Running with the Kenyans

Till slut fick jag läst ut boken ”Running with the Kenyans”. Det kanske lät som att den var seg och långdragen, men det beror inte på något sådant. Det var inte den bästa boken jag läst, men fullt godkänd. Jag återkommer till detta senare. Men med mycket träning, och småbarnsfar (med allt vad det innebär..), så blir det inte alltid tid över till läsning. 🙂

Boken handlar om en journalist med en tidigare löparbakgrund. Han vill hitta de kenyanska hemligheterna till framgång, och hur gör han det på bästa sätt? Jo han åker givetvis ner till Kenya, bosätter sig där i ett halvår och tränar med de kenyanska löparna.

Utan att avslöja allt som står i boken så är det ganska logiskt att det inte finns några mirakel för att nå världstoppen. Då skulle dessa redan vara en vardag för oss. Speciellt med tanke på att det även finns många löpare från de europeiska länderna som periodvis tränar där nere.

Men det finns så klart en del som skiljer mellan den afrikanska och vår ”livsstil”. En stor faktor är hur de dedikerat sig till löpningen. De bygger allt kring sin löpning till skillnad från oss, som kanske bygger löpningen kring ett arbete eller skola. De kenyaner som vill bli atleter springer, äter och sover. Springer, äter och sover och så vidare. Det är full koncentration enbart på resultat av löpningen. Mycket av detta beror på att en kenyan kan förändra sitt liv med hjälp av löpningen på ett helt annat sätt av vad vi kan. Löpningen kan ge dem en ekonomisk tryggad framtid. Ett par topplaceringar i de större maratonloppen skapar ekonomiska möjligheter för dem att återvända och leva gott i Kenya. Till skillnad för oss är dessa vinstsummor inte värda lika mycket med vår höga levnadsstandard.

En annan faktor som tas upp i boken och som gör Kenyanerna framgångsrika är en tuff och aktiv barndom som ger dem en mental styrka. Samt att många i väldigt tidig ålder löper till skolan och får löpningen till ett väldigt naturligt inslag i vardagen.

Utöver att finna hemligheterna bakom den kenyanska framgången så är hans plan att springa Lewa Marathon i Kenya. Det är hans första maraton och han bygger ihop ett team för detta som han tränar tillsammans med. Hur det gick för han får ni läsa mer om själva! 😉

Jag vill faktiskt påstå att jag inte är helt nöjd med boken. Troligen för att jag hade större förväntningar på den. Jag räknade inte med att få läsa något revolutionerande, utan jag ville läsa om hur det var som löpare i Kenya, och det fick jag. Men jag förväntade mig att få ut mer utav det. Jag tycker att boken ibland handlar lite för mycket om hans familj. Jag hade velat läsa mycket mer om hur den kenyanska träningen ser ut. Antal pass, mängd, intensitet och fart, utformning av långpass etc. Det hade helt enkelt varit väldigt spännande att verkligen få ta del utav en kenyansk löpares liv 24 timmar om dygnet. Men jag kanske läste fel bok för detta och skulle riktat in mig på en kenyansk självbiografi (om det finns?). Men hur som helst så är jag ändå nöjd med den. Den gav en hel del intressanta infallsvinklar och man blir väldigt sugen på att själv besöka Kenya någon gång i framtiden! 🙂

Vad som är väldigt häftigt är alla de personer som han träffar under resans gång. Emmanuel Mutai (vinnare av London marathon 2011), Mary Keitany (världsrekordhållare på halvmaraton), Bernard Kipyego (tvåa i Paris marathon 2011), med många fler. Vill minnas att han även stötte på Daniel Komen som var framgångsrik på distanser upp till 10.000meter.

Avslutningsvis ett intressant stycke hämtat ur boken som kan vara tänkvärt om vi ska komma ikapp kenyanerna och konkurrera på allvar (och även andra duktiga afrikanska länder), och det handlar om den mentala inställningen:

”If a European runner automatically expects the Kenyans in the race to be faster than him, this has potential to affect his performance negatively, especially if the belief is supported by everyone else around him. Conversely, if a Kenyan runner believes the same thing, that he is faster because he is a Kenyan, it can have a positive effect on his performance.”

Jag tycker absolut att ni ska läsa denna bok. Jag hade kanske fel förväntningar på den för att den hos mig, skulle lyckas fullt ut.

2 reaktioner på ”Running with the Kenyans

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *