England runt i Markaryd 2013

England runt på drygt 39 minuter, det måste man väl vara sjukt nöjd med? I alla fall om det hade varit landet England, men tyvärr är det en sjö i Markaryd det handlar om, och då är jag inte lika nöjd längre. Idag var det otroligt tufft. Jag hade en riktig kamp senast i Helsingborg för tre veckor sedan och hoppades inte behöva uppleva samma scenario, men det blev tyvärr ännu värre…

De senaste veckorna har kantats av en del avbrott och det har begränsat min kvalitativa träning. Jag har inte haft möjlighet att känna efter hur formen är. Det hade kunnat kännas precis hur bra som helst, för ibland blir det så när man är osäker. Men tyvärr så hade jag ingen bra dag och i kombination med en riktigt tuff bana så kunde jag inte prestera alls som jag hade förhoppningar om.

Informationsutbudet har varit väldigt begränsat inför loppet. Information om anmälan, omklädning och nummerlappsutdelning etc. var enkel och tydlig, men det gick inte att hitta någonting alls om bansträckningen. Jag hade inte förväntat mig att det skulle vara en rekordbana, men jag trodde att den skulle vara relativt lättsprungen. Jag kunde knappt ha mer fel, det var hittills den tuffaste tävlingen jag sprungit sett till bansträckning, och mycket mer kuperat vilket jag inte är van vid.

Jag öppnade tufft (som vanligt) med 3.33 på första kilometern. Jag låg i en andraklunga ca 20-30 meter bakom tätklungan beståendes av tre löpare och tyckte det kändes hyggligt. Det kändes inte som att de drog ifrån så jag började få förhoppningar om att på sikt få kontakt med dem. Även andra och tredje kilometern gick okej men sedan började kampen. Vi lämnade asfalten efter dryga kilometern för att fortsätta på grusvägar och stigar, och till en började hade jag orken till att hålla en bra hastighet. Dessvärre fortsatte det vara väldigt kuperat och det passar mig inte alls. Nästintill 100% av min träning bedrivs på asfalt med mindre kupering så jag fick slita ont när nu stora delar av loppet gick i ”terräng”. Det är inga kraftiga stigningar och den totala höjdskillnaden är långt ifrån enorm, den stora skillnaden från vad jag är van vid är istället att det hela tiden är lite upp och ner. Jag fick aldrig möjlighet att hitta ett flyt i löpningen. Eftersom jag heller inte hade någon som helst aning om hur bansträckningen var så gick jag naturligtvis ut hårt. Kombinationen av en tuff öppning och den kuperade terrängen gjorde att jag stendog efter fyra kilometer. Den femte kilometern löptes på 4.13 och den sjätte på 4.24(!), och redan där släcktes hoppet om en bra tid. Jag var tvungen att sänka tempot för att inte bomma totalt och under vätskedepån under den sjätte kilometern så var jag tvungen att gå och dricka.

Min förhoppnings om en bra tid (som var totalkört) byttes ut mot en önskan om att bara få komma i mål. Efter den gående vätskepausen så löpte jag igång igen och lyckligtvis övergick det i planare grus- och asfaltsvägar. Äntligen så kom jag in i ett bättre flyt igen och kunde återigen lägga mig under fyraminuters-tempo. Förändringen i underlag kom mycket lägligt och resterande väg in mot mål var betydligt mer lättlöpt.

In på upploppet kom jag i mål på 39.03. Det är en tid som jag verkligen inte är nöjd med. Men sett till dagsform och en bana som inte passade mig alls så är det ingen bedrövlig prestation. I omklädningsrummet efter loppet så hörde jag några grabbar som snackade om att de hade öppnat lugnt med tanke på bansträckningen, och att de sedan hade krafter kvar till att öka på slutet. Det var synd att jag inte hörde deras diskussion innan loppet! 🙂 Tiden 39.05 innebar en femteplats bland herrarna och en sjätteplats totalt inkluderat damerna.

England runt är ett mindre och trevligt arrangemang. Det är förlagt i kombination med en vårmarknad så det blir lite extra folk i omlopp. Dessvärre så var det nästintill obefintligt med folk längsmed banan med tanke på att loppet inte gick inne i stan.

Det var långt ifrån min favoritbana, men det är kul med omväxling och denna typ av erfarenhet kommer att stärka mig som löpare framåt. Jag gillar att nöta asfalt och plattare maror fast jag tror att det kan vara nyttigt att lägga in denna typ av underlag emellanåt. Det kräver en helt annat typ av löpning med styrka och teknik. Jag vet inte om England runt kan klassas som ett terränglopp, säkerligen inte. De som springer de extrema loppen skulle förmodligen skratta åt det, men för mig som är så van vid asfalt så blir skillnaden påtaglig.

Nästa gång som jag ska springa England runt (för jag räknar med att komma tillbaka) så kommer jag att genomföra ett par träningspass på tävlingslik banprofil, samt att försöka spara på krafterna till hela distansen. Och med ännu mer träning och erfarenhet så hoppas jag på en pallplats vid nästa återbesök!

England runt 2013

4 reaktioner på ”England runt i Markaryd 2013

 1. Hej!
  Tack för dina synpunkter om England Runt.
  Vi kommer att ta upp detta om banprofilen på vårt eftermöte på tisdag.
  Något som vi har haft tidigare, men på grund av ny inbjudan, har den kommit bort.

  Välkommen tillbaka.
  Med vänlig hälsning, Inge och Pia Karlsson, Markaryds FK

  1. Hej,

   Kul att ni hittade hit! Då förstår jag varför banprofilen inte fanns, sedan vet jag inte om den hade hjälpt mig jättemycket utan jag tror att erfarenhet av fler liknande lopp och mer träning på liknande underlag är det som krävs för att prestera optimalt.
   I samband med en banprofil så tycker jag det också hade varit trevligt med en kortfattad text om banan.
   Jag tycker som sagt att det finns en del att göra för att marknadsföra er ännu mer på nätet. Lite bilder från tidigare lopp hade nog också varit trevligt.
   I övrigt var det ett mycket välordnat och trevligt arrangemang. I mina ögon så finns det en oslagbar charm i sådana här mindre tillställningar som de stora loppen aldrig kommer åt. Därför tycker jag att en tävlingsmix utav exempelvis Sthlm marathon och liknande ert lopp är suveränt.

   Jag kommer mycket troligt tillbaka i jakten på en pallplats! 🙂

   Mvh Jonas

  1. Haha, ja det skulle jag verkligen behöva. Jag har faktiskt tänkt tanken. Har aldrig sprungit där men det låter väldigt mysigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *