Omväxling förnöjer!

Visst är det väl så att omväxling förnöjer?

Kära sambo, du kan vara lugn (om du nu läser detta)! Det handlar inte om partnerbyte, utan ”löparrundsbyte”.

Det blir lätt trist om man springer samma runda dag ut och dag in, och då menar jag inte löpningen i sig, utan om enformighet av miljö. När man springer 7-8 pass i veckan så blir det ännu mer påtagligt. Eftersom jag har tvingats till ett ofrivilligt uppehåll och måste släcka min löpartörst på något sätt så har jag börjat titta på nya löparrundor! Förvisso är min självdisciplin stark så jag brukar ha lätt för att ge mig ut, men för motivation och långsiktighet så är variation viktigt. Det skadar ju inte med ny miljö!

I nuläget har jag ett par standardsträckor på 6-14km som jag brukar springa beroende på planerad distans. Det är egentligen tre rundor i grunden (åt olika väderstreck), där det är möjligt att förlänga, alternativt korta ner med någon/några kilometer. Det är bra att ha dessa som grund, och med små förändringar så blir det alltså ett antal olika varianter. Utöver dessa så springer jag två-tre dagar i samband med arbetet (på annan ort) vilket gör att jag får in ytterligare en runda som också är påbyggnadsbar. Dessutom springer jag med en löparkompis en dag i veckan vilket tillför ytterligare nya varianter. Totalen av detta innebär att jag kan variera en hel del faktiskt, men det är fortfarande viktigt att få in nytt emellanåt!

Distanspass på 6-14km begränsar valmöjligheterna något (till skillnad från långpassen) men jag har upptäckt fler och fler potentiella rundor med utgångspunkt från där jag bor. Vi bodde tidigare centralt i Varberg vilket gav goda möjligheter till variation. I oktober 2013 flyttade vi till ett samhälle i utkanten av staden och jag räknade med att det skulle begränsa mina rundor, men det har varit över förväntan! Jag har hittat många olika vägar och fler ska det alltså bli. Google Maps är ett fantastiskt verktyg för att hitta nya rundor och det är riktigt kul att fördjupa sig i vägnätet. Det är många vägar som man normalt aldrig skulle testa att ge sig in på, men som man ändå funderat på vart de skulle kunna ta vägen.  Med Google Maps hjälp så är det bara att följa och se hur de slingrar sig och i vissa fall är det helt perfekta vägar för löpning. Många strålar samman på olika sätt till mycket potentiella löprundor!

Google maps

I utkanten av Falkenberg (där jag arbetar och springer i samband med lunchrasten) har jag tyvärr inte hittat så många alternativ ännu. Det ligger geografiskt begränsat i och med att det är en bit in till Falkenberg, samt att det kan krävas att ge sig ut på medelstora vägar och dem är tungt trafikerade med tanke på att de leder till Gekås. Jag får dock fortsätta leta även här så ska det säkert gå att knåpa ihop åtminstone ett nytt alternativ!

När det kommer till långrundor så är det lättare att hitta då det är enklare att variera. Dels är det endast ett tillfälle per vecka, och dessutom kommer man väldigt långt och når per automatik fler valmöjligheter. Även här har jag några standardalternativ som räcker gott, samt att jag ibland transportlöper till mina föräldrar eller svärföräldrar som bor på perfekt ”långpassavstånd”.

När jag till slut har utforskat och hittat alla vägar och stigar som existerar i min omgivning, så finns den gudomliga lösningen kvar. Den som lurar dig att tro att du har dubblerat antalet rundor, det vill säga byta håll på rundorna! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *