Falkenbergs Stadslopp 2014

Det var tre veckor sedan senast jag sprang 10km ute på Visingsö. Idag var det dags igen och jakten gick vidare på Sub36! På Visingsö var jag 7 sekunder ifrån men det var en kamp i tuff värme. Med tanke på detta såg jag stora möjligheter i att klara under 36 minuter på nästkommande lopp om bara vädret skulle vara lite svalare. Men vad händer? Jo vi har en helt overkligt varm sommar och dagen i ära var inget undantag. Det kom en åskskur under uppvärmningen men sedan var det uppehåll och återigen en kamp i tuff värme. Förutsättningarna var alltså likvärdiga. Både Visingsö och Falkenberg är två snabba banor, och det har varit två riktigt varma dagar!

Jag hade med mig samma resesällskap som senast (sambo, dotter, morsan & farsan) och vi åkte ner till Falkenberg vid 11-tiden. Eftersom jag bor i Varberg blev det en kort resa. Vi har knappt tre mil till Falkenberg och eftersom jag jobbar strax utanför staden så blev det nästan som hemmaplan. Men jag ska ärligt erkänna att jag har riktigt kass koll på stadskärnan. Med tanke på att Varberg är något större och att det är nära till större städer som Halmstad och Göteborg så blir det sällan som man åker in till Falkenberg. Jag har jobbat i närheten i bortåt tio år, men det ska krävas ett lopp för att man ska få se mer av staden! haha

Min målsättning för dagen var från början Sub36 som jag inlednigsvis nämnde, men i den olidliga värmen så började jag tveka. Jag var faktiskt rätt osugen på att springa överhuvudtaget så jag hade inga större förväntningar på dagen. Jag längtade mest till att få komma i mål och pusta ut. Inte den bästa inställningen men troligen var det ett självförsvar för att sänka förväntningarna och därigenom kunna höja prestationen? Ibland presterar man som bäst med lågt ställda förväntningar och dåliga förutsättningar.

Jag mötte upp Robban, en polare från Varberg. Vi påbörjade uppvärmningen med drygt halvtimmen till start (14.00). Lite lätt jogg och vi hann en halv kilometer innan ett åskoväder drog in och störde. Lyckligtivs drog det över snabbt och vi kunde återuppta uppvärmningen efter endast ett par minuter. Ett par kilometer lätt jogg och några korta tempoökningar sedan intog vi startposition med knappa tio minuter kvar till start. Som de flesta mindre lopp så ställer man sig i ledet efter egen förmåga och förväntad sluttid. Som vanligt innebär det att mängder ställer sig helt fel men det får man räkna med. Vi fick iaf en bra startposition så det fanns inget att klaga på! Vi mötte upp ytterligare en Varbergare i startfållan och vi hann tjöta lite skit innan startskottet ljöd.

Det blev den klassiska rusningen till en början och denna gång valde jag att hänga på, men bara i drygt 100 meter. Det smalnade nämligen av tidigt i samband med en skarp högersväng vilket gjorde att jag ville hålla position och inte låta allt för många blåsa förbi. Därefter drog jag ner på tempot och då kom den väntade vågen av löpare som forsade förbi. Det gjorde dock ingenting för det var tillräckligt brett för att inte störas och de spred ut sig ganska snabbt. När jag under loppet plockade in flertalet av dem så var det bra med utrymme för att ta sig förbi.

Jag öppnade första kilometern på 3.27 som är lite för snabbt men som har sin förklaring i ruschen ifrån början. Jag kände mig ganska fräsch på samma sätt som jag kände mig inledningsvis på Visingsö. Men när adrenalinkicken från starten lagt sig så blir det tidigt tuffare och även om jag gärna hade fortsatt snitta runt 3.30/km så kändes det inte rimligt att hålla hela vägen ut. Redan under andra kilometern sänkte jag tempot till 3.35 och med en något snabbare tredje kilometer så var jag uppe på 3.36 under den fjärde. Det kändes som en hygglig öppning för att klara under 36 minuter.

Falkenbergs Stadslopp 2014 in action 1

Efter 3-4 kilometer så började det dock kännas tyngre och jag hade samma känsla på Visingsö. Jag tror det har att gör med att det fortfarande är långt kvar i kombination med att värmen redan börjat sluka energi. Jag bet ändå ihop och höll fortsatt jämt tempo kring 3.35-3.36. Det jämna tempot gjorde att jag plockade löpare, främst under andra halvan. Det var tydligt att många löpare tröttnade i värmen. I takt med att jag tog placeringar så började jag känna mig starkare. Även om det var tungt så hittade jag ett bra flyt i löpningen. När jag kom ikapp löpare var jag stark nog att passera och inte nöja mig med att ta rygg.

Med en kilometer kvar försökte jag trycka på så mycket jag kunde men det hände tyvärr inte så mycket. Sista kilometern löptes mestadels centralt och det var mycket folk som slöt upp och hejade. Trots detta kändes den kilometern som längst. Den var tuff mentalt då man sprang på en tvärgata väldigt nära mål. Man ville så gärna springa upp mot målet men istället fortsätter banan en bra bit bort innan man svänger upp för att sedan springa ungefär lika långt tillbaka in mot mål. Stax innan upploppet var det en kort stigning som låg dumt placerad då den sög musten ur benen innan spurten kunde påbörjas. Jag lyckades ändå trycka på riktigt bra det sista när jag såg klockan ticka strax över 35.50. Jag insåg dock att jag hade för långt kvar och klockan var på 36.03 när jag passerade mållinjen. Skit tänkte jag, men det fanns fortfarande ett litet hopp kvar om Sub36, detta eftersom klockan startar när man passerar startlinjen och jag stod inte först i ledet. När jag kollade på min löparklocka noterade jag tiden 36.01 så jag väntadepå det officiella resultatet med spänning. När jag till slut fick reda på tiden så var den 36 blankt! Jag missade alltså Sub36 med en enda fjuttig sekund!!! EN SEKUND… Hur är det möjligt? I efterhand är det lätt att tänka att jag borde ha fixat den i spurten, men det är tyvärr inte så lätt.

Nåja, jag är nöjd med resultatet som var sju sekunder bättre än Visingsö och därmed nytt personbästa! Jag trodde inte att jag skulle behöva uppleva en sådan värme igen men förhoppningsvis blir det svalare tills nästa försök och då går kampen vidare. Då finns det inget annat än under 36 minuter i tankarna!!

Frånsett en åskskur under uppvärminingen så hade arrangören tur med vädret då det varma vädret gjorde att det blev en bra uppslutning längsmed banan. Det var första gången som jag sprang i Falkenberg så jag har inget att jämföra med, men jag upplevde det som att mycket folk var ute och hejade!

Bansträckningen är relativt flack så det finns potential för snabba tider. Man springer en del inne i stadskärnan vilket är mycket trevligt i åsskådarsynpunkt och därigenom stämning, men det innebär också kullersten som inte är löparoptimalt underlag. När man kom utanför stadskärnan så hade de uppmanat villaägare att spruta med vattenslangar för att att svalka oss löpare och det var många som anammat detta, mycket uppskattat!!

Mitt helhetsintryck är ett myket lyckat och trevligt arrangemang som jag kommer att springa igen. Givetvis på grund av närheten, men också för att det var ett roligt lopp!

Årets upplaga vanns av Oscar Carlsson från Apladalens LK på imponerande tiden 31.00 Han vann med stor segermarginal (43 sekunder) ner till tvåan Yared Admasu från Hälle IF. Sedan följde ytterligare två löpare från Hälle IF, Ljungskiles stolthet som har en imponerande bredd!

På damsidan segrade Hässelby SK:s Madeleine Larsson på 34.47, också en imponerande tid. Hon vann i utklassningsstil och hade knappt fyra minuter ner till tvåan.

För egen del så räckte min tid på 36.00 till en 21:a plats bland herrarna och 22:a totalt inkluderat damerna. Jag trodde det skulle bli topp-15 men det är starka startfält i dessa stadslopp så jag får var nöjd. 959 herrar tog sig i mål och motsvarande siffra på damsidan var 399. Det var en del löpare som bröt och värmen är den troliga förklaringen.

Falkenbergs Stadslopp 2014 resultat

Avslutningsvis vill jag poängtera att arrangören hade mycket tur med vädret. Två timmar efter start så kom det ett kraftigt åskoväder med ett riktigt skyfall till följd. Vi var på väg ifrån Falkenberg med bilen men fick stanna tillfälligt på en mack då det knappt gick att se någonting. Blixten slog ner flertalet gånger och det var fullt pådrag med utryckningsfordon. Om starten hade varit klockan 16 istället så hade nog den som vågat springa tagit sig i mål som ensam deltagare och därigenom segrare! 🙂

 

2 reaktioner på ”Falkenbergs Stadslopp 2014

  1. Jag läste på http://www.falkenbergare.se/ att falkenbergs stadslopp gick 2015. Jag googlade och hamnade på din blogg. Jag undrar nu om du vet om Falkenbergs stadslopp kommer att gå nästa år? Är det en årlig tradition, eller var det bara en gång?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *