Båstad Halvmara 2013

Strax innan klockan åtta i morse så anlände jag till ett regnigt och kallt Båstad. Det var inte alls det vädret som jag hade fantiserat om när jag anmälde mig till Båstad halvmaraton. Jag hade räknat med en varm solig dag och möjligheten att kunna njuta av ett dopp i havet direkt efter målgång. Men den svenska sommaren är ju tyvärr lika ostabil som bambi på hal is.

Tack och lov så upphörde regnet kort efter ankomst och ur ett löparperspektiv så var det godkända förhållanden. Vid nio satte jag mig på bussen med destination Torekov där starten för halvmaran skulle äga rum. Det var en gammal buss som vi hoppade in i och inte riktigt den modellen som jag hade förväntat mig.. haha, men det var ett kul inslag i arrangemanget och det blev en väldigt trevlig stämning bland alla resenärer.

 Buss

Efter tjugo minuters resa så var vi framme i Torekov, och därmed med fyrtio minuter fram till start. Torekov var startplats endast för oss som skulle springa halvmaran, medan helmaradeltagarna startade i Båstad och sprang hela varvet, och därmed passerade Torekov drygt halvvägs. Jag påbörjade uppvärmningen omgående för att hålla mig varm då det fortsatt var lite kyligt. Återigen så utförde jag en mer genomarbetad uppvärmning för att enklare hitta in i loppet. När det var dags för start så hade graderna stegrat något och det var på gränsen till för varmt i min långärmade tröja, men det fläktade en del emellanåt så det gick fint.

När vi släpptes iväg så var det en grupp på fyra löpare som startade i ett högt utgångstempo. Jag hade ingen koll på årets startfält, men om man utgick ifrån föregående års startfält så skulle jag haft möjligheten till en riktigt framskjuten placering. Därför hade jag en förhoppning inför loppet att för första gången kunna hänga på en tätklunga och se hur långt det skulle kunna leda tids- och placeringsmässigt. Men den grupp på fyra löpare som stack iväg var alldeles för duktiga så jag förstod redan efter ett par hundra meter att jag var tvungen att släppa dem, annars skulle jag fullständigt brakat in i väggen.

Efter tätklungan intog jag position tillsammans med ytterligare en löpare. Eftersom Torekov ligger lite drygt halvvägs på maratonbanan så sprang vi först en runda inne i samhället, för att sedan ge oss ut på maratonbanan och följa den in mot Båstad. Efter cirka tre kilometer så släppte min följeslagare och jag fick springa solo, något som jag för övrigt fick göra ända in i mål. Redan nu kan ni nog räkna ut vilken placering det innebär?

Att springa ensam är något som jag tyvärr får vänja mig vid i dagsläget då jag ofta ligger i ett ingemansland, i alla fall när det är färre antal deltagare. Jag är (ännu!) inte tillräckligt bra för att hänga på de allra duktigaste, samtidigt som jag är snabbare än merparten övriga löpare. Förhoppningen är att utvecklingskurvan fortsatt pekar uppåt och om jag lyckas plocka ett par minuter så finns goda möjligheter att kunna konkurrera och lägga mig bland de snabbaste löparna.

Min sololöpning gick som sagt vägen och jag släppte ingen löpare förbi mig. Visst var det ensamt att varken se löpare framför mig eller bakom, men jag vill ge en stor eloge till de som stod utmed banan och hejade! Av naturliga skäl (med tanke på bansträckningen) så var de få till antalet, men oj vad de var engagerade. Nästan alla applåderade eller hejade. Inte i något annat lopp så har jag känt ett sådant härligt personligt stöd ifrån publiken! Jag försökte bjuda tillbaka genom att tacka eller att ge tummen upp så ofta jag kunde. 🙂 Sammanfattningsvis ett högsta betyg till de som stod och hejade!

Jag tog mig i mål på tiden 1.24.46 på ganska stumma ben. Jag har varit väldigt seg tidigare i veckan och har känt en viss oro inför loppet. Men allt som oftast så höjer jag mig när det är dags för tävling, och kroppen kändes ändå hyffsat fräsch! Eftersom jag har sett det här loppet som ett kvalitativt träningspass inför Ölands marathon så visste jag om att jag inte skulle vara i högform.  Jag hade trott på en bättre tid inför loppet då jag utgick ifrån mitt resultat på dryga 1.22 ifrån Kungsbackaloppet i våras, men jag gjorde ingen rättvis bedömning med tanke på att det var stor skillnad på banprofil och dagsform.

Målgång Båstad halvmara 2013

Min styrka ligger inte i att löpa i kuperat och varierat underlag. Jag är som bäst när jag kan hitta ett jämnt tempo och nöta plan asfalt. Nu var Båstad halvmara faktiskt mindre ”backigt” än vad jag hade räknat med, men det var en del väldigt sega stigningar. Dessutom så var det stundtals grusvägar med stenar och rötter, och lite annat ovant underlag där man fick titta vart man placerade fötterna. På förhand hade jag trott att det skulle vara fler brantare backar, men de var istället längre och med mindre sluttning. När jag väl nådde toppen av stigningen så hade jag ingen aning om att det redan skulle bära nerför, jag väntade nämligen på ännu tuffare klättring. Men om man tittar på mina kilometertider under den perioden så syns det tydligt att det var tuffare löpning med 10-15 sekunders pålägg.

När det sedan bar av nedför så var det raka motsatsen gentemot stigningen. Det var kortare och brantare backar, och medan stigningen varade till och från i några kilometer så koncentrerades nedörslöpningen till endast en kilometer. Det var så pass brant nedför att det var svårt att släppa kontrollen på kroppen och löpa fritt, utan jag fick bromsa in emellanåt för att hinna få med mig benen i pendlingen. Nedförslöpningen gjorde att den kilometern givetvis blev överlägset snabbast under loppet och noterades på 3.24. Synd att man inte kunde haft det tempot under hela loppet! 😉

Om ni inte redan har gissat er till min placering så slutade jag femma vilket får ses som fullt godkänt. Om man utgår ifrån föregående års resultatlista så hade det inneburit en andraplats. Men antingen så var det tuffare förhållanden förra året, eller så har startfältet förbättrats i årets upplaga. Jag tror faktiskt på det sistnämnda och vinnaren mäktade med en tid på 1.15.32, det innebar en solklar seger och ett mycket imponerande resultat! Det var fina tider även på placeringarna två-fyra, så därför anser jag ändå min placering som väl godkänd.

Båstad har lyckats skapa ett mycket trevligt arrangemang och med all TV-reklam är det tydligt att de verkligen vill växa. Även om banprofilen inte passar mig så är det inget som jag kan klaga på. I Båstad vet man ju om förutsättningarna och det hela bygger på att det ska vara ett krävande lopp och en tuff utmaning. Det var synd att det inte kunde vara bättre väder. Även om det var rätt bra för oss löpare, så hade jag faktiskt hellre sett att det var soligt och varmt för att få ett bättre helheltsarrangemang. Tanken var ju att man skulle kunna ta ett dopp direkt efter målgång och Båstad gör sig bäst i soligt väder.

Ska jag vara ärlig så är jag dock tveksam till om de kan motivera priset på 600kr för halvmaran. TV-reklamen lär ju inte vara billig, men jag tycker faktiskt att det finns ett par saker som bör kunna ingå i ett sådant pris. Exempelvis skulle man pröjsa 50kr för en hamburgare, bulle och kaffe efter målgång. Det tycker jag gott skulle kunna ingå, men istället ska det lyftas som ett riktigt bra erbjudande då det annars kostar 110kr. Att en hamburgare, en bulle och en kopp kaffe skulle ha ett värde av 110kr känns inte sannolikt.. Nåja, ville man ha en burgare så får man väl glatt betala för det, och det är väl inte hela världen. Det var dock en annan sak som störde mig mer, och det var att man inte kunde ha kilometermarkeringar för halvmaran, då det endast var märkt för helmaran. Visst går det att räkna bort 21 kilometer för att följa hur långt man har sprungit, alternativt räkna fram vad det är kvar av loppet. Men det tycker jag inte att man ska behöva. När helmaradeltagarna gör en kilometerpassering så är det dessutom inte på samma plats som vi halvmaralöpare noterar en sådan passering, då vi ska ligga hundra meter efter. Eftersom vi startar 21,1km in i loppet så har vi bara sprungit 900 meter när vi börjar följa marathonloppets skyltar och ligger således hundra meter fel hela vägen. Detta är heller inget världsproblem, men för 600kr så tycker jag att man ska kunna kräva riktig skyltning, det är inte mer än rättvist.

Sammanfattningsvis är jag mycket nöjd med arrangemanget och det var dessutom trevligt med en mindre mässdel i anslutning till start/målområdet, där det gavs möjlighet att fynda. Jag har ju gnällt lite på priset för anmälan, men jag gillar skarpt att de verkligen satsar helhjärtat på arrangemanget och jag är medveten om att det medför kostnader. Om de kan fortsätta utveckla och förbättra vissa delar så är jag beredd på att betala det igen. Det är mycket troligt att jag återkommer till Båstad och då kanske också springer helmaran, men då avvaktar jag troligen med anmälan ända fram till startdagen för att säkerställa att vädret är tillräckligt bra för ett efterföljande dopp i det blå! 😉

4 reaktioner på ”Båstad Halvmara 2013

  1. Mycket trevlig och bra rapport från tävlingen :)! Jag håller med om att i en såpass väl tilltagen startavgift borde lite fika och ordentlig kilometermarkering ingå.

  2. Trevilg race-rapport och bra sprunget på vad jag förstår är en ganska böljande bana. De mindre loppen lockar ju med möjligheten till framskjutna placeringar till oss som är snabbare än motionärerna men långsammare än eliten!

    Du är tillbaka på min blogglista igen, det är alltid roligt att följa löpare som är ungefär i samma kapacitet (om jag nu tänker lite positivt om mina egna tider…) men din blogg genererade en massa säkerhetsvarningar i webbläsaren förut, nu verkar det dock inte vara så.

    1. Tack Staffan! Ja det är kul att jaga placeringar i dessa mindre lopp! 🙂
      Det stämmer att jag fick något virus ett tag, men kontaktade min domänoperatör och de löste det åt mig. Kul att jag är med i listan igen! Jag kan även passa på att nämna att jag är inne och kikar hos dig emellanåt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *