Klövern Milen och Juniorloppet i Båstad 2015

För två veckor sedan var vi i Karlstad och sprang. I fredags var det dags igen, denna gång i Båstad. Vi har börjat ha för vana att försöka få ihop mina lopp med ett barnlopp så att både jag och Alicia kan springa. Det är som en turné. Om 1-2år så lär vi nog vara tre som ska ut på turné när Alvin har blivit lite större och ska börja springa. Det är tur min sambo inte behöver springa för då skulle det bli svårt att få ihop det. Istället agerar hon turnéboss och ser till så att allt klaffar inför och runtomkring, så hon fyller en oerhört viktig roll under vår turné.

Arenan för detta turnéstopp var alltså Båstad och jag skulle springa Klövern Milen som är ett av flera lopp under en riktig löparhelg i Båstad. Det ingår även i nystartade Bjäre Challenge som är en minitour. Klövern Milen var först ut under denna tour och start fredagkväll 19.00. Att springa ett lopp en vardagskväll var något nytt och spännande. Denna sommar har hittills inte gått till historien som den varmaste, men annars kan en kvällsstart sent i juni vara mycket lämpligt då det på dagen kan vara för varmt. Den problematiken har som sagt knappt funnits i år, men vi hade iaf tur med vädret denna dag!

Tillsammans med Klövern Milen denna fredagskväll så fanns det även ett barnlopp, Juniorloppet. Mycket påpassligt eftersom Alicia börjar bli en hängiven löpare. Starten för Alicia skulle äga rum 18:30 så våra lopp låg tätt inpå varandra. För att jag skulle få tid till uppvärmning inför mitt lopp så fick min sambo springa med Alicia. Därför passade det bra att vi även hade med oss vår övriga turnéstab som ofta väldigt gärna följer med, morsan, farsan och brorsan. De har samtliga viktiga roller under våra turnéer då de agerar support, löser fotografering, underhåller, med mera. Samt ett viktigt ansvarsområde i detta fall när både jag och min sambo var upptagna, nämligen barnpassning. Det hade varit lite kämpigt att låta Alvin (knappt sex månader) vara ensam… haha

Samtliga lopp har start och målgång nedanför Pepes Bodega och utmed havet. Mysfaktorn är med andra ord djävulusiskt hög (ursäkta ordvalet). När vi på vägen ner gick förbi alla matställen/uteserveringar så osade lukten av god mat och det var svårt att hålla ögonen borta från alla kalla öl som stod på borden. Jag var aldrig nära att ställa in mitt lopp och sätta mig i baren, men nog såg det mycket trevligare ut än den självplågeri man sysslar med. Men av någon anledning har det blivit min riktiga drog att försöka springa snabbt istället för att inta alkohol, så ölen fick glatt känna sig åtsidosatt.

Vi hade inte föranmält oss utan vi gjorde det båda på plats. Jag stod förvisso på en reservationslista för att säkerställa min plats då det är surt att köra en timme om det skulle riskera att bli fulltecknat. Jag tror dock inte det skulle kunna hända, men bättre att vara på säkra sidan! Jag fick hämtat ut mitt kuvert med startnummer 160. När vi anmälde Alicia så fick hon startnummer 1. Vid denna tidpunkt hade det inte kommit så mycket folk ännu och knappt några barn. Jag frågade därför om Alicia var den första som anmälde sig med tanke på numret, men det hade funktionären tyvärr inte koll på. Vi började skoja om att det blir ett tunt startfält men sen började det dyka upp fler barn och det visade sig att alla barnen hade startnummer 1… Haha

Juniorloppet hade två distanser, 2,3km och 400m. 2,3km är fortfarande för långt så 400m är mer lämpligt. Efter en gemensam uppvärmning med sedvanliga hopp och rörelser så startade först barnen som skulle springa den längre distansen. Därefter var det start för den korta distansen som skulle runda bodegan. Jag var i startgroparna att påbörja min uppvärmning men ville följa Alicia först så jag joggade runt i närheten vid inledningen av deras bana när alla barn kom rusande. Jag passade då på att följa med dem en bit längs vägen för att heja på.

Juniorloppet 2015 Båstad

Alicia sprang på bra (som hon numera alltid gör) och kämpade på riktigt bra! Hon såg lite trött ut halvvägs in i loppet men konstigt vore väl annars när hon strax innan loppet hade kört backträning i sanden! I väntan på loppen satt vi övriga och vilade en stund utmed stranden. Alla förutom Alicia som sprang upp och ner för en kulle av sand. Om inte det suger musten ur benen så vet jag inte vad som skulle göra det!? 🙂

Nåja, hon hade så klart krafter kvar till loppet och genomförde det med bravur. Jag vek av strax innan upploppet så jag fick aldrig se hennes storslagna målgång. Men där väntade en glass så jag är ganska övertygad om att det var en tillfreds Alicia som sprang i mål. Därmed intjänade hon sin hittills femte medalj (tredje för i år). Det roliga är att under samtliga lopp i år så har hon dessutom fått en t-shirt att springa i. Kanske är det något nytt de startat med, eller så är det bara en tillfällighet?

Juniorloppet Alicia

Alicia var nöjd, so far so good! Nu var det min tur att äntra scenen. Jag hade läst att Klövern Milen skulle vara en snabb bana. Eller vad sägs om arrangörens egen slogan ”Utmanare till Sveriges snabbaste mil”. När man kollar bansträckningen så ser den onekligen riktigt snabb ut.

Klövern Milen 2015 Banprofil

Förhoppningarna var därmed stora och ribban var högt lagd. Jag hade siktet inställt på sub35! Mina tidigare lopp i år har gått bra så jag ville sikta högt.

Jag cirkulerade nere vid hamnområdet under en 4km lång uppvärmning med lätt jogg och några ruscher. Drygt fem minuter innan start så började det bli ödsligt av löpare, men jag förstod att de givetvis hade sökt sig till starten som jag dittills inte hade lokaliserat med ögat, men visste ungefär var den skulle vara. När jag närmade mig så stod hela fältet startklara och med repet framför sig. Först blev jag riktigt stressad och kollade min klocka återigen så att jag inte var ute i fel tid. Men kort därefter hörde jag tre minuter till start så det var ingen fara att ta plats i de främre leden för en bra utgångsposition.

Det var ett starkt startfält med många duktiga löpare, främst från arrangörsklubben IS Göta från Helsingborg. Jag var därför medveten om att jag skulle få släppa en hel del löpare redan från start, men det skulle också finnas chans till jämbördiga löpare att ta rygg på.

Mycket riktigt så hittade jag ett par ryggar och fick en fin inledning i en planerad öppningsfart på strax under 3.30-tempo. Vi lämnade hamnområdet och inledde med en lång raksträcka mot ett villaområde. Jag tyckte benen kändes fräscha på uppvärmningen och känslan var densamma under loppets inledande fas.

Klövern Milen 2015 In action 3

I villaområdet var det lätt uppförslut som jag också kunde hålla tempo i utan större ansträngning, fortsatt i rygg på ett par löpare. Därefter började banan bli alltmer knixig. Inga direkta backar som störde men jag upplevde det som en hel del tvära svängar till skillnad från vad man kunde se på bansträckningen. Man kan förvisso aldrig gå utifrån en bansträckning i litet format då man lätt kan luras, men utfallet blev som sagt inte som jag förutspått.

Loppet löptes två varv och halvvägs in på varvet gav vi oss in i ett skogsområde med stigar med packat grus och en del rötter som var lätt kuperat. Några tvära svängar även här gjorde att jag började tappa lite fart och när det kom en kortare sträcka med ”barkliknande” underlag där man sjönk ner så sög det rejält i benen. När jag kollade klockan hade jag runt 4.10-4.15 tempo och förstod att jag tappade värdefull tid för sub35.

När vi lämnade skogsområdet så var det raksträckor igen med några få svängar tillbaka mot hamnområdet. Det var tufft att växla upp tempot igen och vägen tillbaka till varvning blev rätt kämpig. Så pass kämpig att jag i princip fick ge upp kampen på sub35. Därför gjorde jag precis som i Karlstad senast när det började gå tungt, jag skippade att kolla klockan som bara stressade mig.

Jag mobiliserade alla krafter jag kunde och fortsatte hålla okej tempo i början av andra varvet. Jag fick dock släppa någon löpare men tog faktiskt någon mer i slutet. Det känns som ett kvitto på att fler hade det tufft. I och med att första varvet hade en del tuffare partier så försökte jag hålla igen där på andra varvet för att istället kunna trycka på när förutsättningarna var bättre.

Det blev en tuff kamp in mot mål där jag kanske inte känner att jag stod upp maximalt, men jag gjorde ändå jobbet och det underlättade givetvis att ha andra löpare att ta rygg på. Med drygt 1km kvar till mål var egentligen min enda sololöpning då jag tryckte på och lämnade min följeslagare. Benen kändes ganska stumma och flåset ökade rejält men med så kort till mål så var det bara att ge järnet för en duglig tid. En tid som jag alltså inte alls hade koll på eftersom jag undvek klockan.

Klövern Milen 2015 In action

Inne på det korta upploppet såg jag att klockan stod på en bit över 35 minuter och jag korsade mållinjen på tiden 35.32 och en 8:e plats. Det var långt ifrån sub35 men åtminstone ett nytt personbästa med knappa halvminuten. I mål var jag riktigt trött och fick hämta andan innan jag kunde pallra mig vidare till familjen.

Jag har stor respekt för 10km eftersom det är ett riktigt högt tempo men ändå förhållandevis långt. Jag hade lite för mycket negativa tankar under loppet men höll ändå ihop det bra och är mycket nöjd. Loppet var som sagt tuffare än jag förväntat mig och jag hörde liknande utsagor från andra löpare. Jag skulle nog inte vilja påstå att de utmanar om Sverige snabbaste mil även om det finns betydligt tuffare milslopp. Stämningen runt banan är inte heller i toppklass med längre sträckor utan publik. Däremot är hamnområdet med start och mål extremt mysigt och fin inramning!

Min tid gav mersmak och jag är övertygad om att sub35 kommer kunna nås innan årets slut. Det känns dessutom jävligt gott att jag nu har satt personbästa på samtliga fyra distanser (5km, 10km, 21.1km, 42.2km) vilket innebär att jag tagit ett nytt kliv. Förra året blev inte riktigt som jag ville men nu är jag på uppåtgående trend igen!

Det började bli kyligare under kvällen så efter en snabb dusch lämnade vi snabbt Båstad för denna gång. Nu har jag sprungit både halvmaran (2013) och milen så snart är det väl dags att testa på helmaran? 🙂

Jag trivs väldigt bra i Båstad just på grund av den höga mysfaktorn! Jag tycker att deras nya koncept med Bjäre Challenge (minitouren) är ett häftigt projekt och det är roligt att de kan ha ett tredagars löpararrangemang som ramar in allt från korta barnlopp till milen, halvmaran och maran. De har dessutom Xtreme run för den som söker en annan utmaning än att bara springa fort. Utöver detta kan man delta med stafettlag osv. Jag håller verkligen med om att det är ”3 dagar med löpning för hela familjen” som man anger på hemsidan!

PS! Vid målgång fick man tidningen Spring som jag naturligtvis redan är prenumerant på. En mycket bra tidning! Ansvarig utgivare för tidningen är BG Nilensjö som är en extremt duktig veteranlöpare. Samma BG Nilensjö är ordförande i föreningen IS Göta som var medarrangör och han sprang naturligtvis själv. På andra varvet lyckades jag springa förbi honom och kom före med ett fåtal sekunder. Det måste väl ha varit dagens höjdpunkt!? 🙂

Klövern Milen 2015 Målgång

1 reaktion på ”Klövern Milen och Juniorloppet i Båstad 2015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *