Svensk maraton på frammarsch!?

Det har varit en löparboom under ett antal år och det har även märkts på maratondistansen. Flera lopp slår deltagarrekord men den ständiga debatten kvarstår;

Varför görs det inte bättre svenska elittider!?

Nedan är en lista med de 10 bästa svenska maratontiderna. Endast två tider är från 2000-talet signerat Mustafa Mohamed. Övriga är på 80-talet sånär som på en tid som halkade över till 1990.

10 bästa svenska maratontider

Jag tänker inte fördjupa mig i ”spekulationer” på den frågan även om jag har ett antal teorier, däremot så tror jag att en vändning kan vara på gång! Det börjar nämligen hända en hel del och svensk maratonlöpning har flera spännande namn och starter att bjuda på framöver!

Sedan tidigare har det varit officiellt att Mikael Ekwall ska göra debut på sträckan i höst. Nu är det dessutom bekräftat när/var det kommer att ske och det blir i Frankfurt 25:e oktober. Micke är ett framtidshopp inom långdistanslöpning och innehar det svenska rekordet på halvmaraton med 1.02.29 från ifjol. Ett sådant resultat bör innebära att Micke har siktet inställt på <2.15 i Frankfurt och om han skulle besluta sig för att satsa på maraton framöver så skulle han kunna bli en het kandidat att utmana Kjell-Erik Ståhls rekord på 2.10.38 som stått sig sedan 1983!! Det ska därför blir mycket spännande att följa hans debut med förhoppning om att det blir fortsättning!

Finnkampen 2013, Stockholm

Foto: Deca Text bild

I senaste Runners World kunde man läsa om Johan Larssons offensiva satsning som verkar bestämt att rikta in sig mot maraton, som han anser vara den distans som troligen passar honom bäst. Johan är 100% (snudd på 110%!?) dedikerad till sporten och är fast beslutsam om att försöka nå OS 2020. Han planerar för en debut våren 2016 och siktar redan då på en tid runt 2.15!

Johan Larsson

Foto: BT

Detta var två hyperintressanta nytillskott inom svensk maratonlöpning som utger spets och utöver dessa båda herrar så finns det ytterligare ett antal namn som redan äntrat scenen och som förhoppningsvis fortsätter sina resor!

Vi börjar med vår senaste VM-löpare, David Nilsson. Världsmästerskapet blev inte alls vad han hade hoppats med bedrövliga förberedelser. Det intressanta är istället vägen dit och hur mycket han har utvecklats under 2015. Davids tid på 2.17.17 från Rotterdam i våras är imponerande och med tanke på att han persat på i princip varenda distans så tyder det inte på att maran var en tillfällighet. Förhoppningsvis fortsätter hans utvecklingskurva och då vågar jag tro på tider runt 2.15!

David NilssonFoto: Jessica Gow/TT

Vi får heller inte glömma bort Mustafa Mohamed som har haft en tyngre period bakom sig med mycket skadebekymmer. Musse inledde sin maratonsatsning väldigt fint och har varit den i ”nutid” som har kunnat utmana Kjell-Erik Ståhls gamla svenska rekord (knappt två minuter ifrån). Han ligger med på listan bland de tio bästa svenska maratonresultaten i Sverige genom tiderna. Det är lätt att tveka på om Musse lyckas nå tillbaka till den formen, men Musse har en enorm erfarenhet och är en kämpe som inte ska räknas bort!

Mustafa Mohamed

Foto: TT

Utöver dessa fyra löpare så finns det namn som skuggar där bakom som exempelvis Fredrik ”Ullevi” Johansson som blev bästa svensk i Stockholm Marathon och som sprang under 2.20 i Dubai i inledningen av året.

Det finns även några intressanta löpare som till exempel Abraham Adhanom som tävlar för svenska klubbar men som ännu inte fått svenskt medborgarskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *