Stockholm Marathon närmar sig!

Om drygt en vecka är det återigen dags! Då har det gått 566 dagar sedan mitt senaste maraton. Mycket har hänt sedan dess och även om det har varit mycket strul så har jag flera månader av träning bakom mig, så det ska bli spännande att se var jag står. Det ska också bli roligt att återigen springa i Stockholm som blir min fjärde start i Stockholm Marathon.

Sista tiden har jag funderat fram och tillbaka på vad jag vill ha ut av loppet?
Vilken sluttid är realistisk?

Om man ser till mitt långsiktiga mål så är det fortfarande att springa under 2:40. Jag hade räknat med att redan ha klarat av det men sista tiden har jag hackat mig fram så där är jag inte ännu. Det vore med andra ord dumdristigt att ens försöka på den tiden och riskera att ”vägga” och få en mardrömsresa in mot mål. Om det istället är någonstans mellan 2:45 och 2:55 som är rimligt är oerhört svårt att förutspå. Även om jag har bra träning i bagaget så har mängden varit lägre och jag har inga närliggande tävlingar att utgå ifrån.

Så vad gäller då i Stockholm?

Beslutet blir att jag ser detta lopp som en indikator på var jag står med en målsättning att springa under 2:40 i Berlin i höst. Med andra ord är inte en specifik sluttid det viktigaste i Stockholm. Huvudsyftet blir istället att få en känsla och ett kvitto som styrker att jag är på väg åt rätt håll och att 2:40 i Berlin kan anses realistiskt.

Detta kvitto behöver emellertid mynna ut i någon form av önskad sluttid och en så kallad ”race plan” att förhålla mig till. Planen blir således att öppna i 4-minuters tempo vilket skulle ge en sluttid på knappt 2:49. Beroende på hur det känns så får jag under loppet ta ställning till om jag ska ligga kvar i det tempot, om det finns möjlighet att öka, eller i värsta sänka tempot. En sluttid på 2:49 kan tyckas vara hög om jag ska klara 2:40 i Berlin, men jag tror det finns en hel del att hämta till slutet av september!

  • Förhoppningsvis är tiden i Stockholm med mersmak!
  • Jag har ett antal månader till Berlin där jag får mer kvalitativ träning och även värdera en eventuell högre träningsdos
  • Berlin är en snabbare mara och ofta bra väderförutsättningar

Jag tror som sagt det finns en del tid att kapa relativt fort, men det kommer definitivt bli en stor utmaning att klara 2:40. Men först tar vi alltså sikte på Stockholm nästa lördag… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *