Snapping Hip?

I måndags började jag känna en stelhet i vänstra höften som under gårdagen även övergick till mindre smärta. Det är en sena som ”hoppar” när jag rör mig så att det knäpper till emellanåt. Jag var mycket tveksam om jag verkligen skulle springa igår, då det är risk att allt förvärras. Men med lite värme från Ice Power Hot (värmande gel) och stretching så kändes det bättre, och det gick faktiskt bra att springa. Jag tyckte till och med att det var skönt att sträcka ut benen/muskulaturen.

Min oro var istället stor i morse när jag vaknade. Ska jag vakna stel och knappt kunna röra mig, eller skulle det kännas bättre? Faktum är att det faktiskt kändes bättre, men fortfarande finns irritationen med en hoppande sena.

Efter snabb research på google så verkar det passa in på något som heter ”Snapping hip”. Jag har inte kommit fram till om det är farligt eller inte, men det verkar som att det ska hjälpa med stretching och stärka upp bålmuskulaturen. Jag vill minnas att jag haft liknande symptom tidigare och då lyckades springa igenom det, så jag hoppas att det inte ska avbryta min träning nu heller. Däremot måste jag vara väldigt vaksam framöver om det skulle bli värre.

En tid för massage är redan bokad till fredag så att jag får hjälp att sträcka ut och töja på rätt sätt. Det är en duktig massör med stor kunskap om idrottsbesvär, så han brukar kunna knåda på bra. För den som tycker det låter skönt med massage så är detta raka motsatsen till njutning. Ett par gånger har det varit på gränsen till att jag vill skrika rakt ut… haha

Jag har tyvärr slarvat med styrkan efter Göteborgs Marathon, så jag är orolig för att det är en bidragande orsak. Men jag ska även ta tag i styrkan framöver och fokusera på bålträning.

Förhoppningsvis går det att köra på som vanligt parallellt med behandling och övningar/stretch i förebyggande syfte!

snapping hip

2 reaktioner på ”Snapping Hip?

 1. Det har ett namn, intressant 😉

  Jag har aldrig haft ont av det men min vänstra höft kan jag knäppa med på beställning som det är idagsläget. Jag lägger mig på rygg i sängen och böjer upp vänster knäet till bröstet och sedan sträcker ut igen. När benet blir utsträckt helt rakt så knäpper det till.

  Jag antar att det är något liknande du har, dock betydligt jobbigare om det gör ont och det verkar uppstå i betydligt vanligare situationer för dig än för mig 😉

  Hur som helst så kan jag dela med mig av mina teorier:
  1. Det beror på att jag sover mycket på mage, med vänster ben uppdraget. Jag försöker somna mer och mer på rygg för att låta hela kroppen vila mer men vaknar ofta på mage.
  2. Sitter även med benen i kors eller i skräddarställning alldeles för ofta. Försöker vänja mig av med detta.
  3. Stretchning tillsammans med höft-/bålstyrka hjälper väldigt mycket. Framförallt stretch av ländrygg, rumpmusklerna och baksida lår.

  Förra våren tränade jag dagligen med TRX band, både styrka och mobilitet. Inga som helst problem med höften även om jag då också sov i ”dålig” position.

  För två veckor sedan skaffade jag mig ett eget TRX band till hemmet så nu är styrketräningen igång här hemma. Om träningen håller i sig borde problemet vara borta om en månad eller två.

  1. Ja det har ett namn, och ett fyndigt sådant! 🙂
   Jag läste att en del har det regelbundet och att det sällan stör dem. Jag har det aldrig annars, så i mitt fall så påverkar det med smärta/stelhel. Men det har faktiskt redan börjat kännas bättre och jag ska strax på massage/töjning.
   Jag tror att styrka är väldigt viktigt som du nämner. Det i samband med stretching hoppas jag ska kunna göra mig kvitt med problemen! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *