En betydelsefull person!

Bakom varje prestation och idrottare finns ett antal betydelsefulla personer. Det kan vara allt från tränare, familj, klubbkompisar med mera. Med detta inlägg vill jag lyfta fram en som betytt och betyder otroligt mycket för mig.

Denna person har varken idrottslig bakgrund eller ett rotat idrottsintresse, trots det så ställer hon alltid upp och stöttar till 100%. Detta oavsett inriktning som har varit väldigt varierande med åren, eller vad säger ni om kroppsbyggning kontra löpning? Haha. Utan hennes uppoffringar så skulle det aldrig varit möjligt med alla mina olika satsningar och inriktningar. Jag talar givetvis om min kära sambo!

IMG_0683

I de flestas ögon finns det nog en förundran över hur hon kan tillåta mig all den tid som min löpning (och tidigare aktiviteter) krävt/kräver, men jag har alltid varit en ”träningsnörd” ända sedan vi träffades. Jag tycker om att träna och det är något som hon har växt upp och vant sig vid (vi träffades redan när hon var 16år), så att jag tränar mycket har nog aldrig kommit som någon överraskning. Däremot har jag blivit alltmer seriösare med åren och jag tränar totalt sett som mest nu sedan jag började med löpning.

Vad jag än har gett mig in på så har hon alltid supportat mig. Om vi tar resan i korthet så handlade det till en början om fotboll och innebandy på en väldigt låg nivå. I detta skede var det aldrig tal om någon satsning utan det var kul att lira, parallellt med att jag tränade en del styrka.

Jag fattade sedan stort intresse för styrketräning vilket ledde till att jag lade av med bollsporterna och fokuserade helt på styrka. Kombinationen med styrketräning och bollsport (konditionsidrott i allmänhet) är inte givande för att bygga volym, så av det skälet gjorde jag det valet. Jag var aldrig nära att tävla i vare sig styrka eller kroppsbyggning, men jag tränade och levde nog som om jag skulle det. Det var på den gamla goda tiden när jag inte var långt från tresiffrigt i kroppsvikt (dock inte så mycket fetma utan mycket muskler). Jag åt som en häst och fick byta ut hela min klädkammare från storlekarna S-M till L-XL. Det blev med andra ord ett kostsamt skifte, men gnällde min sambo över det? Nej inte det minsta! Hon tillät mig träna, hon följde med på Fitnessfestivalen och andra evenemang, hon lagade mängder med mat, med mera. Hon hjälpte till på alla sätt hon kunde och jag minns en händelse lite extra från den tiden.

Det var när jag och min sambo ägnade flera timmar åt att göra portionspåsar fyllda med proteinpulver med mera! För även om jag åt så förskräckligt mycket så behövde jag ha i mig ännu mer, och då fick det bli i pulverform. Jag beställde hem hinkar med pulver som vi sedan fördelade ut i hundratals påsar. Det var specifikt vid ett tillfälle jag handlade för flera tusen för att få rabatt och innan en prishöjning var på gång. Jag gjorde köpet via ett lokalt gym och jag fick köra fram bilen och parkera uppepå trottoaren utanför entrén, eftersom det var så oerhört mycket. Jag kommer aldrig glömma minen på tjejen i receptionen när hon frågade om allt det verkligen var mitt. Tror även hon frågade vad jag skulle ha det till… Haha! Till skolan (pluggade vid den tiden) hade jag sedan med mig en shaker och dessa påsar så att jag kunde smyga in på toaletten och blanda till en laddning. Alla dessa hundratals påsar stod alltså jag och min sambo och fyllde/packade tillsammans som om det vore en helt vanlig Svensson-aktivitet! 🙂 När man tänker tillbaka på sådana händelser så förstår man hur mycket hon ställer upp.

På senare år är styrketräningen nedlagd och sedan ett antal år tillbaka är det löpning som gäller. Tyvärr sparade jag aldrig mina kläder i S-M så jag fick på nytt byta ut min klädkammare, och återigen utan minsta klagomål. Jag har ökat träningsdosen ytterligare eftersom långdistanslöpning kräver det. I kombination med att vi har köpt bostadsrätt och bildat familj så förstår ni att tiden är mer knapp än någonsin. Men med ännu mer noggrann planering så har det hittills aldrig varit några problem. Min sambo är ovärderlig i att skapa utrymme för min träning och jag försöker lägga träningen så att det passar så optimalt som möjligt i förhållande till övriga aktiviteter.

Jag är oerhört tacksam för att jag får möjligheten att gå ”all-in” i mina satsningar. Med tanke på den livssituationen (arbete & barn) vi har så är det nog få förunnat att få utrymme till att träna så mycket som jag gör som motionär. Det är stor skillnad att vara elitidrottare och generera en inkomst via sin idrott. Samtidigt tror jag förklaringen ligger just i att detta är ett liv vi levt ända från början även om det gradvis stegrat. Det är så här vår vardag ser ut och vi trivs. Min löpning tar mycket tid, men den ger också många härliga stunder. Både i form av umgänge under träningspass där min sambo/dotter cyklar med, samt i kombinerade familje-/tävlingsresor till olika destinationer som vi sannolikt aldrig skulle besöka annars. Löpning är dessutom extremt flexibelt vilket gör att den kan anpassas på ett enklare sätt utifrån andra aktiviteter. När vi har saker inbokat så schemalägger jag löpningen utifrån det. Hennes storhet ligger dock fortfarande i att hon alltid accepterar min totala träningstid och skapar utrymme för den som en given del i vardagen.

Jag har alltid tränat mycket som jag varit inne på tidigare så det har nog blivit ett naturligt inslag även för henne. När jag inte kan träna brukar det påverka mitt humör negativt, så när jag är sjuk/skadad och har mer tid över än normalt så föredrar hon ändå hellre att jag är frisk och kan springa obehindrat! haha

Hon är min ständiga följeslagare på lopp och resor (numera tillsammans med vår dotter) och jag brukar oftast prestera som bäst när hon finns i närheten. Troligen för att jag känner mig mer komplett. För det är onekligen så att det här är inte bara mitt liv, utan det har blivit vårt liv. Vi gör det här tillsammans och vi tycker det är roligt!

156

Det finns ett ordspråk som lyder ”Bakom varje framgångsrik man står en stark kvinna”. En framgångsrik man kan diskuteras, men en stark kvinna har jag definitivt!

hjärta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *