Inspirationsföreläsning med Rune Larsson

Ikväll var jag på föreläsning med löparlegenden Rune Larsson. En mycket intressant och givande föreläsning som var värd entrépengen! Inriktningen var inspiration och att hitta glädjen i löpningen. Det blev många gamla goa anekdoter från hans fornstora dagar, blandat med instick av träning, kost, skoval med mera. Det var två timmar som gick väldigt fort vilket brukar vara ett gott betyg! Han involverade väldigt mycket humor och det märktes tydligt att det uppskattades hos åhörarna.

Rune

Den röda tråden i föreläsning var att hitta glädjen i löpningen. Bort med alla negativa tankar och tänk inte på smärta, utan fokusera på kampen!

En klassisk ”kontroversiell” rekommendation som Rune förmedlar är att slopa all form av intervallträning. Det innebär inte att han tycker att den är dålig, men att den ofta tar över glädjen och gör dig sliten och mindre inspirerad i kommande pass. Han rekommenderar istället fartlek som tempopass där kroppen/känslan styr hjärnan istället för tvärtom. Dessutom förespråkar han givetvis en oerhört stor mängd men i lätt distans så att du ska vara lika sugen och fräsch för att ge dig ut dagen efter igen. Rune har fått mycket motstånd för sitt förhållningssätt till intervaller men poängterar som sagt att det absolut kan vara ett inslag i träningen under förutsättning att det är något som man vill, och inte måste göra. Återigen är det glädjen som ska styra innehåll av pass. Vill man springa intervaller så ska man givetvis springa intervaller.

För att göra riktigt bra tider så är intervaller i regel ett vanligt inslag i en löpares schema, och för att pressa tider så är jag av uppfattningen att det är värdefullt. Men han har en poäng i att de kan vara så pass tuffa så att glädjen i löpningen åtsidosätts. För min del så är jag resultatdriven så jag kommer inte att göra några förändringar på den punkten, men för den som tycket det är för slitsamt så är det värt att tänka över. Rune kan ju faktiskt stoltsera med att det går att göra fantastiska tider utan 40 år av intervallträning. Har man gjort 30.35 på milen och knappt 2.19 på maran så behöver man inte ifrågasättas…

Utöver en mycket trevlig stund så fick jag bockat av ännu en punkt på min ”bör göra lista”!

6. Gå på en föreläsning med Rune Larsson
Gamle Rune har varit med om mycket och har mängder med erfarenheter i bagaget. Det vore spännande att få uppleva en föreläsning och höra på hans resor igenom livet. Jag gillar skarpt hans spalt i Runners World!

tummen upp

Jag är glad över att jag tog chansen nu när han föreläste i närheten, och jag rekommenderar er verkligen att göra detsamma! Hans berättelser är mycket roliga och intressanta och jag kommer sannolikt lyssna på han fler gånger om möjligheten ges!

Bra jobbat Rune!!

PS! Jag vill minnas att han var uppe i totalt över 23.000 mil = RESPEKT!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *