Världsrekordet i maraton är imponerande!

Det är lätt att förundras över hur fort världseliten i maraton kan springa. Jag har uttryckt min beundran förut och nu när tävlingarna har kommit igång på allvar så slog det mig igen. Paris Marathon avgjordes i helgen där en debutant vann på tiden 2.05.02. Det var visserligen inte vilken debutant som helst, det var Kenenisa Bekele och har ett helt okej CV (läs 3 OS-guld och 5 VM-guld) från tidigare distanser på 5000- och 10000m. Det är med andra ord ingen dussinlirare som tog klivet över till maraton.

Nästa helg väntar London Marathon och då är det dags för ytterligare en debutant, och det är inte heller någon nybörjare. Denna gång är det Mo Farah och han kan stoltsera med ett nästan lika tungt CV (läs 2 OS-guld och 3 VM-guld) på 5000- & 10000m. Det ska bli oerhört spännande att se vad Mo kan göra i sin först start!

Det är två (erfarna) debutanter som sannolikt kommer kunna utmana världsrekordet i kamp med många andra duktiga löpare. Det ska bli kul att följa om rekordet ryker i år igen! Det lyder för närvarande på 2.03.23 och sattes av Wilson Kipsang i Berlin Marathon ifjol.

2013 BMW Berlin Marathon

2.03.23 innebär en snittfart på 2.55-2.56min/km, vilket omvandlat blir ca 20.45km/h. Helt otroligt!

VR i marathon

Alla är medvetna om att det är fantastiska tider, men få är medvetna om hur fantastiska de VERKLIGEN är. För att få reda på det så måste man få en uppfattning om hur snabbt det är. För att få en uppfattning om hur snabbt det är så bör man testa att springa i samma snittfart på ett löpband och se hur långt man kommer. Problemet är dock att det är farligt att springa i den hastigheten och det finns få löpband som så går så fort! Haha

Jag har länge varit nyfiken på att testa farten men jag spar det till senare. Jag är dock redan medveten om hur fort det verkligen går, för det är knappt så att jag håller sådan fart på mina tuffaste intervallpass!

Jag tänkte med detta inlägg försöka öka förståelsen för hur sjukt snabbt de VERKLIGEN springer!

 • Som jag tidigare nämnde så är det många löpband som inte har tillräckligt stark motor för att ens klara den hastigheten. Då talar jag inte om promenadband, utan rejäla löpband som ofta finns på motionsanläggningarna och som kostar väldigt mycket pengar!
 • Jag har själv gjort under 2.47 på maran vilken är en mycket bra motionärstid. Men jag är nere och nosar i nivå med deras snittfart först vid korta intervaller på 200-400m. Med detta vill jag påvisa att jag i toppskiktet på motionärssidan inte är i närheten av deras fart förrän på så korta intervallpass. Den fart jag håller i 200-400m håller de alltså i 42195meter…
 • Ofta är det enklare att utgå från milen för där har folk en bättre uppfattning om tider, med tanke på att det är en distans som många klarar av, och kanske har en egen tid att jämföra med. Tiden på världsrekordet i maraton omvandlat till en milstid innebär under 30minuter i snitt. Man ska alltså först kunna spinga milen under 30min och det är få i Sverige som ens klarar av det (en gång). Både Hässelbyloppet och Premiärmilen är tävlingar med duktigt startfält och vid senaste upplagorna var det endast en i varje lopp som sprang under 30min. När milen under 30minuter är avverkat så gäller det att kunna göra det tre gånger till i följd utan vila. Förlåt, 3,2 gånger dessutom. Mäktigt!

Jag tror det räcker så för att få en tydligare bild av vilken bedrift det är. Det är egentligen helt galet och ofattbart, men uppenbarligen fullt möjligt!

PS! Eftersom jag är man och dels jämför med mig själv så har jag av naturliga skäl endast tittat på det manliga världsrekordet. Det kvinnliga är lika fantastiskt och jag kommer troligen återkomma till det!

4 reaktioner på ”Världsrekordet i maraton är imponerande!

 1. Ju mer vältränad jag blir desto mindre förstår jag hur man kan springa på detta sätt under 4,2 mil det är en prestation som inte är av denna värld. Jag har under träning sprungit enstaka kilometrar i 2:50-3:00 fart att göra det i 4,2 mil det är så galet imponerande så superlativen räcker inte till.

  1. Haha, jag delar din uppfattning! Ju fortare man springer desto mindre förstår man hur det är möjligt! 🙂

 2. Började tänka på detta och googlade så fann jag denna sida.

  Tänkte att 20 km/h måste jag ju fan kunna springa men i helvette heller . Brukar cykla rätt mycket och långt men vafan 20 km/h är faktiskt jävligt fort att spring. Skulle att även tex killar i övre tonåren som spelar mycket fotboll har svårt att hålla den hastigheten i mer än ett par hundra meter.

  Många tänker nog inte hur fort det går eftersom det inte syns på tv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *