Karlstad Stadslopp 2015

Tävlingarna duggar tätt nu. Förra helgen sprang jag 5km (Friskusloppet i Varberg) och nu i helgen var det dags igen, fast en längre distans. Karlstad Stadslopp är känt för att vara en riktig folkfest och 10km är deras klassiska distans. Jag valde dock inte denna distans utan anmälde mig till halvmaran som hade premiär förra året.

Jag har varit sugen på att springa i Karlstad under en längre tid och eftersom jag har släkt i Kristinehamn, ett par mil ifrån Karlstad, så tyckte jag att det var perfekt att göra en kombinerad löparresa med att hälsa på hos farmor.

Vid lunchtid på fredagen åkte jag upp till Kristinehamn tillsammans med Alicia (dottern) och morsan/farsan. Min sambo kunde inte åka med då hon hade annat uppbokat och vår ammandes son fick således snällt också stanna hemma.

Efter en drygt 30mils bilresa var vi uppe i Kristinehamn på eftermiddagen och tillbringade en mycket trevlig kväll hemma hos farmor med god mat och dryck. Tyvärr blev det en kort visit eftersom vi morgonen därpå behövde åka vidare mot Karlstad väldigt tidigt. Min halvmara startade ganska sent (kl. 14) men först skulle Alicia springa ett lopp och det drog igång redan vid 11. Arrangören rekommenderade dessutom om att vara ute i god tid för att få parkeringsplats, så vi ville inte chansa.

Efter frukost lämnade vi Kristinehamn med slutdestination Karlstad och Sundstabadet där det skulle finnas parkeringsmöjlighet alldeles intill arrangemanget. När vi anlände så var vi i god tid och det fanns dittills gott om parkeringsplatser. Eftersom det fortfarande var lugnt så började vi med att hämta ut nummerlappar till både mig och Alicia. Eller egentligen bara till mig då Alicia fick en häftig t-shirt som fungerade som nummerlapp.

Alicias skulle springa ett lopp som var för åldrarna 0-6år. Eftersom loppet för 7-12år redan heter Miniloppet så blev det fyndiga namnet Miniminiloppet för de allra minsta! Haha Totalt 200m skulle avverkas på en snitslad bana inne på grönområdet. Det var drop-in start precis som när vi sprang i Göteborg och det är en mycket smidig lösning! Det blir kontrollerat och lagom med barn som är igång samtidigt.

Jag och Alicia tog plats i kön till loppet strax innan kl. 11 då loppet startade. Farmor/farfar stod vid sidan och hejade med kameran i högsta hugg. Det var ca tio barn som startade i varje omgång så det dröjde några vändor innan det var vår tur. Alicia hade på sig sina nya snygga, fräcka och superduper snabba skor och var laddad som vanligtvis numera! Hon börjar få rutin på sådana här lopp. Farfar var nog mer nervös än huvudpersonen själv… 🙂

Efter en kort uppvärmning med hopp och rörelser så släppte de iväg oss. Än så länge springer jag vid sidan tills Alicia känner sig bekväm med att springa helt själv. Hon pinnade på bra på den svängiga banan som med ett par 180 graders kurvor gick från kortsida till kortsida. På den sista lilla raksträckan försökte vi lägga in en spurt men då var det blockerat av andra barn. Var det möjligen en taktisk stängning från deras sida redan i så låg ålder!? Haha

Miniminiloppet 2015 Alicia

Vid målgång fick Alicia en medalj, mjölk och en glass. Intill målet stod hemglassbilen och Alicia försökte få en glass även från den, men jag fick förklara att det var via dem som man fick glassen vid målgång. Hon försöker redan testa mig den luringen… 🙂

Miniminiloppet 2015 Målgång

Efter Alicias lopp blev det en del tid att slå ihjäl fram tills 14 när det var dags för mig. Vi passade på att promenera ner till stan och tog en fika inne på ett bageri/café (som jag snart ska plussa lite extra för!) där det blev en fralla och ett glas vatten för min del. Kaffe vågade jag mig inte på. Vi hann även med ett besök på Hemmakväll så att Alicia fick sitt efterlängtade lördagsgodis.

Strax innan kl. 13:30 lämnade jag mitt resesällskap och begav mig ensam bort till arrangemangsområdet. När jag skulle påbörja uppvärmningen så kände jag dock att nöden kallade och det behövdes åtgärdas för att jag skulle kunna bli redo för start. Men när jag kom fram till bajamajorna så var det lååååånga köer! Jag insåg direkt att det var stört omöjligt att stå där och vänta. Möjligen skulle jag hinna till starten men uppvärmningen skulle bli obefintlig. Jag fick lite panik men kom på den briljanta idén att söka mig ner till bageriet/caféet igen där vi tidigare tog en fika. Vid ett sådant prekärt läge så får man ta till vad som krävs så jag joggade ner i min löparutstyrsel och stegade in. Framme vid kassan så förklarade jag att jag nyligen hade tagit en fika hos dem och om jag därför fick vara lite fräck och låna toaletten. De var mycket tillmötesgående så det var inga problem. Tack och lov tänkte jag och de räddade sannolikt min start. Därför vill jag passa på att lyfta fram Swenströmskas Stenugnsbageri som RÄDDAREN I NÖDEN, och då bokstavligen talat. Jag rekommenderar ett besök dit och då är det inte på grund av tillgång till toalett utan för den charmiga och trevliga idyll som caféet utgjorde.

På vägen ut hörde jag ett sällskap som pratade om vad det var för arrangemang i stan efter att ha sett mig (de är nog inte vana vid tävlingsklädda löpare inne på caféet), men det skulle de strax bli varse om när ett par tusen löpare intog staden.

Karlstad Stadslopp 2015 Starten

Starten för 10km och halvmaran hölls gemensamt och vi skulle skiljas åt först när 10km-löparna sprang i mål. Då skulle vi springa vid sidan av målet in på en extraslinga för att sedan följa upp med ytterligare ett varv på 10km-banan. Jag intog position långt fram och hade endast två led av löpare framför mig, så jag fick precis den utgångspunkt jag önskade. Eftersom milsloppet startade samtidigt (som överlägset flest sprang) så visste jag om att det fanns flertalet snabba löpare som jag direkt behövde släppa. Det var således svårt att lokalisera någon löpare att ta rygg på eftersom jag inte vågade öppna för hårt. I samband med starten så forsade flera löpare om mig och en del av milslöparna kom jag så klart inte ifatt, men det var också väldigt många som öppnade för fort som det vanligtvis sker i den adrenalinfyllda rusningen.

Som en lång orm intog vi Karlstads gator och det blev stor kontrast mot förra helgens lopp i Varberg som var av småskalig omfattning. Jag rusade också på lite i ett hundratal meter för att inte bli instängd men det dröjde inte länge innan det planade ut och jag kunde hitta rätt tempo. Inledningsvis kände jag mig fräsch och lätt i steget men det dröjde inte länge innan det började kännas tungt. Jag vet inte om det var kroppen eller huvudet som började motarbeta mig. Oftast hänger det väl ihop…

Häpnadsväckande tidigt så började jag räkna antal kilometer och blicka efter kilometerskyltarna och det är alldeles för tidigt redan på första varvet. Jag startade första 2,5km med 3:38 i snitt och efterföljande 2,5km fram till 5km passering gick på 3:39 i snitt, så öppningen var helt enligt plan då målsättningen var att kriga för sub 1.17. Då skulle det krävas 3:39 i snitt så öppningen var helt perfekt rent ut sagt. Men sedan började det som sagt att ta emot.

Karlstads Stadslopp 2015 In Action

Fastän vi närmade oss centrum där publikstödet var som bäst så hade jag inte riktigt den energin i löpningen som jag ville. Jag tappade ett par sekunder per kilometer och höll loppets andra 5km-avsnitt med en snittfart på 3:41. Sekunderna började därmed glida ifrån för sub 1.17 men gentemot mitt tidigare rekord på 1.18.32 så såg det fortfarande ljust ut!

Vid varvning så fick vi halvmaralöpare springa vid sidan för att ge oss ut på extraslingan innan det andra varvet tog vid, och i ett läge där benen började kännas tyngre så blev det också mentalt kämpigt när övriga löpare runtomkring mig spurtade in mot mål. Ute på extraslingan innan andra 10km-varvet tog vid så blev jag dessutom helt solo. Eftersom starten för loppen var samtidigt så hade jag ingen aning om jag hade någon halvmaralöpare i närheten. Förvisso hade vi orangea nummerlappar till skillnad från de övriga som sprang med svarta, men det var inte lämpligt att börja kika runt efter det. Vid passering efter uppskattningsvis 7-8km så ropade farsan att jag låg 5:a så placeringsmässigt hade jag hyfsad koll, men inte avståndsmässigt hur långt det var fram eller bak till nästkommande löpare.

Extraslingan var mer snitslad är ordinarie varvet och det var också löpning på en del gräspartier och några tvära vändningar. Det märktes tydligt att den var gjord enbart för att enkelt få ihop resterande 1095meter som krävdes utöver två 10km-varv för att få ihop halvmaran. Det gjorde att jag tappade lite extra på det avsnittet och med tyngre ben från 10km tills nästa tidtagning på 13,5km hade jag så högt som 3:50 i snitt vilket givetvis grusade möjligheten till 1.17.

Under de första 10km hade jag sneglat på klockan en hel del men efter varvningen när de började kännas tyngre så slutade jag kolla klockan då det mest stressade mig att se att tiderna försämrades. Jag började bli orolig att även 1.18 skulle skita sig så jag tror det gynnade mig att släppa allt då jag började springa utan press och några större förhoppningar.

Sakteligen började jag nämligen hitta in i loppet igen och stabiliserade mig från 13,5km till 18,5km med att snitta 3:42. Jag kollade fortsatt inte klockan under loppet men hade en bättre känsla i löpningen. När kilometerskyltarna dessutom avlöste varandra och jag närmade mig mål så kunde jag i efterhand konstatera att jag hade pressat ytterligare lite till ur kroppen och sprang nästkommande 2km på så lågt som 3:30 i snitt vilket var loppets snabbaste kilometrar!!

Jag kunde dessutom avsluta med en spurt på den långa raksträckan in mot mål med en sluttid på 1.17.36. Det var en bra bit från 1.17 men det var ändå en tid jag är nöjd med och ett nytt personligt rekord med knappa minuten. Tiden var faktiskt bättre än känslan jag hade.

Karlstads Stadslopp 2015 Målgång

Karlstad Stadslopp var riktigt roligt att springa och ett lopp jag verkligen rekommenderar. Uppehåll från regn och lagom temperatur gjorde det publikvänligt. Det var mycket folk som var längsmed banan och hejade. Bortsett från Stockholm Marathon, Göteborgsvarvet och troligen även Malmömilen så var detta den bästa publikfest på de lopp jag sprungit inom de svenska gränserna. Det var några grönområden med mycket bra stämning och framförallt när man passerade innerstan där en lång raksträcka var fylld med åskådare på bägge sidor. Utöver detta var det liveband och många funktionärer som engagerade sig i att heja på!

Andra varvet var helt okej men långt ifrån samma stämning som första varvet. Merparten av loppets löpare hade redan passerat och närmade sig mål, och vi övriga halvmaralöpare som var kvar ute längsmed banan var mycket färre. Nu varvade jag förvisso en del under andra hälften men i övrigt var det väldigt glest. Att springa solo är jag van vid men eftersom det var glest med löpare så minskade per automatik engagemanget runtomkring. Det var fortsatt en del hejarop men i mycket mindre omfattning och något liveband hade tagit paus. Till det bättre så var publikens hejarop mer personligt eftersom det var riktat till mig då jag inte längre var en i mängden. Att engagemanget runtomkring skulle minska andra halvan hade jag räknat med, och jag tycker ändå att det var bra. Vad jag däremot tyckte var synd var att trafiken började bli påsläppt på delar av banan. Okej, det fanns trottoarer och så vidare men under första varvet så var hela vägar avspärrade. Därför blev jag lite överraskad när jag sprang mitt på gatorna och började möta biltrafik. Det blev inga bekymmer mer än att jag fick tänka på att hålla mig åt sidan emellanåt, men jag tycker det är synd att man inte fortsätter att spärra av samma ytor under hela loppet.

Karlstad Stadslopp var verkligen festligt och jag kommer sannolikt återkomma! Då tror jag dock att jag springer 10km istället som är den distans där festen är mest påtaglig och där man kan göra en riktigt bra tid. Det var många duktiga 10km löpare och så många som 153 löpare sprang under den klassiska drömgränsen på 40min av de totalt 2937 löpare som tog sig i mål.

För att avslutningsvis summera mitt eget lopp så var jag som tidigare nämnt nöjd även om jag inte löste 1.17. Jag hamnade på en 5:e plats med 267 löpare i mål så det är placeringsmässigt väldigt bra! Jag hade långt upp till fyran och långt ner till sexan så min placering var egentligen ohotad under hela loppet. Alla fina milstider bekräftar att Karlstad har en snabb bana men extraslingan för halvmaran hade gärna fått vara enklare/rakare, då skulle de även få en ännu vassare halvmara.

Som vanligt hinner jag inte se mig omkring så mycket och det är inte för att jag springer för fort utan för att jag fokuserar på annat! Haha Men det jag hann se var många fina vyer utmed älven och häftigt med mixen av att även springa väldigt centralt. På så sätt får den som har möjlighet (tyvärr inte jag) se stora delar av Karlstad och det är en bra mix av löpning utmed gröna sällskapsytor och på gatusten extremt centralt.

Tillsammans med loppen för alla barn/åldrar och lite övriga aktiviteter så som hoppborg, några utställare etc., så har IF Göta (arrangören) skapat ett riktigt bra koncept som jag är övertygad att det fortsatt kommer att växa!

Vi hade lite turbulens på vägen hem men det lämnar jag utanför denna rapport (haha). Jag kan istället konstatera att vi hade en mycket lyckad och trevlig helg i Värmland. Det var stundtals lite molnigt under loppet men givetvis skymtade SOLA!

Karlstads Stadslopp 2015 Efteråt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *