Jakten på pallplatsen!

Tidigare har jag normalt fokuserat på tid och inte alls på placering. Eftersom jag inte har varit tillräckligt snabb för en framskjuten placering så har det varit mer givande att jämföra mina egna tider, för att på så sätt följa min utveckling. Även om jag har sprungit i ett antal år nu så har jag fortfarande haft möjligheten att kontinuerligt springa fortare, så därför har det också varit roligt att se utvecklingen i tid.

Nu börjar jag däremot nå en nivå där jag även placerar mig riktigt bra! Jag ligger över merparten av motionärerna, men fortfarande under eliten och de duktigaste motionärerna. Den yttersta eliten kommer jag aldrig att nå, men jag ser potential i att fortsätta resan mot ännu bättre tider. Detta gör också att jag fortsatt kommer kunna placera mig högt upp, och därför har jag börjat ställa om siktet till att på allvar jaga en pallplats!

Jag kommer aldrig att nå pallen i exempelvis Stockholm Marathon eller Göteborgsvarvet då det är alldeles för många duktiga löpare. Men det är inte heller där som jag ska ha de kraven, utan där får jag istället gå på tid och nöja mig med en ”godkänd” placering i paritet med konkurrensen.

Det är istället i de lopp med färre löpare, och svagare startfält som pallplatsen ska jagas. Den personliga prestationen att ta en pallplats i ett lopp med sämre startfält är troligen inte mycket bättre än att komma topp-100 i Stockholm, men det är inte det som är grejen. Det är ju kul att få möjligheten att stå på pallen. Det ger motivation och en känsla som bekräftar att man är en duktig löpare. Så oavsett hur, eller under vilka premisser som denna pallplats kommer att nås är oväsentligt, utan det skulle fortfarande vara otroligt häftigt!

Jag har hittills haft lite otur i mina lopp då jag redan nu skulle kunna ha fått stå på pallen om man sätter mina prestationer i förhållande till tidigare års resultat. Visst kan förutsättningar som väder ha varit skillnad, men jag tror det har att göra med andra faktorer i de lopp som det handlar om. Om jag går på mina resultat från i år under England runt (10km i Markaryd), Båstad halvmara och Ölands Marathon så skulle jag under alla dessa lopp haft en pallplats! Jag reserverar mig för England runt då jag inte kommer åt resultaten ifrån 2012 för att dubbelkolla, men jag vill minnas att min tid skulle gett en 3:e plats. Och även i Båstad och i Öland skulle jag fått stå på pallen. I Båstad är det andra året som halvmaran existerade, så där har startfältet ökat och förbättrats vilket ledde till en tuffare konkurrens i år. I Öland så var det veteranstatus på tävlingen och som troligen var anledningen till att det presterades överlag bättre detta år.

Det kan tyckas synd att jag haft otur med placeringen under dessa lopp, men jag bryr mig inte så mycket eftersom jag är nöjd med mina tider. Jag har dessutom tillräckligt många duktiga löpare framför mig så att jag kommer fortsatt få leva i ovisshet i loppen huruvida jag har chans på pallen eller ej. Har jag otur så anmäler sig ett par gubbar som jag inte rår på, har jag tur så är konkurrensen mindre och jag kan ta den där efterlängtade pallplatsen. När och hur det kommer att ske, det återstår att se. Men jag är tämligen övertygad om att det någon gång ska bli min tur att få ta klivet upp!!

Jakten fortsätter och för er som är intresserade så får ni förhandsboka filmen om denna spännande resa… 😉

 

Jakten på pallplats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *