Blicken vänd mot Danmark

Löpningen har hittills tagit mig till Norge (Oslo) och Spanien (Barcelona). I februari nästa år är Tyskland (Kiel) redan inplanerat. Nu står det också klart att Danmark kommer att bli en destination. Frågan är emellertid om det blir en eller två gånger?

Tidigare har jag haft tankarna på Köpenhamn Marathon som enda riktigt intressanta lopp i Danmark. Men då det ligger väldigt tätt inpå Stockholm Marathon så kommer det inte att bli av under 2014. Därmed hade jag inga tankar på något lopp i Danmark på ett tag, men faktum är att det nu ändå kan bli tal om två resor dit. En utav dem är väldigt preliminär, medan den andra redan är bokad!

Jag har haft funderingar på att förlänga tävlingssäsongen med ytterligare en tävling. Jag har haft tankarna både på milen och halvmaran, men utbudet så här sent på året är begränsat. Det har gjort att jag har kollat lite bredare men ändå med fokus på att det ska vara inom två-tre timmars resande. På hemmaplan erbjöds Bromölla 10km & halvmara nu till helgen, men det ligger för nära i tiden. Helgen efter är det ett nystartat 10km lopp i Kungsbacka. Det ligger perfekt geografiskt, men jag har varit mest sugen på en halvmara. Då fick jag för mig att jag tidigare noterat att Helsingör anordnar en halvmara under hösten, och mycket riktigt så går den av stapeln den 17:e november.

Helsingborg ligger inom 1,5 timmes bilfärd och med färjan över sundet så är jag över på två timmar. Startområdet ska dessutom ligga inom en kilometer ifrån färjeterminalen, så det kan knappast bli så mycket mer tidseffektivt att springa utomlands. Det här ”projektet” är fortfarande väldigt preliminärt då vi har mycket att göra med bostaden. Men det är definitivt ett alternativ som jag kommer att ta en rejäl funderare på! Jag har ingen som helst erfarenhet eller koll på arrangemanget, men det är säkerligen trevligt!

Om jag inte skulle komma iväg i november så blir det i alla fall ett Danmarksbesök i mars nästa år då jag ska springa VM i halvmaraton i Köpenhamn (!!). Det låter kanske lite överambitiöst och som att jag vore en elitlöpare, men de släppte massa startplatser även till motionärer, varav 5000st till utländska löpare. Jag nappade direkt då jag tyckte det verkade vara en rolig händelse. Man kunde seeda sig för så bra startplats som möjligt, men för att få en optimal sådan så behövde man springa under 1.03. Det är med andra ord rätt kört.. haha! Därefter var nästa seedningsgrupp med planerad sluttid mellan 1.03-1.30 och det är där jag hamnar. Men jag tycker att det är på tok för stort spann! Risken är överhängande att det kommer vara alldeles för många löpare i vägen för en riktigt bra tid. Men jag är beredd på det, och ser detta som ett upplevelselopp och inte där jag ska prestera som bäst.

VM Halvmarton

Jag kommer inte att stå sida vid sida med världens bästa löpare på startlinjen med tanke på att jag startar längre bak, men det är mäktigt att springa ett lopp som rimligtvis bör innehålla ett grymt starkt startfält! Deltagarantalet ska dessutom vara kring 20.000 så det kommer garanterat att bli en folkfest! En Rød pølse och en Tuborg efteråt kan inte göra det annat än till en lyckad resa….

Polse + Tuborg

PS! Hoppas inte att det blir uppståndelse över att en öl visas på en seriös löparblogg! 😉

4 reaktioner på ”Blicken vänd mot Danmark

  1. Haha du kör på hårt Jonas ;-), själv vill jag knappt tänka på att tävla, min säsong är definitivt över :-). Angående spannet på 1:03-1:30 så tycker jag att det verkar löjligt, hur har man tänkt här? Det är ju en enorm skillnad på en 1:03 och 1:30 löpare.

    1. Tack Micke! Ja spannet är alldeles för stort! Jag antar att arrangören förväntar sig att motionärerna ser det som ett ”upplevelselopp” och att allt fokus läggs på eliten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *