Ugali – Part 1

Ugali är på många håll en traditionell Afrikansk basföda. Det är således många Kenyanska löpare som äter ugali. Eftersom de kenyanska löparna lyckas väldigt bra så tyckte jag att det var dags att prova på denna enkla föda, och se om det verkligen är ett raketbränsle!? 🙂

Det är som sagt väldigt enkelt att tillaga. Jag har hittat lite olika varianter men jag följde receptet på följande länk. Där står det enligt nedan:

Portioner: 4
Tid: 15 minuter
6 dl finmalet majsmjöl
10 dl vatten

Koka upp vattnet och häll sakta i majsmjölet under kraftig omrörning tills konsistensen blir som tjockt potatismos. Koka under tre, fyra minuter, under fortsatt omrörning.

Hemligheten bakom en lyckad ugali är starka armar, det krävs att man rör mycket och hårt för att undvika klumpar.

Toppa med lite smör eller olja och servera till en gryta.

Jag följde ovan recept fast jag halverade mängden vatten och majsmjöl så att det skulle bli två portioner istället för fyra. Några 15 minuter tog det inte för mig utan vattnet kokade upp snabbt och sedan hällde jag i majsmjölet och  rörde om all vad jag kunde, men jag hann inte röra runt så mycket eftersom det blev en tjock konsistens väldigt fort.

Därefter så hällde jag ut den tjocka ”smeten” på en tallrik och resultat blev enligt följande:

Jag har läst att Ugali är en majsgröt. Men jag fick mer känslan av att det var som ett bröd eftersom man kunde skära bort en bit så fort det hade stelnat.

Efter en stund i kylskået så smakade jag på det både kallt, och genom att värma det i micron och det var väl ingen höjdare direkt… 🙂
Men jag åt det aldrig tillsammans med exempelvis en gryta eller annat som kan ge smak så jag kommer att prova detta igen!

Även om tillagningen verkar hur enkel som helst så ska jag även söka vidare så att jag verkligen gjorde rätt. Samt att jag ska försöka ta reda på hur man smaksätter det på bästa sätt. För som titeln anger är ju detta ”Part 1”. Det kommer således en uppföljning, för jag kan ju inte ge upp detta ”möjliga” raketbränsle redan.. 😉

6 reaktioner på ”Ugali – Part 1

 1. Hej Jonas. Prova hacka lite vitlök och lök, fräs på i en panna, på med vattnet och en buljongtärning. Låt vattnet koka tills buljongtärningen löst upp sig, sedan i med majsmjölet och vänd till sist i lite färska hackade örter. Jag har aldrig jobbat med majsmjöl men jag jobbar som kock sedan många år. Jag kan tänka mig att det skulle bli gott. Lycka till med Sub 3h. Jag ligger själv på gränsen 3:05 och siktar på att spräcka 3:an på paris marathon i vår 🙂
  Vänliga hälsningar
  Oscar

  1. Hej Oscar,

   Stort tack för din kommentar!
   Ska jag lägga i vitlök och löken direkt i smeten när jag rör om?
   Tror du man ska äta det varmt eller kallt?
   Detta måste testas 🙂

   /Jonas

 2. Som jag förstår det så har du kokat vatten och sedan vispat i mjölet?! Fräs först löken i en kastrull utan att den tar färg, slå sedan på vatten i kastrullen, lägg i en buljongtärning, koka upp vattnet, löken och buljongtärningen och vispa sedan ner mjölet som du brukar göra. Kan nog både ätas varm och kall men jag skulle nog äta den direkt till lite kyckling eller varför inte en gryta såhär på senhösten tex en bouf bourgignon’? Lycka till 🙂

  1. Tack!

   Jag fick lite kritik från min sambo efter mina frågor. Enligt henne var det klart redan efter ditt första inlägg hur man skulle göra. Så detta förtydligar väl mest mina begränsade matlagningskunskaper! 🙂 haha

   Jag ska testa detta!

   /Jonas

   1. Hehe. Det är lugnt. Jag är såpass van att laga mat och säga till andra kockar hur dom ska göra. Mer fackspråk oss kockar emellan. Blir sällan att gå efter recept, oftast så skapar man sitt eget recept. Då blir det ganska lätt att man glömmer bort att det finns ju folk som inte är så vana att laga mat,
    Men du måste berätta hur det blev? Har du testat ännu? Åt du den varm eller kall?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *