Grevskapsloppet 2014

Det var äntligen dags för ett nytt 10km lopp! Senast jag sprang 10km på tävling var drygt ett år sedan (Malmömilen) och då kom jag i mål på 36.36. Den tiden skulle jag krossa och jag hade ett riktigt härligt träningspass med mig från inledningen av veckan. 5km snabbdistans följt av 3x1km intervaller där kroppen svarade bättre än förväntat. Jag hade med andra ord med mig en riktigt go känsla in i lördagens Grevskapsloppet.

Grevskapsloppet äger rum på Visingsö och det skulle bli min första tur till denna historiefyllda ö. Jag åkte upp med familjen till Jönköping under fredagen för övernattning och efter en ståtlig hotellfrukost tog vi bilen till Gränna på lördag morgon. Målet var inte att inhandla några polkagrisar, utan färjelinjen går mellan Gränna och Visingsö. En kort båttur och sedan var vi på plats på denna förtjusande ö. För visst var det hög mysfaktor, lika hög mysfaktor som jag skulle behövt i form av solskyddsfaktor en dag som denna.

Först åkte vi Bil, sedan åkte vi Båt, och slutligen hoppade vi på en Buss och sedan var de tre B:na komplett. Även om vi först missade bussen för att den blev överfylld så var chauffören snäll och tog en extra runda. Bussen tog oss ett par kilometer till öns norra del och till Brahevallen där arrangemanget utgick från. En lång slingrande orm till kö slukade upp alla nummerlappar och sedan var det en knapp timmes väntan på start. När det var ca 25min kvar och jag skulle påbörja min uppvärmning så ropade speakern ut att starten var försenad med en kvart för att alla skulle kunna komma till start. Om det berodde på en större efteranmälning än väntat eller om folk började trilla in för sent har jag inget svar på, men att flytta starttiden är inte optimalt. Jag är verkligen ingen stjärna och har oftast inga större krav, men sådana här justeringar stör tyvärr uppladdningen. Nu var det dock något annat som störde uppladdningen mest så en framflyttad start hade ingen påverkan på resultatet. Det som störde mest var den outhärdliga värmen!!!

Jag hade till en början inte koll på temperatur (ville inte veta just då, men skulle visa sig vara 29 grader vid hemresan), men att det var extremt varmt rådde det inga tvivel på. Det var dessutom nästintill vindstilla vilket normalt kan vara mycket positivt, men inte en dag som denna då man hade behövt svalkande vindar. Det dröjde inte länge in på uppvärmningen innan svetten rann, men i övrigt så var känslan i kroppen rätt hygglig. Jag tror som sagt att jag var i rätt bra form. Av värmeskäl körde jag en kortare uppvärmning än planerat för att spara på krafterna, om det var rätt eller fel det vet jag inte. Jag ställde mig på startlinjen med knappt två minuter kvar. Fördelen med sådana här mindre lopp är flexibiliteten med avsevärt mindre trängsel. Starten skedde inne på gräsplanen på Brahevallen och jag tog rygg som tredje man ut från området.

Grevskapsloppet 2014 starten2

Bara ett par hundra meter senare blev jag passerad av tre löpare med ett något högre tempo och jag hamnade som sjätte gubbe redan innan 1km passeringen. Första kilometern öppnade jag på 3.30, helt enligt plan. Med tanke på att drömmen var sub35 så kunde jag knappast ha öppnat på ett bättre sätt. Helt enligt läroboken. Redan under andra och tredje kilometern försvann det tyvärr ett par viktiga sekunder även om det inte var någon större fara. Men när även fjärde och femte kilometrarna var för långsamma så insåg jag att hoppet om sub35 var långt borta, eller mer eller mindre helt kört. Nu fick jag istället sikta in mig på sub36!

Halvvägs in i loppet började jag dock känna mig sliten och det var riktigt tufft att hålla tempot. Jag klarade inte alls att hålla den fart jag ville och fick medvetet hålla igen på tempot för att inte riskera att tappa för mycket på andra halvan. Jag försökte tänka taktiskt och hushålla med resurserna för att ändå göra en hygglig sluttid. Värmen sög mer krafter än jag trodde och det märktes även på andra löpare. Bakom mig var det långt till nästa man men jag märkte att jag började ta på gubben framför mig även fast jag hade en negativ trend i loppet.

Sjätte och sjunde kilometern ökade jag lite igen men det var ingen påtaglig skillnad utan var mest av vikt för att ha chans på sub36. Därefter började det tyvärr gå tyngre och tyngre och från sju-nio kilometer sprang jag som sämst. Jag hade förhoppningar om att kunna hämta energi i att jag närmade mig målet men kroppen var alldeles för stum. Jag började dessutom tappa på löparen framför mig igen och jag låg fortfarande kvar på min sjätteplats. Jag visste om att det skulle bli tufft att klara under 36min men sneglade inte så mycket på klockan då jag inte vill stressa mig i onödan. Under den sista kilometern fick jag den energikick som jag skulle behövt tidigare och kunde trycka på igen i samma fina tempo som jag inledde loppet. Det var tyvärr för sent och när jag kollade på klockan med ca 400meter kvar så förstod jag att sub36 var kört. När vi svängde in på Brahevallen igen så ville jag ändå avsluta snyggt och spurtade in på tiden 36.07 och behöll min sjätteplats som jag haft i stort sett hela loppet.

Grevskapsloppet 2014 målrakan

Tiden var inte alls i klass med mina förhoppningar och förväntningar, men det märktes att fler hade problem en dag som denna. Värmen var tuffaste motståndaren för oss alla och det var samtalsämnet i omklädningsrummet efteråt. Det var en som kommenterade det med att det var bättre än spöregn i alla fall. Nja, tänkte jag. Nog för att arrangemanget som helhet blev betydligt mycket trevligare med strålande sol, men jag är ingen löpare som trivs i värme. Jag springer som bäst i kyligare klimat och har lättare för att plocka fram det där extra när det är sämre förhållanden åt andra hållet.

Med tanke på rådande förutsättningar så kan jag knappast deppa över tiden. En sjätteplats var faktiskt bättre än jag räknat med och min tid är i alla fall ett nytt personbästa. Det blev dessutom en kross i form av 29 sekunder även om jag hade trott att det skulle bli en betydligt större differens!

Grevskapsloppet 2014 Efter målgång

Det sköna med 10km-lopp är att återhämtningen är snabb och att det snart kommer nya chanser. Är förutsättningar då bättre så ska det bli åka av! Dagen på Visingsö avslutades med en annan åktur, nämligen en hästtur i form av remmalag. En timmes slappande aktivitet för att passa på att se lite extra av ön, jag brukar ju inte var den som ser så mycket av omgivningen när jag springer.

Under eftermiddagen tog vi båten tillbaka till Gränna och vidare färd mot Jönköping. Jag om min sambo stannade ytterligare en natt medan Alicia gladeligen följde med farmor och farfar hem till västkusten. Vi ville passa på att avsluta helgen med lite ”egentid” och i detta syfte var vädret förträffligt. Ett par mycket välsmakande och kalla öl på en uteservering normaliserade min förhöjda kroppstemperatur och med god mat blev det ett ljuvligt avslut på en mycket lyckad resa.

Avslutningsvis vill jag passa på att rekommendera Grevskapsloppet till andra. Ett mycket trevligt arrangemang för alla åldrar med lopp på 1, 3, 5 och 10km. Med andra ord kan i princip hela familjen springa om så önskas. Banan var flack så det kan göras riktigt bra tider! Båtresa och bussresa ingick i anmälningsavgiften vilket även gör plånboken lite extra nöjd. Start och mål på Brahevallen var utmärkt med stora gräsplaner för familjer att vistas vid. Där fanns även tillgång till pool, kiosk och annat som kan va av intresse. Vid målgång serverades dryck och tilltugg vilket är vanligt förekommande men som är viktigt för helheten. Värt att tänka på är om ni ska ha med er bil över, då är det viktigt att boka plats på båten i god tid. Men annars fungerade det som sagt utmärkt att nyttja bussmöjligheten. Jag tycker absolut att ni ska testa på att springa Grevskapsloppet om ni inte redan gjort det. Och för er som har en bit att åka (som tex jag själv) så passar det ju utmärkt att göra det till en trevlig helgutflykt med övernattning!

PS. Glömde nämna att loppet inte enbart renderade i en tid på 36.07 och nytt PB. Det gav också en riktigt schysst linnebränna. Med respekt för er läsare så väljer jag att inte publicera några bilder på detta! haha

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *