Maratonlöpningens utmanande ekvation

Något som gör maratonlöpningen speciell är:

  1. Man har i regel få chanser på sig att lyckas
  2. På dessa chanser ska helst allt stämma

Det är en svår ekvation eftersom det är så mycket som kan påverka. Det är dessutom mycket som kan påverka som man själv inte kan kontrollera.

Om vi börjar med antalet chanser så är det givetvis individuellt. Det finns löpare som kan prestera i flertalet maraton per år. Vår svenska rekordhållare Kjell Erik Ståhl är ett exempel som kunde springa 14 maraton under en 12-månaders period. För gemene man är det dock ett begränsat antal tillfällen per år för att man ska ges tid till återhämtning och uppbyggnad. Observera att jag utgår utifrån en optimal prestation. Det skulle gå att springa massvis med maraton på ett år för den som enbart samlar.

Under dessa få tillfällen gäller det att få allt att stämma. Träningsförberedelserna ska genomföras på ett så optimalt sätt som möjligt och formtoppningen ska klaffa. Det är inga enkla faktorer, lägg därtill förhållanden som man inte kan kontrollera eller påverka på egen hand. Det är allt från sjukdomar, skador, väder med mera.

Utifrån en egen bra planering och ett genomförande så kommer man långt, men för en optimal prestation så krävs det alltså tur med utgångspunkt i de faktorer som man inte kan påverka. Allt detta ska stämma vid ett och samma tillfälle och är det något som inte klaffar så kan det dröja tills man får chansen härnäst. Detta gör maratonlöpningen så oviss, men det är tillika dess utmaning och charm!

Med mina hittills elva genomförda maraton så har jag upplevt många varianter. Jag har haft lopp med grym form och perfekta förhållanden som Göteborgs Marathon ifjol då jag satte mitt nuvarande PB (2:46:21). Jag har haft maratonlopp med bra form men med bedrövliga förhållanden som Stockholm Marathon 2012 när det var ett fåtal grader, blåst och regn. Jag har även haft lopp med dålig form men med godkända förhållanden som Kiel Marathon i år (vintermara men ändå bra förutsättningar). Jag har nog faktiskt aldrig upplevt ett lopp där jag har haft både form och väder emot mig. Hoppas verkligen jag får slippa det!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *