Tempo och sekundpåverkan på marathon

Jag har räknat lite på vilket tempo jag behöver hålla för olika sluttider på marathondistansen och vad varje minskad sekund per kilometer kan göra på totaltiden.

Nedan följer en tabell med förväntad sluttid och vilket tempo som krävs.

Jag har för avsikt att springa på 3.15 i Sthlm i juni och förhoppningsvis lösa 3.10 i Oslo till hösten. Det är årets stora mål!

För att nå dessa resultat behöver jag alltså hålla ett tempo på 4.37min/km i Sthlm och 4.30min/km i Oslo. Det är bra fart men jag är långt ifrån avskräckt. Det kommer att bli tufft men fullt möjligt. I ett längre tidsperspektiv så vill ja under tre timmar 🙂

När man börjar närma sig riktigt bra tider (vilket jag själv inte gjort ännu) så förstår man att varje liten sekund per kilometer är väldigt betydelsefull! För eliten där det är sekundstrid och de skulle lyckas löpa endast en sekund snabbare per kilometer i förhållande till sitt tidigare rekord gör det totalt 42sekunder på sluttiden. Det kan var skillnaden mellan en seger och att hamna utanför pallen. Om man vänder på det så kan man tycka att 42 sekunders förbättring på 42,2km löpning är väldigt lite, men för eliten är det stor skillnad! 🙂

För oss med tider som det finns en del att plocka utav kan givetvis göra mycket större tidsvinster. Om man vill nå en förbättring på fem minuter innebär det att tempot behöver höjas med i snitt 7sek/km vilket jag kan tycka känns ganska tufft, men ändå rimligt för många.

Nedan följer en tabell över hur 1-15 sekunders förbättring av tempot per kilometer har för effekt på sluttiden:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *