Tävlingsplaner

Säsongen har nyligen rivstartat med två lopp (Kungsbacka och Lerum) och redan på lördag är det dags för årets tredje lopp, Göteborgsvarvet. Tre veckor senare är det årets första maraton (Stockholm Marathon). Därefter följer inbokade lopp i form av Jubileums Marathon, Midnattsloppet och slutligen Oslo Maraton. Totalt är det sju lopp mot föregående års fyra starter.

Men det slutar troligtvis inte här utan jag har flera andra potentiella lopp som kan bli aktuella. Tidigare så har jag varit väldigt försiktig i planeringen av lopp för att ha gott om tid till träning och uppbyggnad, men jag har förstått att tävling ibland är bästa träning. Det är på tävling som man lyckas ge det lilla extra och pressa sig ytterligare en nivå. Därmed är en tävling ibland en bra ersättare till ett tufft träningspass, och dessutom ett betydligt roligare inslag!

Så länge man mixar tävlingsdistanserna och hittar en balans med träning och återhämtning så kan en tävlingsäsong hållas lång. Halvmaror och 10km-lopp är perfekta komplement i träningen inför maraton. Det är lopp som kräver mindre återhämtning och som ger bra fartträning. När det gäller maraton så skulle jag uppskatta att 3-4 stycken är rimligt för min del för att få tid till återuppbyggnad.

Utöver de sju lopp som jag tidigare nämnde så är Prinsens Minne (halvmara) i Halmstad högaktuellt. Förmodligen blir det i en anordnad form via jobbet. Jag har även börjat blicka mot Båstad som verkar ha en riktigt trevlig tillställning i slutet av juni! I år är även halvmaraton inlagt vilket är den distans som lockar mig då jag har Jubileums Marathon två veckor senare.  Helgen däremellen kan det även bli tal om ett 10km lopp som jag nyss fick nys om via brorsan, då Åsa gör en nystart av Åsaloppet. Ett 10km lopp en vecka inför ett maraton ska inte vara några problem att återhämta sig ifrån.

Det kommer sannolikt dyka upp ytterligare intressanta lopp då det finns mängder att välja mellan, men runt tio stycken kan det bli tal om i år.

Totalt tre maraton är inbokade i år och fler kommer det troligtvis inte att bli. Men trots att jag inte har hunnit springa något utav dem ännu så är jag redan på väg att boka in nästa, som troligen blir under våren 2013. Då har jag för avsikt att springa första maran utanför Norden och jag är ute i god tid eftersom de stora loppen brukar bli fulltecknade fort. Min högsta önskan är London Marathon 2013 och jag hängde på låset när startplatserna släpptes. Men till min förvåning så har de utlottning av platserna och jag är därmed inte garanterad en plats. Det känns väldigt surt då jag hade bestämt mig för London och kände mig säker på en plats i och med min tidiga anmälan. Platserna i lotteriet tog slut samma dag som de släpptes så jag har iaf chansen, men jag vet inte hur den ser ut procentuellt. Svar får jag först i oktober vilket gör det hela ännu svårare då jag vid missad chans vill springa något annat av de större loppen. Paris lockar också mycket men där lär platserna ta slut bra mycket tidigare än i oktober då jag får svar ifrån London. Andra lopp som jag hoppas ska kunna vara öppna och som ligger i perioden mars-maj är Rom-, Milano-, Rotterdam- och Prag Marathon.

Svaret på vilket det blir lär få dröja fram till hösten….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *