Medveten andning

Andning är något som det oftast inte pratas om när det gäller att förbättra sina löpresultat. Men det finns säkerligen potential i att utveckla den precis som med löpteknik, för att optimera kapaciteten. Många bäckar små som det så vackert heter…

Det finns näsandning och det finns munandning. Jag förmodar att det är bevisat att näsandning är att föredra för att minimera energiförlusten, men munandning krävs vid högre intensitet. Vid lugnare distanspass så bör man alltså fokusera på att utveckla näsandningen för att på så sätt flytta gränsen av ansträngning när det krävs att ta till munandning. Detta borde minimera energiåtgången och därmed kunna höja prestationen(?). Personligen så har jag inte funderat så mycket på hur jag andas när jag springer, men helt klart är att jag sällan använder enbart näsandning trots att det är lugnare distans.  Det känns helt enkelt alldeles för onaturligt och därmed mer ansträngande! Jag tror att jag använder en kombination, men troligtvis borde jag börja utveckla näsandningen genom att sänka tempot och hitta en behaglig andning, för att sedan kunna återgå till mitt normala distanstempo igen.

Via en kollega så fick jag tips på nedan studie som genomfördes 2011:

http://medvetenandning.se/blog/pilotstudie-nasandning-vs-munandning/

Studien visar på flera goda resultat där bland annat mjölksyran minskade!

andningsstudie-mjolksyra-450w346h1Bild hämtad ifrån http://medvetenandning.se/blog/pilotstudie-nasandning-vs-munandning/

 

Det omnämns även en del om näsandning i boken Eat & Run av ultralöparen Scott Jurek. Han skriver bland annat följande:

I picked up a book called Body, Mind, and Sport, by John Douillard, and learned that breathing through the nose rather than the mouth lowers one’s heart rate and helps brain activity. A yogi announced in class that ”the nose is for breathing, the mouth is for eating.”

Angående lättare och mer intensiv träning så skriver Jurek:

Once you’ve mastered that, try nasal breathing (in and out through your nose) while you’re running easy routes. For more difficult runs, like hills and tempo workouts, breathe in through your nose, then exhale forcefully through the mouth.

Jag ska göra ett försök under mina lugnare distanspass att börja tänka på hur jag andas, och på så sätt hoppas hushålla resurserna på ett bättre sätt! Återkommer med återkoppling i ärendet! 😉

Andning

 

2 reaktioner på ”Medveten andning

 1. Det gjorde skillnad efter bara några löppass för mig, kom ihåg snytpapper 😉

  Jag provade det där med näsandning när jag var yngre, under tonåren, men minns bara att det var märklig känsla så har aldrig provat det igen föräns i somras. Nu i somras läste jag ”Eat & Run” så var ju tvungen att prova, kan ju inte låta bli att testa något som kallas ”breathe of fire” (det var strax efter ditt citat från boken har jag för mig).

  Efter 3-5 pass upptäckte jag följande:

  * Jag behöver inte alls lika mycket vätska i kroppen när jag springer mina lugna pass. Antagligen försvinner en stor andel bara genom att hålla munnen fuktig annars.
  * I vardagen kommer jag på mig själv att allt oftare andas djupa andetag med magen. Detta i sin tur minskar stress.

  Rent träningsmässigt har jag inte hunnit testa det så många gånger men kommer helt klart fortsätta. Jag läste även Coltings ”Jag vill ju bara se snygg ut naken” där jag fick upp ögonen för MAF träning för första gången. Jag vet inte om det är hitte-på träning eller om det faktiskt är ett bra träningsupplägg men jag ska prova nu under hösten under uppbyggnadsfasen inför nästa år.

  Ska bli intressant och höra om även du drar positiva erfarenheter ifrån det.

  1. Tack för en mycket intressant och givande kommentar! Spännande att du har dragit fördelar utav det här!
   Jag ska tänka på att ta med mig snytpapper! haha

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *