Göteborg Marathon 2013

Oj vilket lyckligt slut det blev på en oviss resa! Både min dotter och sambo är krassliga och jag har varit orolig för att åka dit. Under inledningen av veckan så kände jag mig pigg och frisk, men i torsdags och framförallt igår (fredag) så började jag känna mig hängig. Jag vet inte hur många gånger som jag velade fram och tillbaka hurivida jag skulle starta eller inte. Jag ville verkligen springa, men jag vill heller inte riskera att misslyckas. Två whiskey, en Ipren, nässpray och Sveriges mäktiga vändning i VM-kvalet gjorde att jag mådde lite bättre när jag la mig. Men beslutet om jag skulle starta eller inte hade jag bestämt mig för att ta först på lördag morgon.

Jag vaknade upp förehållandevis pigg, eller jag hade förstås gärna sovit ett par timmar till, för det var en riktigt god natts sömn. Men när jag vaknade så kände jag mig i alla fall inte hängig. Beslutet togs därför omgående, det blir en start så får det bära eller brista!

Jag fyllde på mina energidepåer rätt så friskt under fredagen med potatis och en kycklinggryta. Sedan följde jag upp det med att frossa i mig utav en toscakaka. Jag brukar normalt inte äta så mycket kvällen innan, utan hålla mig till den normala kosten med endast lite extra intag. Eftersom man drar ner på träningen dagarna innan så får man redan en kompensation av energiintag. Men eftersom jag var lite deppig för att riskera att inte få starta så var toscakakan min bästa vän för tillfället.. hehe

Till frukost åt jag endast en tallrik gröt och två ägg (vilket räckte gott och väl) innan vi åkte upp till Göteborg. Vid halv tio var vi framme och plockade ut nummerlapp och tidtagningschip. Jag hade fått startnummer 6 vilket satte lite press på mig då jag tidigare har tävlat mot att alltid komma före mitt startnummer. Detta skulle alltså bli en svår nöt att knäcka denna gång! 🙂

Uppvärmningen påbörjade jag först med tjugo minuter kvar till start genom att jogga runt på Slottskogsvallens löparbanor med några enstaka tempohöjningar. Jag gjorde allt lite nonchalant för att jag fortfarande var orolig för formen, men flåset kändes bättre än väntat.

Klockan 11.00 avlossades startskottet då vi drog iväg på drygt ett halvt varv inne på Slottskogsvallen innan vi lämnade löparbanorna. Destinationen var Lilla Amundön och banan är en vändpunktsbana. För de som springer halvmaran så är det således ett varv. Vi som sprang maran hade därför beställt två stycken tur och retur biljetter, för även om det var otroligt fint nere vid småbåtshamnen så ville man ju gärna tillbaka också.

Jag hade hört att det kunde bli trångt i början och öppnade därför fort, men det var ingen större fara. Jag tror jag lämnade Slottskogsvallen som sexa-sjua, men blev sedan omsprungen av flera löpare de första två-tre kilometerna. Uppskattningsvis låg jag på en tjugonde plats tidigt in i loppet. Några löpare hämtade jag dock in kort därefter och efter tre-fyra kilometer så bildade vi en grupp på tre löpare som jag anförde. Vi sprang länge tillsammans under första varvet och jag minns faktiskt inte när de släppte, men jag tror det var i en uppförs sluttning ett par kilometer innan varvning.

Första varvet kändes väldigt bra och jag kände att flås, kroppen och knoppen hängde med. Det var långt kvar till mål, men ett klokt beslut att komma till start. Jag hade inför loppet satt upp 2.50 som mål. Första milen avverkades på drygt 39 minuter så jag öppnade i ett tempo med god marginal för att klara mitt mål. Andra milen gick något långsammare men fortsatt under 40 minuter och jag varvade på 1.23.23 som elfte man. Det såg med andra ord riktigt lovande ut, om jag skulle lyckas att hålla ihop det!

Göteborg Marathon 1

Eftersom det var en vändpunktsbana med två varv så var det ganska jobbigt rent mentalt att ge sig ut på ytterligare ett varv. Att springa drygt 10 kilometer för att vända är ändå rätt långt, så jag fick jobba en del med att försöka ”korta ner” loppet. Något som annars stärkte mig var att följa kilometertiderna på klockan då jag märkte att det gick fortsatt fort. När jag varvade för andra gången ute på Lilla Amundön så var tredje milen sprungen på 38.47 vilket var loppets snabbaste mil och det var oerhört skönt att jag kunde hålla ett så bra tempo. Tankarna om en picknickkorg med lite bullar, en termos med kaffe, och en filt fanns förvisso inte i huvudet just då. Men det var en oerhört fint plats för detta så den tanken slog mig som tur var först efteråt! 🙂

Tankarna vid drygt 30 kilometer var istället att jag äntligen började närma mig mål, och att jag hade varvat för andra och sista gången. Nu var det bara resan hemåt och fokus var på att hålla ihop det. Jag gladdes åt att jag hade något stort på gång och det motiverade mig till att fortsätta i ett imponerande tempo. Flåset var fortfarande mycket bra, utan det var istället benen som började bli tunga. Men jag passerade fortsatt kilometerskyltar i fint tempo och jag blev säker på att lösa 2.50. Det som nu istället motiverade mig lie extra var möjligheten att göra en riktigt bra tid.

Under sista milen in mot mål så tog jag ett par löpare även om jag var tvungen att sänka tempot något under de sista kilometerna. Huvudet var dock med mig och jag kunde kriga på utan alltför stora problem. Med en kilometer kvar så såg man skymten av målgången inne på Slottskogsvallen och det var inte så svårt att motivera sig till att hänga i. Det var oerhört skönt att springa in på löparbanorna och veta att det var andra varvet och därmed målgång! Jag hade inte kollat så noggrant på klockan det sista och visste bara om att det skulle bli en bra tid, men inte hur bra den skulle bli. Under 2.50 hade jag fixat för längesen, men förhoppningar fanns ner mot 2.47-2.48, men det blev till och med bättre än så. I mål tog jag mig in på tiden 2.46.21 vilket jag är sjukt nöjd med!!!

Vid målgång var jag riktigt tung i benen och var tvungen att tvärstoppa i mål för att hämta andan. Då högg det till i baklåret med krampkänning och det kom sjukvårdare fram för att ta hand om mig. Men de förstod snabbt att jag mådde bra och att det bara rörde sig om krampkänning, däremot så tyckte jag mig höra att speakern hade lite kul åt det när även tävlingsklassen och inte bara motionärerna hade ”tunga” kroppar.. hehe. Nåja, det bjöd jag på en dag som denna!

I mål kom jag in på sjunde plats och det är riktigt starkt. Frånsett att några sprang om mig i början så blev jag sedan aldrig omsprungen. Flertalet av dessa tog jag senare istället, och elva vid varvning och sjua i mål tyder på ett mycket väl disponerat lopp. Jag gjorde dessutom en negativ split då andra halvan löptes snabbare en den första med 1.22.58 kontra 1.23.23. Det blev med andra ord en riktig fullträff!

Göteborg Marathon 2

För att återkoppla till mitt ”hängiga” välmående så har jag börjat fundera på om det sitter mentalt med tanke på att kroppen svarade på ett fantastiskt sätt! Jag har känt liknande symptom tidigare när det är maratondistansen och jag tänker oerhört mycket på loppen inför. Troligtvis bygger jag upp en anspänning då jag vill prestera och få ut så mycket. Till slut kanske det går över gränsen och påverkar mitt välmående. Jag visste ju om att jag var i riktigt bra form då de sista träningsveckorna har angett detta, och då är mina förhoppningar på mig själv så extremt stora. Jag får helt enkelt följa upp detta framåt, eller om det eventuellt var ett lättare virus som jag ”sov bort”.

Det var första gången som jag sprang Göteborg Marathon och det var nytt deltagarrekord samtidigt som loppet hade 40-års jubileum. I kombination av optimala väderförhållanden (svaga vindar och behaglig temperatur) och det stora startfältet, så gjordes det mängder av fina tider. Återigen så prickade jag in ett lopp där årets upplaga var mycket starkare än föregående års. Enligt resultatlistan ifrån föregående år så skulle jag slutat på en andraplats (!), medan jag istället blev sjua i år. Det var säkerligen sämre väder förra året, men då tiden var dryga 2.53 så känns det som att det finns marginal för detta i jämförelse med min tid. Men som jag poängterade inför loppet så var fokus på tid, och inte placering. Så jag ville faktiskt ha ett starkt startfält med potentiella ryggar att ta häng på. Visserligen fick jag ändå mestadels löpa solo.. 🙂

Loppet vanns utav Andras McConville (FK Studenterna) på överlägsna tiden 2.27.34, en grymt imponerande tid! På damsidan segrade Manuela Krämer (Solvikingarna) som tog sig i mål strax innan tre-timmars gränsen med tiden 2.59.18.

Resultat - Göteborg Marathon 2013

Göteborg Marathon var en väl anordnad tävling som jag mycket sannolikt skulle kunna tänka mig att springa igen. Jag tycker att det var tufft mentalt med både vändpunktsbana och två varv. Att varva brukar inte vara några problem och det har jag gjort i Stockholm, Oslo, Växjö och Öland, så det är därför inget nytt. Däremot var det lite tuffare mentalt att man dessutom vände och sprang tillbaka samma sträcka. Men samtidigt gjorde det så att fler löpare var i omlopp och det är smart att låta halvmaran starta 30 minuter senare för att sprida ut deltagarna ytterligare. Det var sällan som man sprang utan att se skymten utav en löpare.

Eftersom man sprang på gå-/cykelväg så trodde jag att det skulle bli problem med folk i vägen. Dels eftersom man skulle möta löpare, men framförallt för att det ofta finns folk som promenerar och som inte bryr sig det minsta om att tävling pågår. Men jag måste säga att Göteborgarna skötte sig förträffligt och försökte hela tiden göra plats för oss löpare. Det var dessutom många som passade på att leverera ett hejarop. Arrangören gjorde ett smart val i att låta namnet finnas på nummerlappen då många utnyttjade detta genom att ropa mitt namn. Det känns mer personligt och hjälper lite extra. Det var sammanfattningsvis en skön stämning utmed banan, konstigt vore väl annars en sådan skön höst- och oktoberdag. Det var en dag som gick i glädjens tecken.

Det fanns tillräckligt med vätskedepåer för påfyllning av energi. Jag fokuserade på vatten första halvan och gick på sportdrycken först efter 25 kilometer för att inte riskera att paja magen. Ska jag leverera lite kritik till arrangemanget så var det en vätskestation som inte var bemannad när jag var ute på mitt andra varv. Eftersom det var en vändpunktsbana så serverade de dryck på båda sidor av vägen (smart!!), men eftersom fler löpare (med tanke på halvmara-löparna) var på väg tillbaka så fokuserade de på att langa till dem. Det var inte jobbigt att fånga upp en mugg på egen hand, men jag ser gärna att det finns folk som langar så att man inte behöver tappa tempo. Detta var som sagt en liten sak i det hela, och inget som jag lägger stor vikt vid.. 🙂

Jag ger Göteborg Marathon ett mycket gott betyg, och det hänger givetvis ihop med att vi hade extremt tur med vädret. Eftersom jag själv dessutom hade en underbar dag så lär det ha en påverkan på mitt goda betyg. Ska man sikta på personbästa så tycker jag ändå att detta är ett mycket vettigt val att satsa på!

Zlatan var kung på Friends Arena igår! Idag var förvisso segraren Andreas McConville kungen, men jag rankar ändå min prestation extremt högt idag! 😉

Göteborg Marathon 3

PS 1: Eftersom jag kom 7:a så sket sig min personliga tävling med att komma föra numret på nummerlappen, men skit samma en dag som denna!

PS 2: Jag vill rikta ett stort grattis till två mycket trevliga herrar och deras fina prestationer. Båda sprang halvmaran och krossade sina personbästa! Robert Andersson sprang in på 1.22.29 och Jimmy Jacobsson på 1.17.36. Grymt jobbat grabbar!!

PS 3: På mitt andra varv så hörde jag ett par tjejer i uppskattningsvis 20-25 åldern prata om Bonde söker fru. Inget ont om det, men seriösiteten är lite olika bland oss löpare.. haha

10 reaktioner på ”Göteborg Marathon 2013

 1. Grattis till det fina resultatet och att du slog ditt mål! Kul.
  Fantastiskt att läsa din betraktelse, jag vet inte om jag kan referea mina egna lopp för jag minns sällan nåt..

  1. Tackar! Jag glömmer också väldigt mycket, men maraton är tillräckligt långt för att jag ska minnas en del.. haha
   Stort tack för din stöttning!!

 2. Roligt att läsa lite djupingående om loppet. Grymt bra jobbat!! Får se om jag kan återupprepa din fina prestation nästa helg.. 🙂

 3. Stabilt lopp Jonas!! Du kanske ska släppa lite av pressen du lägger på dig. Ta det som det kommer, lita på att träningen du gjort kommer att fixa bra tider för dig. Iaf ett grymt väldisponerat lopp & insats!! Grattis!! 🙂

  1. Ja, jag måste nog försöka lugna mig lite. Jag vet ändå på något sätt att jag är i form, men vill väl som sagt väldigt mycket och har svårt att fokusera på annat.. 🙂

 4. Grattis till ett mycket bra och stabilt lopp Jonas! Kul att du uppnådde ditt mål, och med så stor marginal. Riktigt bra jobbat!

 5. Wow vilken imponerande prestation! Jag sprang Göteborg halvmarathon i helgen (allså halva det du sprang) och vi hade en förjäklig motvind 😉 Hoppas på tur med vädret nästa år!

  1. Hej! Lite sent svar men sällan inne tyvärr men ska bättra mig 🙂 Tack så mycket, kul att höra!
   Kommer du springa loppet till hösten? Viden kan vara rätt jobbig men om vädret samarbetar så är det en ganska snabb bana 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *