Edet runt 2016 (5km)

Sedan ”återkomsten” till löpningen så är det väldigt roligt att börja tävla igen. Två lopp har avverkats och idag blev det ett tredje, Edet runt. Orten är förstås Lilla Edet, en ort som jag mest förknippar med Edet bruk (SCA). Jag har kört förbi vid ett par tillfällen när jag åkt mot Karlstad, men aldrig varit inne i ”centrum”. Ett väldigt mysigt ställe som verkade ha ett bra utbud med tanke på begränsat antal invånare.

Det dröjde tills två dagar innan loppet som jag mejlade in min anmälan på 5km men under hela veckan har jag varit riktigt sugen på ett lopp, så jag såg mycket fram emot att starta. Formen har känts god under veckan och jag åkte dit med förhoppningar om en bra tid. Det var dessutom en dag med strålande solsken, en riktigt härlig sensommardag! Det var även festival under helgen vilket lyfte arrangemanget lite extra. Bra förutsättningar med andra ord!

Det var start 12.00 och som vanligt var vi ute i god tid för att fixa parkering, hämta ut nummerlapp och lokalisera omklädningsrum etc. Att hitta en parkeringsplats var dock ingen utmaning och centrum var inte större än att det var ett fåtal minuters promenad till i princip allting; parkering, startområde, omklädning osv.

Jag började uppvärmningen en halvtimme innan start med sedvanlig jogg och ett par stegringslopp. När jag joggade mot starten fick jag dessvärre höra att starten blev framflyttad 15 minuter då det fanns löpare ute på banan från ungdomsloppen som inte hade sprungit i mål. Planeringen av starttider kan ifrågasättas då de borde ha marginal för detta, men det är sådant som händer och för min del hade det ingen större påverkan. Jag var förvisso uppvärmd och redo men jag fick jogga vidare ytterligare en stund.

Fem minuter innan start intog jag position i startfållan. Det var en hel del löpare men inget större tryck längst fram. Merparten var motionärer men det fanns några duktiga löpare som stack ut, man har lärt sig hur de brukar se ut! haha

De sköt iväg oss med ett rejält skott och både 5km och 10km startade samtidigt. På nummerlappen kunde man urskilja vilken distans respektive löpare skulle springa men jag hann inte notera på alla de som stod där framme. Jag tror jag hade fem löpare före mig i starten och vi började med lätt nedför vilket gjorde att det blev en rusning inledningsvis. Som på alla lopp så får man snabbt läsa av om det är möjligt att hänga på eller om man ska släppa och hitta in i sitt eget tempo. Jag insåg tidigt att det inte var lönt att hänga på dem så det blev sololöpning för första början då jag inte heller hade någon i rygg.

IMG_4546

Första kilometern gick tämligen enkelt och vi hade en del lätt nedför samt att vi hade vinden med oss. Det var asfaltslöpning på gång-/cykelbana i drygt 1km innan vi vek av ner mot Göta Älv. Efter uppskattningsvis 1,5km närmade vi oss älven och sprang sedan på en knixig stig utmed vattnet, riktigt fint och mysigt! Det var ganska plant men underlaget begränsade farten då det var stenigt så man fick se upp med var man satte fötterna. Tyvärr bidrog det till att jag som redan brukar titta ner i backen fick göra det ännu mer, så den fina utsikten fick jag inte njuta av fullt ut.

Vi hade nu vinden emot oss och underlaget som var svårsprunget gjorde det betydligt tuffare. Jag kände mig ändå relativt stark och fortsatte mata på alldeles allena. Jag började skymta en rygg och närmade mig mer och mer, samtidigt som jag inte hade någon bakom mig inom räckhåll. Avståndet krympte meter för meter och strax innan fyra kilometer var jag i rygg. Dessvärre var stigen vid tillfället så smal att jag inte kunde ta mig förbi så jag fick vänta tills det öppnade upp sig tills jag kunde passera.

Under sista kilometern lämnade vi till slut stigen och vattnet och vek av in mot ett bostadsområde och tillbaka på asfalten. På trötta ben tog jag mig uppför en seg backe och började därefter känna igen mig från uppvärmningen när jag nu var nära mål. Jag skymtade snart upploppsrakan på torget och tryckte på det sista in mot mål. Familjen stod vid sidan och hejade och min sambo tyckte jag såg sliten ut (haha) när jag passerade 50 meter innan målgång. I mål så visste jag inte vilken placering jag hade fått eftersom jag inte hade koll på vilken distans som de främsta skulle springa, men det visade sig bli en godkänd tredjeplats!

Sluttiden på 18:22 är inget att skryta med men jag växlade några ord med han som blev tvåa och han poängterade att det inte är så lättsprunget. Men jag har inget behov av att skylla på något för en medioker tid utan kan kort konstatera att jag har en lång resa mot formen. Det blev en ny bra genomkörare och jag behöver fler sådana då det är svårt att ta ut sig på samma sätt på träning. Jag kommer nog fortsätta avvakta med 10km ytterligare någon vecka då jag inte tycker att det ger så mycket förrän jag känner att jag kan prestera på 5km.

IMG_4545

Mitt betyg till Edet runt blir högt! Vädret bidrog som sagt men en väldigt hög mysfaktor på arrangemanget och det var smidigt och nära till hands med allting. Eftersom det var festival fanns det dessutom ett stort tält där vi kunde äta efteråt. Det fanns även ett mindre cafétält och våffelservering men eftersom det stundade en prisutdelning i det stora festivaltältet så passade det bra att äta där.

Namnlös

Det var kul att få ställa sig på pallen igen!

Vår vistelse avslutades med ytterligare en variant av ”Edet runt”, fast denna gång med tåg. En tjugo minuters tur tog oss runt ungefär den rundan vi sprang så jag fick till slut chansen att njuta av utsikten på allvar då jag under loppet mest fick hålla blicken ner i backen… haha

En mycket härlig dag!

En mycket mysig ort!

Ett festligt arrangemang!

Tror vi ses igen…

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *