Tävling är bästa träning?

”Tävling är bästa träning”

Visst är det så?

Det finns givetvis en gräns för hur mycket man klarar av att tävla, men det går inte att komma ifrån att tävlingar är viktigt för fortsatt utveckling. Det är på tävling som man ofta mäktar med att pressa sig lite ytterligare och nå nästa nivå. Att tävla är dessutom ett inspirerande inslag som höjer motivationen.

I min maratoninriktade träning så är tävling på kortare distanser mycket bra träningsinslag! Det hjälper mig att driva upp tempot, och viktigast av allt kanske är att det är så kort återhämtningsperiod. Jag kan därmed snabbt återgå till normal uppbyggnadsträning igen. Ett maraton sliter avsevärt mer på kroppen och kräver lång återhämtningsperiod innan uppbyggnadsträningen kan starta. För att prestera optimalt på ett maraton finns det därför en begränsning i antal per år och jag har nöjt mig med tre stycken senaste åren. Jag tror att jag är kapabel för åtminstone fyra men i dagsläget är inte självändamålet att samla maror, så därför chansar jag inte utan nöjer mig med tre även i år.

Med tanke på begränsat antal maraton så är som sagt tävlingar på kortare distanser mycket värdefulla! Jag har hunnit med två milslopp sedan Sthlm Marathon och fler ska det bli. Näst på tur har jag bestämt mig för att springa Prinsens Minne i Halmstad 16/8. Jag var tidigare inne på att testa 5km där men det är nu ändrat till ett nytt försök på 10km. Det blir tredje gången gillt i kampen om att gå under 36 minuter! Jag har tidigare sprungit halvmaran i Prinsens Minne men nu blir det alltså debut i deras milslopp. Det ska vara en vindkänslig men relativt flack bana så jag hoppas på goda förutsättningar.

Helgen efter blir det start i Landskrona och årets första halvmara. Jag har inte sprungit en halvmara på över ett år så det ska bli mycket spännande att se vad man kan hitta på där! Min bästa tid på drygt 1.22 från i våras förra året ska förhoppningsvis slaktas! 🙂

När vi sen kommer in i september finns det massor av fler potentiella lopp att välja mellan så förhoppningsvis kommer tävlingarna dugga tätt framöver! Just nu känner jag att det är extra kul att tävla så då gäller det att passa på. Speciellt med tanke på att ”tävling är bästa träning!” 😉

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *