Stockholm Marathon 2013 ifrån TV-soffan

Stockholm Marathon 2013 blev en varmare variant i jämförelse med 2012. Jag sprang förra året då det noterades köldrekord, men detta år stannade jag hemma. Det beror inte på att jag tog avstånd på grund av det dåliga vädret utan att jag i år har valt att lägga fokus på Ölands Marathon. Ett sidospår för att fortfarande haft möjligheten att springa Stockholm i år var att agera farthållare, men den tid som jag önskade hålla var tyvärr fullbelagd. Precis som med Göteborgsvarvet så blev jag istället sittandes i TV-soffan!

Värmeböljan under Göteborgsvarvet förstörde mångas resultatdrömmar, och även om det inte var lika varmt i Stockholm så verkar vädret påverkat tiderna en del där också. Segraren i herrklassen Shumi Gerbaba Eticha vann med klar marginal men var inte nöjd med sin tid 2.16.13, då han hade förhoppning om att slå sin senaste tid när han vann 2011 på 2.14.07. Han var således långt ifrån den bedriften. Vårt svenska hopp i titelkampen Mustafa ”Musse” Mohamed var inte heller nöjd med dagen som gav han en fjärdeplats. Han kroknade på slutet och vann visserligen SM men hade önskat en bättre tid (och troligen placering).

På damsidan så tog Isabellah Andersson sin femte seger (utav fem möjliga) och sprang helt solo stora delar av loppet. Hon hade ett frågetecken kring sin form men hade inga som helst problem med att vinna loppet på tiden 2.33.49. Hon vann dessutom med den största segermarginalen i loppets historia.

isabellah-asm2013seger

När jag sprang England runt i Markaryd förra helgen så kom en tjej som heter Josephine Ambjörnsson trea i det loppet drygt en minut före mig (själv kom jag 6:a). Det var en imponerande tid och jag läste dagen efter i tidningen Smålänningen att hon var elitlöpare och satsade på maraton. Jag följde därför henne lite extra och det var kul att hon tog sig in som femma bland damerna och en tredjeplats i SM! Min bedrift att ”bara” komma ca en minut efter henne stärktes därmed! Nu kan det mycket väl vara så att hon inte gick för fullt i Markaryd, men så ska vi naturligtvis inte vinkla det… 😉

Det var kul att höra segerintervjun efter loppet med den manliga vinnaren. De afrikanska löparna brukar inte vara så frispråkiga och det har jag absolut inget emot. Men denna gång slog det nog rekord. När intervjuaren frågade Gerbaba om han kunde berätta om sitt lopp så översattes det först via en tolk varpå Gerbaba svarade med endast ett ord: ”Jättebra!”. Det kunde knappast summeras på ett bättre sätt men intervjuaren hade nog räknat med ett något utförligare svar.. Personligen tyckte jag att det var ett skönt svar! haha

Anmälan har nu öppnat till Stockholm Marathon 2014 som löps den 31:a maj. Jag är mycket sugen på att återvända och göra min tredje start. Med ett års ytterligare träning så tror jag det finns goda förutsättningar för att göra ett mycket lyckat resultat. Om jag når en bit under 2.50 så finns chansen till en topp-100 placering, och det vore inte fy skam i min fortsatta satsning mot 2.40!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *