Långpass med varierade fartökningar

Det var kallt att springa idag. Inte på grund av temperaturen (det var 5-6 grader), utan vinden var väldigt kall. Men det går att springa ändå! 🙂

Idag stod 20km med varierade fartökningar på schemat. Det är ett pass jag aldrig har testat förut. I mina långpass så har jag till 90% haft ett konstant behagligt tempo. I resterande långpass så har jag ökat farten något på slutet. Denna gång så var det tre inplanerade inslag av fartökning.

Passet bestod i sin helhet av följande avsnitt:
0-8km lugnt
8-11km tröskelfart
11-13km lugnt
13-15km snabbdistans
15-17km lugnt
17-19km tröskelfart
19-20km lugnt

Det var till en början svårt att hitta det rätta tempot i första tröskelfartavsnittet. Efter 8km i ett lugnare tempo så ställer kroppen verkligen in sig på att fortsätta i samma ”lunk”. Det tog nästan en kilometer innan jag hittade rätt tempo.

Därefter var det mycket lättare att öka tempot under snabbdistansen och under andra tröskelfartavsnittet. Detta troligen för att kroppen började vänja sig vid varierande tempo.

Första tröskelfartavsnittet var nog det som var jobbigast trots att kroppen var som piggast. Det beror troligen på att jag inte är van vid att förändra tempot under en så lång distans. När jag framöver vänjer mig vid denna typ av pass så bör det sannolikt bli tvärtom.

Det var väldigt kul att springa ett sådant här pass. Det kändes kortare eftersom det händer mycket mer. Jag kan ibland tycka att ett långpass i lugnare tempo på >25km kan vara ganska segt. Med fartinslag som idag, så blir passet uppdelat i mindre etapper och därför känns det inte så långt. Dock sliter det troligen för mycket att lägga in fartinslag under varje långpass (iaf för stor del av passet). Långpass är ofta till för att vara just lugna och för att förbättra uthålligheten, samt att vänja kroppen vid längre distanser. Men emellanåt så rekommenderar jag verkligen detta typ av upplägg!

I och med dagens löpning så kan jag nu summera fyra veckor med hjälp ifrån Ulf Friberg. Samtliga fyra veckor har gått helt enligt plan. Inga inställda pass, och jag har kunnat hålla de angivna tempon som har varit målet, oftast till och med bättre.  Jag har känt mig oerhört stark, tror aldrig jag har känt mig så här stark under en så pass lång träningsperiod. Jag har haft gott om energi för att få bra kvalitet i de fartbaserade passen, och jag har haft bra ork även i de lugnare distanspassen. I någon enskild morgonlöpning så har det känts lite segt, men det är fullt naturligt.

Det är svårt att peka på en specifik anledning till denna goda form. Givetvis är hjälpen ifrån Ulf väldigt betydelsefull. Kanske inte så mycket fysiskt ännu då vi nyligen har kickat igång, men däremot har det höjt min motivation väldigt mycket! Andra faktorer som troligen spelar in är kostomläggningen jag gjorde för fyra-fem veckor sedan, samt den viloperiod på två veckor som jag hade och som nog gjorde gott för kroppen!

På måndag väntar 10km lugn löpning. Då tar vi nya tag och förhoppningsvis inleds ytterligare en framgångsrik vecka…

 

2 reaktioner på ”Långpass med varierade fartökningar

 1. Kul att det går så bra med ditt nya träningsupplägg. Spännnde, skälv har mn lite funderingar någon gång framöver satsa lite på extern hjälp. Kul att följa din utveckling.

  1. Hej Johan,

   Jag det är verkligen kul. Nu är jag dock förkyld så inställd träning i två dagar.
   Den extern hjälpen har gett mig både bättre kunskap och höjd motivation.

   /Jonas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *