Citadelloppet 2017

För två veckor sedan var jag besviken över 36:59 på Varbergsloppet. Idag var det en ny chans till att göra en bättre prestation. Jag hade kunnat köra 3 mil söderut och springa Falkenbergs stadslopp men jag var mer sugen på en längre utflykt och något nytt, så det blev Citadelloppet i Landskrona!

Jag har tidigare hört mig för med Simon Wikstrand (http://www.simonwikstrand.se) om loppet då jag vet att han sprungit det. Hans svar var att det är en flack bana men väldigt vindkänslig. Jag ville åt en snabb bana så det lät okej, för inte skulle det väl behöva blåsa så mycket!?

Ack så fel jag fick…

Vädergudarna ville annat idag! Ett oväder ville in lagom till helgen och förde med sig regn och blåst. Vi klarade oss hyggligt ifrån regn men det blåste 10m/s när vi traskade mot området. Det blev tyvärr inte de optimala förhållanden som jag hoppats på men man få ta det för vad det är.

Loppets start-/målområde var inne på Citadellet i Landskrona. Trots det trista vädret så var det väldigt mysig atmosfär! Jag har en förkärlek till dessa ”mindre” arrangemang. Det är en hög mysfaktor och man slipper all trängsel etc. Väldigt flexibelt och familjevänligt som passar oss väldigt bra, för även idag var jag inte ensam i familjen om att ställa mig på startlinjen.

Först ut var Alicia som skulle springa Lilla Citadellknatet. Ett varv inne på Citadellet som var 750m långt. Det blev en ny härlig utmaning för Alicia då barnloppen hon tidigare sprungit brukar vara 300-400m. Hon verkade lugn och trygg inför och då brukar det gå bra!

10min innan start var det uppvärmning till låtar med bland annat Marcus & Martinus så det var inga konstigheter att få med barnen. I den låga sommartemperaturen så var det välbehövligt, den 29 juli hade man inte räknat med detta…

11:30 gick starten för Alicia och arrangemangets första lopp. Hon inledde själv men efter ca 50m anslöt jag och sprang jämsides. Eftersom det var så pass mycket längre så ville jag följa med och supporta henne. Det hade jag egentligen inte behövt för hon sprang så fint hela vägen.

 

 

Det märktes att det var betydligt längre än vad hon är van vid för det var en tröttare tjej halvvägs in i loppet, men hon bet ihop och vägrade falla för frestelsen att börja gå. När mamma, Alvin, farmor & farfar stod och hejade med 150m kvar så fick hon nya krafter och sedan var det inte långt kvar till mål.

 

 

En mycket fin insats belönades med ytterligare en medalj till samlingen. Det var intressant att se hur hon skulle tackla en längre distans och det gjorde hon galant!

Kort efter Alicias lopp var det ytterligare en lopp för de yngre tills det var dags för 5km och 10km. 5km startade 12:00 och tio minuter senare var det min tur på 10km. Perfekt med endast 40min emellan våra lopp för tid till uppvärmning utan att det skulle behöva bli för lång väntan.

Jag stod långt fram i starten strax bakom förhandstippade favoriten Henrik Orre från Björnstorps IF. Henrik har gjort milen under 32min så visst var det låga odds på honom som segrare. Han tog också täten tillsammans med en annan löpare från samma förening och med ytterligare några emellan så låg jag strax därefter. Vi inledde med par hundra meter inne på Citadellet innan vi sprang ut ur området och fortsatte ut på Landskronas gator.

 

 

Där ute mötte vi en mer påtaglig blåst när vi med viss motvind sprang ut mot havet och bland annat rundade Citadellbadet och Vattentornet. Sedan fortsatte vi att springa nära havet tills grusvägen vek av inåt för passering 3km. Kort därefter vände vi kurs mot Citadellet igen och sprang igenom Citadellkolonierna för att sedan springa en kortare sträcka inne i centrum där det pågick festival och var gott om folk som hejade! Det var en två-varvsbana så vi sprang in på Citadellet igen för varvning för att ta oss an ytterligare ett varv.

Även om det blåste mycket så kändes det som att vi sprang ”åt rätt håll”. Vi hade medvind där jag tror att det blåste som mest, men motvinden gjorde ändå att tempot blev ryckigt och på 10km är det svårt att hämta igen. Känslan var dock mycket bättre än i Varberg senast och även tiden var ett steg i rätt riktning. Sluttiden 36:24 var 35 sekunder bättre och gav en 6:e plats.

 

 

Mycket riktigt segrade Henrik Orrde med en tid på 33 blankt och det blev dubbelt Björnstorp på pallen. Jag fick som sagt se mig slagen av ytterligare tre löpare där jag hade 17 sekunder upp till femteplatsen. Jag är fortfarande inte riktigt nöjd med tiden. Visst påverkade blåsten men jag hade gärna sprungit under 36min. 10km har blivit lite av en mardrömsdistans för mig där jag tror att jag har för stor respekt då man måste våga öppna hårt och sedan hålla tempot hela vägen. Jag behöver även träna upp min snabbhet som jag vet är min akilleshäl i jämförelse med uthålligheten. Nu har jag inga fler 10km-lopp inplanerat så det blir sannolikt inget PB på distansen i år, men jag är sugen på att lägga om träningen med syfte att satsa lite hårdare på den distansen nästa år!

Som helhet blev det en mycket trevlig dag! I och med att det var Landskronafestivalen (för övrigt väldigt smart att samköra med den) så hindrade inte regnet oss från att avsluta med några åkturer på Axels tivoli. Jag och Alicia åkte bland annat Virvelvinden. Alicia var helt lugn efteråt men för egen del så kommer det nog fortsätta snurra när jag lägger mig ikväll… 🙂

Tack Landskrona och tack arrangörerna av Citadelloppet. Jag kan definitivt tänka mig att återvända!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *