Försnack inför Stockholm Marathon 2014

På lördag är det dags, endast ett par dagar kvar. Så här nära inpå ett maraton så brukar jag redan ha börjat bygga upp en mindre anspänning/nervositet men denna gång är läget annorlunda. Det beror inte på att jag börjar få rutin i och med att det blir min tionde mara. Utan det beror sannolikt på att uppladdningen inte har varit optimal och att jag inte vet var jag står, eller kan förvänta mig. En hygglig tid ska jag definitivt mäkta med, men jag vet inte hur ”hygglig” den kan bli. Det kanske till och med är så att jag börjar närma mig höstens form, vem vet?

Anledningen till min ovisshet är de skadeproblem som följde Kiel Marathon i februari. Till en början blev det mycket träningsfrånvaro, men succesivt har jag kunnat trappa upp träningen, främst genom att komplettera med alternativ träning. Den totala träningsmängden har varit bra, och jag har hunnit få in ett flertal riktigt bra intervallpass från 1-3km i distans. Det jag däremot saknat och inte hunnit komma ikapp med är det viktiga långpasset. Sedan Kiel har jag endast sprungit två långpass, varav det ena bara var på 23km. Det är två långpass på drygt tre månader!! Jag brukar vara van vid att ha ett långpass per vecka… haha

Bristen på långpass och uteblivna tävlingar är anledningen till min osäkerhet. I fredags sprang jag mitt klassiska testpass på 10+10km tröskel och jag gav mig ut vid lunchtid på årets hittills varmaste dag. Det måste ha varit runt 30 grader, snudd på varma vindar, och inga skuggiga partier. Inte de bästa förutsättningarna med andra ord, och det blev inte heller det pass jag hoppades på. Första 10km gick fint! Nästa 10km blev aldrig 10km. Jag började med en bra känsla men vid 3km blev det tyngre och tyngre, så vid 5km beslutade jag mig för att ta en paus. Därefter var det otroligt segt att komma igång igen men kämpade mig genom ytterligare 3km. Det blev alltså 10+5+3(km) istället för planerade 10+10(km). Utöver att jag fick korta ner distansen så var jag också grymt mycket tröttare än avsikten med passet. Definitivt inget styrkebesked, men med största sannolikhet så tog värmen ut sin rätt så jag känner därför ingen större oro på grund av detta. Det förstärkte dock osäkerheten kring min form! Men jag behöver ju bara vänta tills på lördag för att få svaret på den frågan!

Träningsmässigt kommer jag att gå ner i mängd denna vecka med vila måndag/fredag. Imorgon (tisdag) springer jag ett sista kvalitetspass med ett par kilometer i marafart. Det ska vara ett pass som inte ska slita utan förhoppningsvis ge en skön känsla. Onsdag/torsdag blir kort och väldigt lätt distans, mest för att rasta benen och hålla igång lite lätt.

Väderprognosen har tidigare visat en riktig hetta och uppåt 25 grader. Nu har det slagit om och ligger på 12-14 grader vilket klassas som mycket löparvänligt. Det vore bra om det hamnar däromkring och helst utan nederbörd, då tror jag Stockholmarna kan ta på sig lite extra kläder och ge sig ut längsmed banan och heja!

Med tanke på att SJ inte kunde erbjuda ett chartrat tåg i år så blir det en familjetripp och vi styr kosan mot Stockholm redan på torsdagen, men inte hela vägen. Vi kommer att stanna för ett besök på Kolmården för att sedan övernatta i Norrköping. Fredag morgon tar vi sedan andra etappen upp till Stockholm och vårt hotell på Norrmalm. Två dagar tillägnade till att se djur, besöka Bamses värld och möjligen lite shopping eller ett besök i Gamla stan. Två härliga dagar som ska ge en extra boost inför lördagens huvudpunkt.

Vad är då slutligen min målsättning? Jag vet faktiskt inte riktigt. Det hade varit kul att ge sig på mitt personbästa från i höstas, men jag tror inte det är rimligt. Min form är ett osäkert kort, Stockholm Marathon är en tuffare bana, och vädret kan fortfarande vända och bli varmt. Till min favör har jag istället lägre ställda förväntningar (kan ibland vara positivt), flera löpare där det förhoppningsvis finns någon bra rygg, och ett härligt publikstöd. Jag kommer troligen inte ha ett uttalat tidsmål utan gå på känsla. Om jag känner mig fräsch inledningsvis så kommer jag öppna mot en sluttid kring 2.50, därefter får dagsformen avgöra om det blir till det bättre eller sämre.

5 days to go

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *