Resultatutveckling över Stockholm Marathon

”-Det var bättre förr”.

Det är ett klassiskt uttryck som används i flera olika situationer. Men i en situation där det säkerligen kan debatteras vidare är den svenska resultatutvecklingen i maraton. I olika forum har jag ofta läst och hört att det sprangs fortare förut.

Jag har därför analyserat Stockholm Marathon under de år som det pågått. Stockholm Marathon är som bekant Sveriges överlägset största maratonlopp och borde därför vara ett lämpligt lopp för denna analys. Jag har plockat fram segertiden och den tid som krävts för att komma topp 100 (obs! endast män).

Om vi börjar med att analysera segertiden så har den varierat väldigt mycket med åren. Beroende på faktorer som väder och startfält etc. så är det naturligt. Jag vet heller inte hur bansträckningen såg ut då, i jämförelse med nu. Men helt klart är det så att det sprangs snabbt i Stokholm förr i tiden. När jag tittar på snittiden under samtliga lopp så ligger den på 2:15:40. Om man sedan bryter ned det till de tio första åren så hamnar den på 2:14:58 kontra 2:16:22 från de senaste tio åren. Tio år är en lång period så det borde innebära en rättvis jämförelse och det visar alltså på att de i snitt vann på en bättre tid förr än vad de gör idag, även om tidsdifferensen inte är speciellt stor. Det är faktiskt ingen utveckling jag hade förväntat mig med tanke på den afrikanska invasionen på senare år. Nu har det funnits afrikanska löpare långt tidigare (framförallt ifrån Zimbabwe som har segrat flera år) men jag tänker främst på löpare ifrån stornationerna Etiopien och Kenya. Det är ju trots allt så att segertiderna slås på de flesta maror runt om i världen, men Stockholm lockar i dagsläget inte den yppersta världseliten.

Under de tio senaste åren så är nio utav segrarna ifrån Afrika och nu senast 2012 ifrån Mellanöstern. Under de tio första åren så var det endast två afrikanska segrare och där var det istället några riktigt bra amerikanska och engelska löpare. Det var även en del svenskar som vann förr om åren på riktigt bra tider. Det är tider som de svenska löparna tyvärr är en bit ifrån idag (undantagsvis Musse).

Min teori om varför eliten i Sverige inte har växt sig starkare på senare år är att samhället ser annorlunda ut. Dagens samhälle erbjuder ett helt annat utbud och där konkurrensen om saker och ting ökar, både internt inom idrotten, men även externt som till exempel med elektronikens utveckling. Det märks tydligt i ungdomsleden i fotbollsföreningar där flera mindre föreningar får allt svårare att få ihop lag. Dels på grund av att det finns så många andra idrotter som breder ut sig, men kanske framförallt för att idrotten förlorar kampen med datorn, telefonen etc. Folk sysselsätter sig med annat och är i mångt och mycket upptagna på andra sätt, och den tid som krävs i form av träning för att nå ett riktigt bra resultat är färre beredda att lägga. Nu går det inte att skylla på att löpningen tappar antalet aktiva. Löpningen är en sådan flexibel träningsform att den snarare plockar antalet utövare då det är mycket enklare att kombinera med andra intressen. Men jag tror att vi tappar många aktiva ifrån att nå sin fulla potential. Detta på grund av att de gör andra val helt enkel, många val som inte fanns förr.  Jag tror helt enkelt det finns färre eldsjälar kvar om tänker ”löpning, löpning, löpning”. När det gäller jämförelse med kost, träningsupplägg förr gentemot nu, är jag för dåligt insatt i för att kunna uttala mig om.

Om vi tittar på topp-100 tiderna så blir det klart tydligare att det var bättre tider förr. De senaste tio åren har krävt en snittid på 2:51:25 för att slå sig in topp-100 med ett år där tiden 2:58:15 (2007) sticker ut rejält! Under de tio första åren så hamnade motsvarande tid på 2:40:29! Här ser vi alltså en markant skillnad. År 1983 krävdes 2:33:12(!!) för at komma topp-100, otroligt starkt lopp!

Vad som är orsakerna till att tiden på topp-100 har försämrats tror jag beror på ungefär samma anledning som ovan. Även om antalet aktiva ökar så är det färre som lägger ner tillräckligt mycket tid på sin träning. Jag tror att många ser utmaningen i ett genomförande istället för i en tid. Personer med extremt få träningstimmar ställer upp i maror för prestationens skull, och få har längre respekt för distansen. Målet är att komma i mål och tiden kommer i andra hand. På vilket sätt, hur, och när man sedan kommer i mål är oväsentligt. Och istället för att fokusera på att sätta personligt rekord i en nästkommande mara så väljer många att utmana sig i andra träningsformer eller i att öka distansen istället, och ultraloppen växer därmed rejält. Detta tror jag kan vara en faktor till de försämrade tiderna för den breda massan, samtidigt som jag vill poängtera att jag absolut inte har något emot detta. Det viktiga är att folk motionerar och hittar sin motivation och utmaning.

En kort summering så tror jag att det kommer att jämna ut sig med bättre segertider framöver. Däremot finns det väldigt lite som tyder på att det inte kommer att fortsätta vara de afrikanska löparna som står för detta. Det ska bli oerhört intressant att se vad Musse kan göra men i övrigt så har vi ingen större bredd. Vad gäller topp-100 tiderna så tror jag att det kommer att se ut ungefär som det har gjort den sista tiden, möjligen förbättras något. Tiderna för att nå topp-100 ligger just nu på en nivå där det inte krävs någon större elitsatsning för att nå, vilket bör innebära att tiderna förbättras om det kommer att gå åt något håll.

En annan intressant analys som man kan göra utifrån grafen nedan är att kurvorna förhåller sig till varandra väldigt fint. Det kanske känns logiskt men ingen självklarhet. När vinnartiden är som bäst, så är också topp-100 resultatet oftast bättre. Logiken i det är med största sannolikhet yttre förutsättningar som tex väder, som således gynnar/påverkar alla på samma sätt, både eliten och de strax där under.

 

3 reaktioner på ”Resultatutveckling över Stockholm Marathon

    1. Hej! Det vore mycket intressant att undersöka. Men om man ser till antalet så har det ökat mer och mer på senare år, men ändå har tiden försämrats för att komma in topp-100. I och med att fler deltar så borde förutsättningarna öka för att göra bättre topp-100 tider.

      Jonas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *