Paus från Jogg.se

Jag har tagit ett beslut som växt fram sista tiden, och det är att ta en paus från registrering av träningsdata på sajten Jogg.se, där jag under en längre tid fört träningsdagbok. Om det blir en kort eller lång paus får vi se.

Paus

Anledningen är att jag kommit på mig själv med att fokusera på fel saker, och det blir en felaktig detaljgranskning som troligen stressar mer än utvecklar. Jag har fokuserat för mycket på exempelvis löpmängd där jag jämför veckor och månader och hela tiden försöker förbättra. Men det handlar i slutändan inte om det, utan det handlar om att prestera bra tider på tävlingar, och då är det egentligen skit samma om jag sprang mer i januari 2014 kontra januari 2013.

Genom att ta en paus från Jogg och dess dagliga inmatning/ackumulering av träningspass så vill jag släppa lite av mitt kontrollbehov, och istället låta känslan styra. För även om jag känt mig seg och sliten så händer det att jag fortsätter löpa för att nå XX antal kilometer så att det ser bra ut i statistiken, istället för att ta en välbehövlig vilodag och komma igen ännu starkare dagen efter. Det är fortfarande så att mängdträningen är väldigt viktig, men den får inte ske på bekostnad av nödvändiga vilodagar. Jag måste helt enkelt bli bättre på att börja lyssna på min kropp!

Jag är en resultatdriven löpare så jag kommer givetvis fortsätta att följa upp min träning. Men det sker genom att veckovis rapportera till min tränare. Jag kommer fortfarande också att göra en ingående analys, men vid färre tillfällen och titta på rätt parametrar (det vill säga kvalitén). Sedan är det i slutändan tävlingarna som är ett kvitto på om jag är på väg åt rätt håll eller ej.

Denna förändring kommer sannolikt inte få en direkt effekt som gör mig till en snabbare löpare, men förhoppningsvis blir jag mer harmonisk och kan gå mer på känsla. På sikt hoppas jag att det indirekt ska göra mig till en bättre löpare.

Jag vill poängtera att det inte är någon revolt mot Jogg eller alla andra som registrerar sin träningsdata på samma sätt. Det har varit riktigt kul och om man till skillnad från mig kan hantera det på rätt sätt, så är det ett ypperligt verktyg att följa och utvärdera sin träning. Jag brinner väldigt mycket för löpning och har därför lätt för att gräva ner mig lite för djupt, vilket jag tyvärr har gjort i detta fall. Även om löpningen är ett oerhört stort intresse och en viktig del i mitt liv, så är det också välbehövligt med lite distans (ironiskt ordval?) till träningen. Jag tror att det kommer att gynna mig på sikt!

När jag har hittat rätt balans så blir det nog ett kärt återseende! 😉

4 reaktioner på ”Paus från Jogg.se

  1. Intressant analys, själv kände jag något liknande nyss och hade extremt svårt att hålla mig inomhus när jag åkte på influensa, allt för att den planerade träningen och statistiken inte ska lysa tom. Jag tog dock den paus som behövdes, men visst har det hänt att man haft en dålig dag och ändå kämpat sig igenom träningen just för detta.

    På ett sätt har resultatet i kalendern blivit en viktig belöning och det är ju samma för många av oss som registrerar träning. På gott och ont, det hjälper säkert den stora träningstrenden att hålla sig i liv.

    1. Tjena Casper! Intressant att du har varit med om liknande känsla! Jag håller med om att resultaten i kalendern är viktig, och att det motiverar många. Det är kul att regga träningsdata och jag är nog tillbaks när det känns ”rätt”! 🙂

  2. Du gick i samma fälla som jag…. Efter min semester från jogg har jag hittat balansen och nu funkar det bra att regga där igen :-), och träningen har aldrig varit mer lustfylld och bra som nu :-).

    1. Haha, ja det är nog en liknande situation Micke! 🙂 Jag har dock inte känt att jag tappat gnistan, utan det handlar mer om att fokusera på rätt saker och börja tänka långsiktigt. Det är ett sätt för att börja lyssna på min kropp ännu mer. Jag hoppas det ska fungera! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *