Summering av Block 1

I och med dagens distanspass så har jag nu avverkat det första blocket i min träning inför Stockholm marathon. Inga sjukdomar, och en mild vinter med bra vägunderlag har gjort att det har gått som planerat.

Det känns väldigt kul att ha ett eget schema att följa och jag tror mycket på mitt upplägg. Det har funnits stunder då jag känt för att gå utanför mitt schema, och i mindre grad så tror jag inte att det hade gjort någon skada. Men jag har hittills hållit mig exakt enligt planerna och jag kommer att fortsätta försöka med det.

Det första blocket innehållande fyra veckor startade med tre veckor i stegrande löpmängd för att avslutas med en lugn vecka där den totala mängden drygt halverats.

Under vecka tre som var blockets tuffaste vecka så blev det totalt 75km vilket är det mesta jag har avverkat någonsin. Eftersom jag väntar med att höja farten så har energin funnits till att löpa längre, och jag känner att det finns fysiskt utrymme för att löpa ännu mer.

Kroppen har känts fräsch och mina tidigare skadekänningar har varit återhållsamma. Jag tror att det beror på att jag enbart fokuserar på löpmängden och inte farten. Skulle jag försöka med progression på mängd och fart samtidigt finns en överhängande risk för att belastningen blir för hög och att kroppen säger ifrån.

Parallellt med löpningen så har det blivit ett styrkepass på gymmet i samband med lördagslöpningen samt ett kortare styrkepass hemma i samband med onsdagslöpningen. Jag lägger fokus på att träna bålen för att upprätthålla kroppen i en bra position i löpningen.

Jag har dragit ut en summering från Garmin Connect och dessa fyra veckor har sett ut enligt följande:

 

 

 

 

På tisdag startar andra blocket där det är fortsatt fokus på att samla kilometer i benen! Då kommer progressionen i det nya blocket att jämföras mot motsvarande vecka i block ett. Så under vecka tre i det andra blocket ska jag närma mig totalt 80 kilometer.

Jag är laddad för det! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *