kvala in som seedad löpare innebär att man får en garanterad startplats längst fram, samt att anmälningsavgiften är lägre.

Ett förtydligande med min vision är alltså att kvala in till SM som seedad löpare, och där jag har störst chans att lyckas är troligen på maratondistansen där jag har mitt huvudfokus. Tiden på 2.40 kan ju komma att ändras, men jag tror den kommer att gälla ett tag framöver!

Visst vore det häftigt att klara denna kvalgräns och få möjligheten att ställa sig på startlinjen bredvid världseliten!

Min dröm och vision om detta lever vidare…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *