Stockholm Marathon 2012 – Inför

Arrangemang:

Det är andra året i följd som jag ställer upp i folkfesten Stockholm Marathon, och förra året var jag mycket imponerad över arrangemanget! Trots den stora mängd löpare så flöt allt på väldigt smidigt och jag är övertygad om att det blir likadant i år. Eftersom väderprognosen pekar mot regn så hoppas jag dock att de har bra hantering vid skydd av väskor etc då det förvaras ”öppet” på Östermalms IP. Förra året så bytte jag om och duschade på hotell, i år ska jag åka upp med tåg (marathon-expressen) så jag får utvärdera omklädning och duschmöjligheter i efterhand. Men tåget i sig är ännu en suverän kringservice för oss söderut, som inte har för avsikt att övernatta i Stockholm. Att nummerlappen dessutom kommer att delas ut på tåget gör att man troligen inte hamnar i någon tidsbrist.

Publikstödet runt banan är bra. Det finns delar av banan där det är glest, men det är förståeligt på en så lång sträcka. De centrala delarna av banan är folktätt. Däremot ska det bli spännande att se även här, hur publikstödet förändras vid regn.

Banan har några mindre stigningar varav Västerbron är den klassiska och tuffaste och som man ska passera över två gånger eftersom det är en två-varvsbana. Det är även så att det andra varvet är betydligt längre än det första då man på andra varvet ger sig ut på Djurgården.

Väder:

Det har skiftat från dag till dag och från timme till timme, men högst troligt så blir det lägre temperatur, mulet och regn. Om det inte blir några större mängder med regn så kan det vara väldigt löpvänligt, jag hoppas bara publiken inte håller sig undan. Vad gäller temperaturen så är det likadant där, att det är skönare att springa om det inte är allt för varmt. Men för min del så hade jag gärna önskat några fler plusgrader, främst med tanke på att jag har känt en stelhet i ryggen och behöver hålla det varmt. Överdragskläder för att hålla värmen till start ser ut att bli väldigt viktigt. Om inte vinden blir allt för stark och vädret håller sig relativt stabilt så ska det vara hyffsade förutsättningar vädermässigt!

Form:

Jag hade planerat för två veckors formtoppning inför Stockholm men i ärlighetens namn så hade jag faktiskt hoppats på en bättre känsla i kroppen just nu. Jag har känt mig lite stel i kroppen (var hos kiropraktor i onsdags på grund av ryggproblem) och är inte så rapp i steget. När formen är som bäst så brukar det kännas som att man springer sakta men att det i själva verket går ganska fort. Där är jag inte för tillfället. Men när det vankas tävling så har jag lyckats prestera bra tidigare och jag hoppas på att kroppen vaknar till liv lagom till start! Jag är därför inte orolig av formmässiga skäl, det kommer ändå att bli en tuff fysisk och mental kamp! 🙂

Mål och förväntningar:

Förra året sprang jag på drygt 3.45 och det räknar jag med att krossa i år. Jag har tidigare satt upp 3.15 som mål och det kvarstår jag vid. Denna tid bör jag absolut klara eftersom jag sprang halva distansen under 1.30 tidigare i Göteborg. Jag hoppas därför på att gå under 3.10 till och med. Skulle det bli ännu bättre än så, är det en ren bonus! Så under 3.15 är godkänt. Under 3.10 så är jag mycket nöjd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *