Uppföljning av kolesterol

Min kunskap om kolesterol är fortfarande begränsad men den har blivit bättre och jag visste till exempel tidigare inte att det finns både ”gott” och ”ont” kolesterol. Det enda jag hade hört talas om var totalkolesterolen och att det inte skulle vara för högt.

Jag har nu ätit enligt LCHF principen i ca 4 månader och efter 1 månad gjorde jag ett kolesteroltest för att kunna följa utvecklingen. Även om det finns många studier att ta del utav, tycker jag att det är mer intressant att följa min egen förändring. Nyligen gjorde jag ytterligare ett test och jag tänkte nu presentera resultat av dessa två.

Jag gick in på Kostdoktorn.se och följde råden hur man ska tolka sina resultat och det blev enligt följande (Text och rekommendationer är tagna ifrån kostdoktorn.se):

Totalkolesterol: I de flesta fall ett rätt dåligt mått på risk ensamt. Ofta rekommenderas värdet vara under 5,0 – vilket egentligen endast gäller redan hjärtsjuka. För i övrigt friska är det en orimlig nivå för behandling – 70% av svenskar mellan 30-50 år har högre värde, och 90-95% av svenskar över 50 år. Svårtolkat och av begränsat värde utan att relatera till övriga kolesterolprover.

  • 15/ 9: Mitt värde var 6,3.
  • 15/12: Mitt värde var 9,2.

Triglycerider: Lågt värde är bra. Bör åtminstone vara under ca 1,7 .

  • 15/9: Mitt värde var 0,6.
  • 15/12: Mitt värde var 0,7.

HDL: Det goda kolesterolet. Högt värde är bra, naturligt fett höjer HDL. Låga värden ger ökad risk för hjärtsjukdom. Bör åtminstone vara över ca 1,0 (män) eller 1,3 (kvinnor).

  • 15/9: Mitt värde var 2,2
  • 15/12: Mitt värde var 2,3.

LDL: Det onda kolesterolet. Ofta rekommenderas värdet vara under 3,0. Det är dock ett lurigt värde att tolka då LDL består av olika storlekar, där de små är de farliga. Ett lågt triglyceridvärde (och högt HDL) antyder att det mesta av LDL bör vara snällare stora partiklar – då kan man antagligen ha betydligt högre LDL utan ökad risk. Ett högt triglyceridvärde (och lågt HDL) antyder att det finns mer av de små farligare LDL-partiklarna. För övrigt verkar LDL-värdet av analystekniska skäl ofta överskattas när triglycerider är under 1,1 (vanligt vid lågkolhydratkost). Svårtolkat och av begränsat värde utan att relatera till övriga kolesterolprover.

  • 15/9: Mitt värde var 3,9.
  • 15/12: Mitt värde var 6,6.

Totalkolesterol/HDL: Lågt är bra, rekommenderas vara under 6. Om man vill ha ett enda enkelt mått utifrån traditionella kolesterolvärden på risk för hjärtsjukdom har detta visat sig vara det bästa. Det säger mycket mer än totalkolesterol, LDL, och mer även än triglycerider. Det är även bättre än LDL/HDL som ibland används. Säkrast riskvärdering. Lågt är bra. Bör åtminstone vara under 6, än hellre under 5 och allra helst under 4.

  • 15/9: Mitt värde var 2,86
  • 15/12: Mitt värde var 4

 

Mitt totala kolesterol har alltså ökat en hel del senaste tre månaderna vilket beror på att det dåliga kolesterolet har ökat kraftigt. Men jag har fortfarande mycket fina värden av HDL och triglycerider vilket gör att totalkolesterol/HDL fortfarande är bra.

Jag förväntade mig dock inte denna utveckling vilket av nyfikenhet ledde till att jag skickade ett mejl till Andreas Eenfeldt (innehavare av kostdoktorn.se) för att höra hans kommentar. Hans svar löd enligt följande:

”Personligen hade jag inte oroat mig, Kolesterolet kan ibland stiga på LCHF men det är ofta övergående och man brukar se just samma fina fördelning med lite TG o mycket HDL.”

Jag är absolut inte orolig och jag kommer att fortsätta med en liberalare form av LCHF och göra nya tester inom 2-3 månader för att fortsätta följa utvecklingen. I övrigt har jag mått mycket bra sedan kostomläggningen och energin till träning har alltid funnits.

2 reaktioner på ”Uppföljning av kolesterol

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *