Min samling av löparskor

Det har blivit en hel del skor genom åren. Jag sparade inte alla par i början men sedan ett antal år tillbaka har jag haft för vana att lägga undan dem. Jag vet inte riktigt varför, men kan säkert vara kul att göra tillbakablickar, som till exempel nu… 🙂

Totalt är samlingen 34 par (inklusive skor som fortfarande är ”aktiva”).

 

Lista över samtliga skor

 

Fördelning mellan skomärken

 

Det framgår tydligt att det är två märken som har blivit mest frekventa, Adidas och Saucony. Det är två skomärke som jag generellt har trivts väldigt bra i, men den främsta anledningen är att de haft enskilda modeller som har blivit favoriter. Det rör sig om Saucony Kinvara där det blev totalt 5 par. Den serien har jag numera övergett och har fastnat för Adidas Adizero Adios där jag hittills är uppe i 4 par.

Min filosofi när det kommer till skor är att ha flera olika par att alternera med. Utöver att det finns skor för olika inriktningar (asfalt, terräng, osv.) så ger det varierad belastning och minskar ensidigt slitage. Även om det blir många skor för stunden så behöver det nödvändigtvis inte bli fler i slutändan, i och med att de används/slits mindre frekvent och håller således längre. Nu är jag dock så pass intresserad att jag ärligt får erkänna att jag köper fler skor än vad jag egentligen hinner slita ut, men det är av egen vilja… 🙂

Jag brukar ha framme ett antal ”aktiva” skor som täcker årscykelns alla säsonger och underlag med ungefärlig sammansättning enligt nedan:

 • 2-3 par för distansträning och medel-/långa intervaller (merparten av min träning)
 • 1 par för banlöpning/korta intervaller
 • 1 par för terränglöpning
 • 1 par för vinterlöpning (dobbar)

Antalet kan så klart variera då jag inte per automatik tar bort ett par skor i samma stund som jag investerar i nya. Ofta överlappar jag med några skor så att den totala mängden aktiva skor kan vara större.

Vad gäller märken och modeller så är jag nyfiken/öppen för att testa, vilket också ligger i mitt intresse. Däremot har jag en gyllene regel, och det är att hitta en modell som utgör basen och som alltid ska finnas tillgänglig (har ibland 2 par av dessa). Det vill säga en modell som jag känner mig trygg i och som jag vet att den passar mig (t.ex. Kinvara & Adizero Adios). Dessa skor blir oftast även mina maratonskor.

Jag har sällan skor som jag enbart använder på tävling, däremot springer jag mer sparsamt i de skor som är tänkt att användas till det ändamålet. När jag sedan vill skifta tävlingsskor så övergår de till vanliga träningsskor tills de slits ut.

Om jag ska ge mig på ett försök att rangordna några favoriter så är dagskänslan följande:

 1. Adidas Adizero Adios
  Det är en sko som jag trivts ypperligt i och som är min definitiva favoritsko! Det är denna sko jag använder på mina maraton och jag kör även både distans- och kvalitétspass i dem.
 2. Saucony Kinvara
  Kinvara var den första skon som jag verkligen fastnade för. Det var en perfekt allroundsko som jag kunde ha i distansträning och på längre tävlingar, däremot hade jag den sällan på intervaller/fartpass. I Kinvara sprang jag flera av mina första maror. Men någon gång kring version 3 & 4 så tappade jag bort den sköna känslan med skon och har sedan dess aldrig köpt den igen. Jag vet inte om det är Saucony som utvecklade skon på ett sätt som inte tilltalade mig, eller om det var min egen känsla som förändrades. Även om jag inte har sprungit i skon på flera år så måste den vara given på listan. 5 par skojar man inte bort…
 3. Asics Tarther, Saucony Type A & New Balance Zante
  Det var svårt att utse en tredjeplats så det fick bli ett par olika modeller som delar den platsen. En gammal klassiker är Tarther som det var några år sedan jag använde. Jag minns tyvärr inte specifika känslan mer än att jag gillade den skon!
  Saucony Type A (4, 5 & 6) måste också kvala in då det är en skön sko för riktigt snabba pass. Mycket bra fartkänsla. Jag har inte tävlat så mycket i dem men gillar dem framförallt på banintervaller!
  Ytterligare en modell jag trivdes i är NB Zante. Jag tyckte att den hade sina brister i att den inte omslöt foten tillräckligt tight, men jag gillade ändå lättheten och känslan i skon. Jag funderar på att testa nya versionen.

 

Med en sådan här diger samling skor så kan man inte göra annat än att symbolisera det med kärlek…

 

Ja jag älskar verkligen skor…

…som har med löpning att göra! haha

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *