Friskusloppet 5km

Från första början var det tänkt att jag skulle springa Alingsåsloppet imorgon (söndag), det ska vara en flack bana för snabba tider. I början av veckan så ändrade jag mitt beslut och det lutade istället åt Friskusloppet. Det är inte den snabbaste banan men eftersom loppet är på hemmaplan här i Varberg så blir det så klart riktigt smidigt. Jag har dessutom aldrig sprungit något lopp i Varberg ännu så det var väl på tiden!?

Väderprognosen inför lördagsförmiddagen (tillika nationaldagen!!) var dessvärre inte bra! Fredagens väder var helt underbart (snudd på för varmt för löpning) och förhoppningen var att det vädret skulle hålla i sig. Istället visade det åskskurar och mindre trevligt väder fram till på eftermiddagen när det skulle klarna upp. Regnet kom mycket riktigt på morgonen men de rejäla åskskurarna uteblev och utöver lite regn under uppvärmningen så blev det hyggligt väder. Det blåste lite för mycket och eftersom loppet är utmed havet så är det extra känsligt, men det kunde varit myket värre med tanke på prognosen.

Friskusloppet består av två barn-/ungdomslopp och sedan 5- och 10km för seniorer. Eftersom jag satsar på Karlstad stadslopp (halvmaran) nästa helg så nöjde jag mig med den kortare distansen idag. Jag tog det säkra före det osäkra så att jag är fräsch nästa helg. Det var gemensam start för de båda distanserna vid 11:15 och man springer längsmed strandpromenaden i Varberg så det är en väldigt fin bansträckning. Vi på 5km vänder ganska tidigt för att sedan runda fästningen på tillbakavägen innan det är dags för målgång. 10km löparna får självfallet fortsätta en bra bit till innan det är dags för vändning. En fin bansträckning som sagt, men lite kuperat och vindkänsligt.

Jag har känt mig riktigt seg i veckan och tog två vilodagar för att känna mig fräschare. Jag har varit inne i en tuff träningsperiod med mycket mängd så det behövdes nog vila för att väcka liv i kroppen. Påpassligt så kändes uppvärmningen väldigt bra! Det var pigga ben så jag var taggad vid starten. Målsättningen var till att börja med under 17:30 för att sätta nytt personbästa, men önskan var att närma mig 17min och gärna därunder!

Friskusloppet 2015 Starten

Som vanligt blev det rusning i början och eftersom jag ville ha en bra startposition så tryckte jag på bra själv. Jag tror faktiskt att jag ledde loppet i några meter (haha)! Tempot mattades ganska fort av de flesta när alla började hitta in i sin rytm. Jag tog rygg på två löpare och höll den positionen fram till vändning.

Vändning gjordes inne på kullerstenen vid Kusthotellet. Inte optimalt underlag och det är rätt tufft att göra en 180 graders vändning i högt tempo, men det gick fint och benen var så pass pigga att jag kunde trycka på igen. Fram tills vändningen (knappt två km tror jag) så hade vi haft motvind vilket påverkade tempot, framförallt den andra kilometern. Jag tyckte dock känslan var väldigt bra och höll kanske igen lite mer än vad jag hade behövt. Jag ville nog säkerställa att jag hade krafter kvar så jag skulle kunna trycka på i medvinden.

Tillbakavägen gick mycket riktigt snabbare och sekunderna jag tappade tidigare började jag äta upp allteftersom. En av de ryggar som jag tidigare hade följt skulle springa 10km men kvar fanns damsegraren och landslagslöparen Louise Nilsson. Jag kände till hennes start sedan tidigare så jag bestämde mig för att ta rygg på henne för då skulle jag säkerställa möjligheten till en riktigt fin tid!

Friskusloppet 2015 In action

Även om jag kände mig stark på tillbakavägen så blev det några luckor fram till Louise emellanåt men jag fick stor hjälp av att kunna haka på! När vi skulle runda fästningen så började det bli jobbigt och jag hade nästan accepterat att bli avhängd. Men med 300-400 meter fram till mål så började jag ta in igen och inför upploppssvängen så kunde jag ta mig förbi och spurta mot mål.

Friskusloppet 2015 Målgång

Dittills hade jag inte alls koll på tiden utan jag hade bara kikat på farten emellanåt. Jag tappade en del sekunder i motvinden men trodde fortfarande på en tid under 17:30. När jag spurtade mot mål hade jag därför ingen aning om vad klockan skulle stanna på. När jag passerade mållinjen så tyckte jag att speakern nämnde en tid på 17:03 men det skulle visa sig vara fel. När jag kollade min klocka så var den under 17min och mycket riktigt så blev det sub17 med en sluttid på 16:56!! Riktigt härligt att inte bara sätta nytt PB utan dessutom med en kross och under en första drömgräns på 5km! Nästa drömgräns är givetvis 16minuter men det lär väl destovärre dröja…

Det blev ett mycket lyckat lopp. Jag kände mig fräsch och för första gången kunde jag följa en rygg som var perfekt för att hålla tempo. Jag hade garanterat klarat 17:30 ändå, men under 17 hade jag nog aldrig löst. När man springer solo så är det så lätt att man blir nöjd och håller igen. Finns det en rygg att följa så är det mycket lättare att få ut maximalt av sig själv. Det var som sagt ett mycket lyckat lopp men jag tror faktiskt det finns ännu mer att hämta. Jag är fortfarande en orutinerad 5km löpare och det gäller definitivt att våga ännu mer. Men det är långt ifrån min huvuddistans och jag tror det dröjer innan det blir start på den distansen igen.

Vädret hade gärna fått vara bättre då det påverkade uppslutningen av både löpare och publik, i övrigt så  fanns det inget att klaga på. Jag blev påhejad av både familj och vänner (tack Robban för alla bilder!). Jag har varit nere och kikat på Friskusloppet några tillfällen tidigare och det är ett härligt arrangemang, därför var det kul att till slut springa det! Eftersom det alltid ligger på nationaldagen så är det tätt inpå Stockholm Marathon vilket har gjort att det inte funnits så många chanser för min del. De år jag inte springer Stockholm kommer jag definitivt att överväga att åter springa Friskusloppet!

Det blev förresten ingen ny seger utan jag bröt min fina inledning på året med två segrar av två möjliga. Men jag hade inte väntat mig något annat idag! haha
Vann gjorde Sebastian Norberg på tiden 16:15 och var ohotad som segrare. Tvåa blev David Broms på 16:39 men sedan var det min tur! Det blev således en ny pallplats så tre pallplatser av tre möjliga är en svit jag gärna bygger vidare på! 🙂 Det lär väl dock bli svårt i Karlstad nästa helg…

Friskusloppet 2015 Prisutdelning

Riktigt härligt med Sub17!!

Om jag trodde att jag skulle greja det?

-Nej!

Men det gick vägen, och det är inte fy sjutton…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *